Hava Durumu

Üniversite tercihleri

Yazının Giriş Tarihi: 07.07.2015 07:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.07.2015 07:24
Gençlerimiz büyük bir heyecan içinde üniversite tercihlerini yapmaya çalışıyor. Bir taraftan gençlerin hayalleri, bir taraftan ebeveynlerin hayalleri ve bir taraftan da hayatın gerçekleri.
Latince söylemiyle “universitas magistrorum et scholarium” yani “öğrenci ve alim topluluğu” özetle üniversite.
Üniversite size bir bağlamda bir meslek kazandıracaktır. Ama birkaç istisna mesleğin dışında size doğrudan iş kazandırmayacaktır. İşi kazanmak için ayrıca mücadele etmeniz gerekir.
Mesleki bilgilerin dışında üniversite bir bağlamda, tek başınıza ayakta durmayı, bir konu araştırmayı, incelemeyi öğreniyorsunuz.
Farklı noktalarda olmak için farklı işler yapmanız gerektiğini unutmayın. Üniversite sizi bir bağlamda hayata hazırlayan son virajdır. Bu dört yıl boyunca kuracağınız ilişkiler yumağı, entelektüel birikim, boşa harcamayacağınız her dakika sizi gerçek hayatın içinde farklı bir noktaya ulaştırabilir.
İşin özü aynen üniversite seçimleri gibi sizin üniversite eğitimindeki yaşantınızda yaptığınız tercihler önemlidir.
Bu süreci dolu dolu yaşayarak iyi değerlendirin.
İlk seçimi yaparken de şunu unutmayın, “sevmediğiniz hiçbir işe yönelmeyin”, sevmediğiniz işte başarılı olamazsınız.
Ayrıca unutmayın sadece eğitimini gördüğünüz alanla ilgili bir iş yapma zorunluluğunuz da yoktur.  Üniversite bir törpülenme ve son rötuşların atıldığı yerdir. Yol, yordam öğrenilen bir yerdir. Bunu bilerek, görerek veya farkında olmadan öğrenirsiniz.
Hepinize iyi bir hayat diliyorum. Her şey gönlünüzce olsun. 

Turizm üzerine araştırma

Bursa Orhangazi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aydın, Bursa ve turizm üzerine bir araştırma yapmış.  Bu araştırmanın ilginç sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Aydın yaptığı çalışma sonuçlarını şöyle anlatıyor:
“Bursa’da hangi turizm çeşitlerinin daha çok tercih edildiğinin araştırıldığı ankette, katılımcıların %38,8’inin öncelikli turizm aktivitesinin Doğa Turizmi olduğu, %30,4’ünün öncelikli turizm aktivitesinin Kıyı Turizmi olduğu, %12,4’ünün öncelikli turizm aktivitesinin Termal Turizmi olduğu, %9’unun öncelikli turizm aktivitesinin İnanç Turizmi olduğu, %8,4’ünün öncelikli turizm aktivitesinin Dağ Turizmi olduğu, sadece %1’inin öncelikli turizm aktivitesinin Mağara Turizmi olduğu sonucu elde edilmiştir.
Anket çalışmasında dördüncü sırada yer alan İnanç Turizmi noktasında Bursa’nın manevi dinamiklere sahip bir şehir olarak şansı daha fazla değerlendirilmelidir.”

TÜİK ve  doğduğun şehir

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)’nden elde edilen istatistiklerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS)’nde yer alan “doğum yeri” kayıtları üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda, doğum yeri bilgisi idari kayıtlara dayalı olarak ilk kez üretilmiş ve bu bilgiler 31 Aralık 2014 tarihli ADNKS sonuçlarıyla ilişkilendirilerek, kişilerin ikamet ettikleri illerle karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. 
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ülkemizde, her 10 kişiden 3’ü doğduğu ilden farklı bir ilde yaşıyor. 
Bursa ilinde ikamet eden vatandaşlarının, % 56’sı doğduğu ilde, % 36,8’i ise başka bir ilde ikamet etmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.