Hava Durumu

Vehbi Koç, Kutlu Payaslı ve bir anı

Yazının Giriş Tarihi: 25.02.2015 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.02.2015 08:01
Bugün Türk iş ve sanayi dünyasının duayen ismi Vehbi Koç’un ölüm yıldönümü.
Diyeceksiniz ki, bize ne?
Öyle değil. Saygı ve vefa para ile satılmaz ve satın alınamaz.
94 yıla sığan yaşantısının 76 yılında çalışan ve bu süreçte 108 şirketten oluşan Koç Holding’i kuran,  80.000 çalışan, 40 milyar $ ciro, 900 milyon $ ihracat ve yıllık 500-600 milyon $ yatırım ile bugün, dünyanın en büyük 200 işletmesinden birinin kurucusunu anmak bu ülkede yaşayan herkesin bir vefa borcudur.
Bir ülkenin kalkınmaya uzanan yolda en önemli ayaklardan biri özel sektördür.
......
Bu aralar Kutlu Payaslı’nın hayatını anlatan bir kitap üzerinde çalışıyorum. Bu kitaptan bir alıntı yaparak, sizlere Kutlu Payaslı’nın Vehbi Koç ile ilgili bir anısını aktarmak istiyorum. 
Koç Grubu’nun bir kuruluş gecesinde konser vermek üzere Kutlu Payaslı, Altın Yunus’a davet edilir.
Konser biter ve Payaslı yatar. Geceyarısı sonrası birden telefon çalar. Arayan otel ikinci müdürü Aydın Alan’dır. “Vehbi Koç sizi Neptün Bar’da bekliyor” der. 
Çok şakacı olan Kutlu Payaslı, klasik bir şaka diye “Bir helikopter göndersin” der. Otel müdürü yineler.
Payaslı “Yemezler” der ama müdür yemin billah ediyordur. 
Sonunda Payaslı elbisesini giyip, Neptün Bar’a gider. Bir de bakar ki gerçekten Vehbi Bey oradadır. Masasına gider tokalaşır. Vehbi Koç buyur eder, oturur.
Kutlu Payaslı, Vehbi  Koç ile yaşadığı o anıyı şöyle anlatır:
‘‘Biraz sohbet ettik. Programı, okuma tavrımı çok beğendiğini söyledi. Bu arada otelin Hollandalı müdürü de masamıza geldi. Bir aralık müdür bey Vehbi Bey’e ‘Sizin yatınız yok, oğlunuzun var’ deyince Vehbi Bey o klasik cevabını vererek ‘Eeee, o Vehbi Koç’un oğlu’ dedi, gülüştük.
Vehbi Bey bir aralık bana dönüp ‘Kutlu bey oğlum, sen, yok mu cana aşıka hiç şefkatin, şarkısını bilir misin?’ deyince beynimi bir yokladım, güftede hata yapmayayım diye hatırladım ve cevap verdim ‘Biliyorum efendim, Lemi Atlı’nın rast şarkısı’ dedim. ‘Yahu bu şarkının bende güzel hatırası vardır, çok severim, ama her solist bilmiyor, rica etsem okuyabilir misin?’ dedi. ‘Tabii efendim’ cevabını verince, piyano ile program yapan piyanistten şarkısı bitince mikrofonu istedi ve oradaki müşterilere kendisini tanıtıp, ‘Benim için derin hatıraları olan bir şarkıyı aramızda bulunan değerli Kutlu Payaslı evladımdan rica ettim, kabul etti, bizlere beş dakika müsaade ederseniz o şarkıyı beraber dinleyelim’ dedi ve bana mikrofonu verdi. 
Piyanonun başına geçip şarkıyı kazasız belasız okudum. Ayağa kalktı ve masaya gidinceye kadar beni alkışlayıp yanaklarımdan öpüp kucakladı.
Benim için gerçekten çok mutluluk duyacağım olaydı. Yıllar sonra İzmir Efes Otel’de yine Koç Grubu’nun özel gecesi var. Olay aklıma geldi ve salondaki davetlilere anlattım, sonra şarkıyı Vehbi Bey’in ruhu için okuyorum deyip söyledim, başta Rahmi Koç olmak üzere, bütün salon ayağa kalkıp beni alkışlamış, Rahmi Bey de özel olarak tebrik etmişti.”
.....
Evet, Vehbi Koç 1996 yılının 25 Şubat’ında Antalya’da aramızda ayrılmıştı.
Sayısız, okul, hastane, hayır işlerinin dışında bana göre Vehbi Koç’un ülkemize yapmış olduğu en önemli katkılar şunlardı:
1967 yılında bir yurtdışı seyahatten aldığı ilham ile çelenk bağışlarını eğitime yönlendirmek üzere Türk Eğitim Vakfı’nın kuruluşuna öncülük yaptı.
Türkiye'nin nüfus ve aile sağlığı sorununu gören Vehbi Koç 1985 yılında Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı’nı kurdu ve ölümüne kadar başkanlığını yaptı.
Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı, TEMA’nın bir numaralı kurucu üyesi oldu. 
Onun yaşam felsefesi şuydu:
“Devletim ve ülkem var oldukça, ben de varım.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.