Hava Durumu

Türemen Hoca ve Maviye Özlem

Yazının Giriş Tarihi: 22.05.2021 07:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.05.2021 07:45

Ali İsmail Türemen, 1 Mayıs 1942'de İstanbul'da dünyaya geldi. 1968 yılında Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nu bitirdi. Aynı yıl Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nda göreve başladı. 1987 yılında profesör ünvanını aldı.

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin kurucu hocalarındandır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Temel Sanat Eğitimi ve Tasarım İlkeleri dersleri verdi.

Ali İsmail Türemen Hoca, Mavi'nin ressamı olarak tanınır. Kendisini geçtiğimiz yıl, özel bir günde 19 Mayıs 2020'de kaybettik.

Ne mutlu ona ki, öğrencileri onun anısına ölüm gününün hemen ertesinde bir karma sergi hayata geçiriyor.

Evet, bundan beş yıl 2016 yılında önce sanatçı/öğretim üyesi Aysun Çölbayır Diniz, Bademli'de A-Keramos adını verdiği bir galeri açtı. O galerinin açılış sergisi de 2016 yılının Mayıs ayında İsmail Türemen hocanın eşi Ressam Berna Türemen ile gerçekleşmişti.

Orada daha sonraları çeşitli sergileri izleme fırsatımız oldu. Pandemi koşullarında sanal olarak sergilerini sürdürmeye devam ettiler.

Şimdi ise Aysun Diniz Çölbayır önderliğinde, 30 sanatçı hocaları Ali İsmail Türemen'in anısına Maviye Özlem adı verdikleri bir sergi ile Türemen Hoca'yı anıyorlar.

Sergide eserleri bulunan sanatçılarımız şunlar:

"Ayhan Taşkıran, Aysun Çölbayır Diniz, Bilgehan Uzuner, Dilek Alkan Özdemir, Ece Kanışkan, Enver Güner, Filiz Yıldız, Gonca İlbeyi Demir, Hasan Başkırkan, İsmail Yardımcı, Mehmet Yavuz Pilevneli, Mehtap Uygungöz, Meltem Günaydın Yenigün, Nalan Danabaş, Oya Uzuner, Özgür Kaptan, Pınar Genç, Selvi İlhan, Semih Kaplan, Sevil Görür, Sevim Arslan, Sibel Yılmaz Özgüney, Soner Genç, Şebnem Toker Bahar, Şeyma Bobaroğlu, Tevfik Fikret Uçar, Tuba Önder Demircioğlu, Ünsal Bahtiyar, Zehra Çobanlı, Zeynep Pemra Pilevneli."

Ve hocalarını şöyle sesleniyorlar:

"Büyük sanatçılar, hocalar yaptıkları ve öğrettikleri ile sonsuza kadar yaşarlar.

Nurlarda uyu koca yürekli mavi dev adam."

Ben bu güzel vefa örneğini gösterdikleri ve doğru bir model oluşturdukları için Aysun Diniz Çölbayır ve arkadaşlarını gönülden kutluyorum.

AKIN KAZIKLI VE TÜRKYILMAZ'A MEKTUBU

Akın Kazıklı, Bursa'nın nerede ise en köklü ailelerinden birinin ferdi. Ailesinin kökleri Tirilyeli, nerede ise 600 yıllık geçmişleri var. Bursa'da tanınmış bir kişi. Kendisi uzun süredir Almanya'da yaşıyor.

Dedesinin tarihi yağhanesine ait parçalar Jandarma'nın yanında ailesinin izini alınmadan serglenmekte. Akın Kazıklı, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'a bir mektup yazarak, o sergiye hiç olmazsa dedesinin adının da anıldığı bir levha konulmasını istemiş. Sanıyorum, Hayri Başkan bu konuyu en kısa zamanda çözer. Mektup kısaca şöyle:

"Sayın başkanım,

Öncelikle bu yoldan size yazdığım için özür dilerim. Siz beni eskiden tanıyorsunuz ve de çok ortak tanıdıklarımız var. Almanya'da olduğum için ve pandemi dolayası ile gelemedim.

Aklımda uzun zamandan beri olan bir konuyu size buradan aktaracağım.

Ben anne tarafından 600 küsür seneden beri yerli Trilyeliyim ve bu konuda gerek kendi Facebook sayfamda gerek Eski Bursalılarda, Mudanya Online'de yazılar yazdım.

Sizden bir ricam var. Aileme ait olan ve hiçbir şekilde bize sorulmadan alınınan ve sergilenen, rahmetli dedemin, Fatih camii karşısındaki eski ve tarihi yağhanesine ait olan ve bugün sahilde Jandarmanın yanında sergilenen parçalara, "Sergilenen parçalar rahmetli Yerli Sarı Ahmet ağanın (Öztürk) yağhanesine aittir" diye bir plaka konulması.

Bu şekilde enazından bu eski prese ve küplere bakan insanlar bu parçaların aidiyeti hakkında bilgi sahibi olurlar ve rahmet okurlar.

Bu konu ile hassasiyetle ilgileneceğizden şüphem yok. Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla. "

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.