Hava Durumu

Senar’ın ardından

Yazının Giriş Tarihi: 10.02.2015 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.02.2015 08:26
Türk müziğinin divası Müzeyyen Senar bugün Bebek Camii’nde kılınacak cenaze namazı ardından toprağa verilecek.
Onun Bursa’daki en yakın dostlarından biri de Kutlu Payaslı’ydı. Kendisi ile dün beraberdik. Bugün  Kutlu Payaslı cenaze için İstanbul’a gidiyor.

Kutlu Payaslı’dan Müzeyyan Senar ile ilgili bir anısını anlatmasını istediğimde şunu paylaştı:

“24 Mart 1998’de Müzeyyen Senar, beni aradı. ‘Kutlu akşam bana gel, Allah ne verdiyse yer, iki kadeh de atarız’ dedi.  Atladım arabaya Müzeyyen Senar’ın Güzelbahçe’de Ayten Acun’dan aldığı eve geldim. O evde daha önce Senar’ın İstanbul’da yanan yatının kaptanı da vardı. Arif Kaptan emekli olduktan sonra Müzeyyen Senar’a olan saygı ve sevgisinden dolayı ayrılmamış beraber oturuyorlardı. Arif Kaptan’ın elinden ev işleri geliyordu, çok güzel yemek yapıyordu. Güzel bir sofra hazırlanmıştı. Gece 03.00’e kadar Senar ile konuştum. O güne kadar dinlemediğim hikayeleri dinledim. Ve yanımda getirdiğim teybe alıp, fotoğraf çektim. O konuşmaları gözüm gibi saklıyorum. Konuşmalarımız arasında içinde bulunduğu mali sıkıntılardan bahsederken bir aralık gözleri dolu dolu, ‘Kutlu!, Kutlu! bu ay Arif’in maaşıyla geçiniyoruz’ dediği an, zamanın ne kadar onun aleyhine çalıştığını görüp üzüldüm. Hep onun için bir gece yapmayı planlamıştım. Ama sağlığı elvermedi.

Son birlikteliğimiz 26 Haziran 1998 tarihinde Bursa’da bir Türk Müziği gecesinde olmuştu. Allah rahmet eylesin.”

Müzeyyen Senar kimdir?

1918 yılında Bursa’nın Keles ilçesinde doğdu.  Müzeyyen Senar, müzik eğitimine, Anadolu Musiki Cemiyeti’nde , kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Güçlü bir sese sahip olan Senar’ın ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lemi Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatlarından da dersler aldı. 
Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu’nda şarkı söylemeye başlayan Senar, bu programa geniş kitlelere adını duyurdu. 1933 yaz sezonunda  10. Yıl Belvü Gazinosu’nda prograna başladı.
Müzeyyen Senar’ın yeteneği, Atatürk’ün ilgisini çekti. Senar birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu.
1938 yılında  Ankara Radyosu’nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdürdü. 
Müzeyyen Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu’nda verdi. Bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.
Müzeyyen Senar 1998 yılında  Devlet Sanatçısı oldu. Senar, 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenilen ve sanatçı dostlarının da katıldığı gecede 73.sanat yılını kutladı.
30 Ekim 2009’da öğrencisi Bülent Ersoy tarafından anısına Müzeyyen Senar’ın sanat yaşamından fotoğrafların yer aldığı Cumhuriyetin Divası: Müzeyyen Senar sergisi açıldı. 
08 Şubat 2015 tarihinde tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastahanesi’nde 97 yaşında hayatını kaybetti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.