Hava Durumu

Yeni dönem, yeni normaller

Yazının Giriş Tarihi: 01.06.2020 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.06.2020 07:56

Bugün itibarıyla yeni bir dönemin ilk adımları atılıyor. Şehirlerarası seyahat serbest hale geliyor. Sanırım kısa bir zaman dilimi sonra da 65 üstü ve 18 altı için de seyahat kısıtlamaları ortadan kalkacak. Dolayısıyla bu toplumda yaşayan herkes için yeni bir dönem, yeni bir dizi normalleri ile birlikte başlayacak.

Evet, artık bazı alışkanlıklarımızı bir kenara bırakıp, yeni alışkanlıklar kazanacağız. Bu elbette kolay bir şey değil.

ÖNEMLİ ÖNLEMLER

Henüz salgın eğrisi tamamıyla bükülmedi. Yoğun bakımlarda halen bazı hastalarımız yaşam mücadelesi veriyor. Her gün bin civarında doğrulanmış hasta bildiriliyor. Her gün yeni kayıplarımız oluyor. Bu ne demek? Bu şu demek:

Henüz salgın sönümlenmedi. Bu nedenle hala yeni vakalar açıklanıyorsa, birey olarak almamız gereken ciddi önlemler var.

Önce dışarı çıkmak zorunda değilsek, çıkmayalım. Karşımızdaki muhatap olacağımız kişilerin hasta olup, olmadığını bilemeyiz. Bu nedenle herkese temkinli yanaşmalıyız. Hiçbir belirtisi olmadan bu hastalığı geçiren sağlıklı kişiler, farkında olmadan en yakınlarındaki risk altında olan insanlara, sevdiklerine bu hastalığı bulaştırabilirler. Gereksiz ziyaretler yapmayalım. Kucaklaşma, öpüşme gibi sevgi davranışlarından uzak duralım. El bile sıkışmayalım.

Kalabalık ortamlarda bulunmayalım. 2 metre olarak tanımladığımız sosyal mesafeye önem göstermeliyiz. Zorunlu değilsek kalabalık mekanlara gitmeyelim. Kamuya ve herkese açık kapalı alanlardan uzak kalalım. Oradaki hava sirkülasyonu ciddi riskler yaratabilir. Maske kullanmaya özen gösterelim. El yıkamayı her temastan sonra 20 saniye süreyle vazgeçmeyeceğimiz bir alışkanlığımız olsun. El antiseptikleri ve kolonyadan yararlanalım.

PALA'NIN MAKALESİNDEN DSÖ ÖNERİLERİ

Geçenlerde Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, TTB COVID-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof.Dr.Kayıhan Pala'nın Hekimce Bakış Dergisi'nde yayınlanan makalesini okudum. O daha salgının tam olarak bükülmediği ve vakalar ile ölümlerin devam ettiğine dikkat çekerek, "Normalleşme değil, yeniden açılma" başlıklı bir yazı kaleme almış.

O yazıdan sınırlı satırlarımda Dünya Sağlık Örgütü'nün bazı önerilerini paylaşmak istiyorum.

DSÖ salgın sonrasına geçiş döneminde hareket kısıtlılığı uygulamalarını azaltıp, toplumları kalıcı bir biçimde yeniden açarken dikkatli, kararlı ve istikrarlı bir çıkış stratejisi izlenmesi gerektiğini vurguluyor. Dünya Sağlık Örgütü, geçiş süreci değerlendirilirken dört temel konuya dikkat çekiyor:

  1. Karar süreçlerini halk sağlığı ve epidemiyolojik veriler yönlendirmelidir.
  2. Sağlık hizmetleri iki ana kulvarda sürdürülmelidir.
    1. COVID-19 hastalarının gereksinimi olan koruyucu, tanı, izolasyon ve tedavi hizmetlerinin sunumu,
    2. Salgın sürecinde ertelenmiş, birikmiş olağan sağlık sorunlarına sahip hastaların başvurularına yanıt verilmesi.
  3. Salgının sosyal ve davranışsal etkilerini, boyutunu önemsemek gerekir.
  4. Salgının bireyler, aileler ve topluluklar üzerindeki yıkıcı etkisini azaltmak için sosyal ve ekonomik destek verilmelidir.

Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü COVID-19 pandemisinden yeniden açılmaya geçiş evrelerinde halk sağlığı önlemlerinin güçlendirilmesine ilişkin altı temel ölçütün göz önünde bulundurulması gerektiğine vurgu yapıyor:

  1. COVID-19'un bulaşmasının kontrol altına alınmış olduğu kanıtlanmalı.
  2. Sağlık sisteminin kapasitesi ve halk sağlığı uygulamaları tüm olguları tanımlamak, izole etmek, test etmek, tedavi etmek, temaslıları izlemek ve karantinaya almak için yeterli olmalı.
  3. Huzurevleri, rehabilitasyon merkezleri, akıl hastaneleri gibi kırılgan nüfusun toplu olarak bulunduğu yerlerdeki salgın riski en düşük düzeye indirilmeli.
  4. İş yerlerinde fiziksel mesafe, el yıkama olanakları, solunum hijyeni ve beden ısısı izlemleri gibi gerekli korunma önlemleri alınmalı.
  5. Bulaşı riski yüksek topluluklardan yeni olguların alınmaması ve verilmemesi riski yönetilebilir olmalı.
  6. Toplumların da bir sesi vardır, toplum geçiş süreci konusunda bilgilendirilmeli ve bu sürece katılımları sağlanmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.