Hava Durumu

Turizmde BM raporu ve Eker

Yazının Giriş Tarihi: 26.08.2020 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.08.2020 07:56

COVİD 19 süreci her sektörü vurduğu gibi turzim sektörüne de büyük darbe vurdu. Bu konu ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler (BM) COVİD 19'un turizme olan etkileir ile ilgili bir rapor hazırladı.

Dün yayınlanan raporda çok çarpıcı rakamlar göze çarpmakta. Rapor turizmde gelir kaybının salgın nedeniyle 1,2 trilyon dolara ulaşabileceğini vurgulayarak, 120 milyon kişinin işini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, tarafından açıklanan raporda ayrıca şunlar var:

"Turizm her 10 kişiden 1 kişiye istihdam sağıyor. 2020'nin ilk beş ayında uluslararası turist girişleri yarıdan fazla azaldı ve turizmden elde edilen ihracat gelirlerinde 320 milyar dolarlık bir kayıp yaşandı. Turizmde gelir kaybı 2 trilyon dolara ulaşabilecek. 120 milyon kişi işini kaybetme riskiyle karşı karşıya.

Koronavirüs salgını turizm sektöründe gelişmiş ekonomiler için büyük bir şok etkisi oluşturdu. Salgın özellikle gelişmekte olan ve birçok küçük ada devleti ile Afrika ülkesi içinse acil durum yarattı.

Turizm gelirlerindeki düşüş aynı zamanda koruma altındaki alanlarda kaçak avlanma ve tahribatı artırıyor. Turizm sektörünün yeniden inşası güvenli ve geri kazanımın iklim hedefleriyle uyumlu olması gerekiyor.

Turizm sektöründe teknoloji kullanımının en üst düzeye çıkarılması gerekmekte. Sürdürülebilirlik ve yeşil büyüme teşvik edilmesi gereken çok önemli olgular."

HASAN EKER NE DİYOR?

Birleşmiş Milletler'in bu turizm raporunu dün TURSAB Genel Merkezi Yönetim Kuurlu Üyesi Hasan Eker ile konuştuk.

Bakın Hasan Eker bu konuda neler söyledi:

"COVID 19 nedeniyle turizmdeki düşüşün etkileri sandığımızdan daha fazla olacak. Turizmin konaklama, havayolu-karayolu ulaşımı, yiyecek içecek sektörü ve rehberlik doğrudan etkilendi. Bir çok turizm branşında yüzde 100 düşüş olmakla birlikte ortalama en düşük yüzde 80 düşüş olduğunu net olarak söyleyebiliriz.

Ülkemiz de 1 milyon 280 bin bordrolu turizm çalışanını, işletme sahiplerini, rehberleri, yiyecek-içecek sektörü gibi doğrudan bağlantıları ve esnafı da eklediğimizde 5 milyona yakın vatandaşımız doğrudan bu düşüşten ekonomik olarak etkileniyor.

Dolaylı etkilenen de bir çok sektör var. Matbaacısından, dekorasyoncusuna, gıda işletmelerinden, inşaata, taksicisine, kredi veren bankalara kadar diğer etkilerini de sayarsak rakamlar çok daha fazla büyüyor.

Dolayısıyla bu etkiye sadece turizmci olarak bakmamak gerekir. Bu dönemde turizmciye verilen destek, personele verilen destektir. Ülkeye verilen destektir. Döviz girdisine, cari açığa en önemli katkıyı veren turizm sektörü, bu dönemde ayrıcalığı hakediyor. Devletimiz bu dönemde turizmciye özel destekler vermesi gerekmektedir."

SONSÖZ

Bir salgının nasıl bir global kriz yaratabileceğine canlı olarak tanık olduk. Bundan ne kadar ders çıkardık veya çıkartıyoruz, onu bilemem.

Ama sürdürülebilirlik ve çevre konusu ile iklim değişikliğinin ne oranda insan yaşantısını ve uygarlığını da etkilediğini ne zaman anlayacağız? Daha başımıza ne gelmesi gerekiyor. Doğaya uyum sağlayıp, diğer canlılar gibi doğayı tahrip etmeden yaşamak ne kadar önemli.

Doğada bozduğumuz ve etkilediğimiz her denge ve süreç adeta bir domino etkisi yaratarak arka arkaya yaşadığımız felaketlerin temelini oluşturuyor.

Doğaya saygı lütfen.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.