Hava Durumu

Üniversite-Sanayi işbirliği ve Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 24.11.2020 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.11.2020 08:00

1940'lı yıllarda Burhanettin Ersöz, Ahmet Eker ve tütüncü Fazıl Erman, Bursa'nın dönemindeki en modern un fabrikalarından birini kurar. Ersöz Un Fabrikası. Daha sonra bu fabrikayı Burhanettin Ersöz'ün oğlu Doğan Ersöz yönetmeye başlar.

1972/73'lü yıllarda Doğan Ersöz'de unu bakkallara ve marketlere çuval içinde değil de, paketleyerek verme ve toptancıyı aradan çıkarma fikri doğar. Burada iki yenilik, yani inovasyon vardır. Biri yıllardır, çuvalda satılan unun, paketlenmesi ve diğeri pazarlama zincirinde ara kademenin devreden çıkarılması.

İLK İŞBİRLİĞİ PROJESİ

Doğan Ersöz önce konunun bir fizibilitesinin yapılması gerektiğine karar verir. Bunun için de bazı verilere ihtiyaç duyar. Bursa'da o zaman diliminde 1972-73'lü yıllarda tek bir yükseköğrenim kurumu vardır. BİTİA, Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi. Orada pazarlama hocası Doç. Dr. Yusuf Ziya Aksu'yu bulur. Ve unu bakkallara paketleyerek satmak istediğini, buna bakkalların nasıl bakacağının araştırılmasını ister ve de projeyi finanse eder.

Bu çalışmada kentimizin yakından tanıdığı Prof.Dr.Ali Ceylan da bir öğrenci olarak araştırmaya katılanlar arasındadır. İşte, bu çalışma yıllardır, üniversite-sanayi işbirliği diye konuşulan konuda atılan ilk adımdır.

İLK PROTOKOL

Aradan yıllar geçer. 1975 yılında Uludağ Üniversitesi kurulduktan sonra TOFAŞ bir ilk adım daha atar. Koç Holding ile Bursa Uludağ Üniversitesi, 1980'li yılların sonunda motor bölümü öğrencilerinin bazı derslerini fabrikada yapmasına yönelik bir protokolü dönemin rektörü Prof. Dr. Nihat Balkır ile Koç Holding adına Rahmi Koç imzalar. Bu protokol da üniversite-sanayi işbirliğinin protokola dökülmüş ilk örneğinden biridir.

Sonra Doğan Ersöz, BUSİAD başkanı olarak, 1992 yılında dönemin rektörü Prof.Dr.Ayhan Kızıl ile bir araya gelmişti.

NEDEN YAZDIM? ÇÜNKÜ...

Şimdi durup dururken bunları neden yazdın, derseniz şunu anlatırım. Önce geçmişini bilmeyen veya analiz edemeyen, geleceğini planlayamaz.

Sonra Uludağ Üniversitesi'nden bir bülten geldi. Onu okuyunca yukarıda anlattıklarımı anımsadım. Bilenler affetsin, bilmeyenlerle paylaşmak istedim...

...

Bildiğiniz gibi TÜBİTAK, sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının üniversite-sanayi işbirliği ile yetiştirilmesi, sanayide doktoralı araştırmacı istihdamının teşvik edilmesi ve üniversite / araştırma altyapısı - sanayi işbirliğinin geliştirmesi amacıyla 2244 Sanayi Doktora Programı başlatmıştı. Bu kapsamda da 2019 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi, 19 sanayi kuruluşu ile işbirliği gerçekleştirmişti.

Şimdi 2020 çağrısının açılışı yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, programın önemine değinerek şehrimizin tüm paydaşlarıyla 2244 Sanayi Doktora Programı'na yapmış olduğu katkıyı vurgulayarak, Bursa Uludağ Üniversitesi'nin Üniversite-Sanayi İşbirliği hedeflerini anlattı.

Daha sonra Prof. Dr. Hüseyin Aksel Eren ve Bursa Uludağ TTO Üniversite-Sanayi İşbirliği Koordinatörü Mustafa Yetkin Aydınlı ile birlikte 2244 Sanayi Doktora Programı bilgilendirme sunumlarını gerçekleştirdi.

Etkinlik içerisinde Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aksel Eren, Bursa Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Karpat, Bursa Uludağ TTO Genel Müdür'ü Prof. Dr. Recep Eren, 2244 - Sanayi Doktora Programı'na önceki yıllarda dahil olmuş sanayi temsilcileri Coşkunöz Ar-Ge Direktörü Volkan Akıncı ve Grammer Ar-Ge Mühendisi İbrahim Akıncı'da yer alarak görüşlerini paylaştı.

Evet, yıllardır bu konuyu dinliyorum, izliyorum, yazıyorum. Ama tam anlamı ile içselleştirilmiş bir olguya dönüşemedi. İnşallah görürüm...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.