Hava Durumu

Srebrenitsa Katliamı

Yazının Giriş Tarihi: 09.07.2021 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.07.2021 08:08

Yakın zamanda yaşanan katliamlardan biri de Srebrenitsa Katliamıdır. Srebrenitsa Soykırımı, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı(Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya 95 Harekatı esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372 Bosnalı'nın Bosna Hersek'in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır.

Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Sırp Cumhuriyeti Ordusu dışında katliama "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önleyememiştir.

BÜYÜKŞEHİR'İN ETKİNLİĞİ

Bu katliam nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediyesi bir etkinlik düzenledi. Bu etkinlik kapsamında ilk gün (yarın) Tayyare Kültür Merkezi'nde saat 18.30'da Srebrenitsa konulu bir resim sergisi açlılacak. Bu açılışın ardından Haktan Özkan'ın Saklı Yüzler Bosna filminin gala gösterimi yapılacak.

Gösterim saat 19.00'da gerçekleşecek.

Ayrıca pazar günü 10.30'da da Hüdavendigar Parkı'nda bir anma programı gerçekleştirilecek.

Etkinliklere Bursa protokolu, Bursa milletvekilleri, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adris Alagiç'in ve Bosna'dan bir heyetin de katılması bekleniyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM, ÇEVRE VE İNSAN

TMMOB Mimarlar Odası bir bilimsel etkinliğe imza atıyor. Bu etkinlik TMMOB Mimarlar Odası'nın "Kamu Yararı Bakışıyla Mimarlık ve Toplum Buluşmaları" kapsamındaki etkinliklerden birisi.

Mimarlar Odası etkinlik ile ilgili genel tanıtımında "Kentlerimizin ve genelde ülkenin meslek bağlamındaki çok boyutlu sorunlarına uzmanların, güncel bilgilerin ve araştırmaların katkılarıyla yaklaşarak ortak akılla bakışlar sunabilmeyi, bunları toplumla paylaşabilmeyi, sağlıklı ve sürdürülebilir geleceğimize katkı sağlayabilmeyi çok önemsiyoruz." görüşünü ön plana çıkarıyor.

Bu bakış açısıyla TMMOB Mimarlar Odası, Bursa, Muğla, Giresun ve Şanlıurfa'da yapılması planlanan "Kamu Yararı Bakışıyla Mimarlık ve Toplum Buluşmaları" kapsamında, "Kentsel Dönüşüm, Çevre ve İnsan" paneli Bursa'da gerçekleşiyor.

TMMOB Mimarlar Odası 47. Dönem Merkez Yönetim Kurulu'nun Bursa Şubesi ile birlikte düzenleyeceği, "Kentsel Dönüşüm, Çevre ve İnsan" konulu panel, yarın saat 11.00-17.00 saatleri arasında Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi Oditoryumu'nda yapılacak.

Kolay gelsin diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.