Hava Durumu

Ziya Selçuk, umut ve hayal kırıklığı

Yazının Giriş Tarihi: 12.07.2018 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.07.2018 07:56

Eğitim sistemimizin son çeyrek yüzyılda tepetaklak gidişi, yılda bilmem kaç sefer değişen eğitim ve sınav sistemleri, inisiyatif almayan belki de bilgi yetersizliğinden konunun farkında olmayan yöneticiler, PİSA değerlendirmelerinde aldığımız sonuçlar, sorgulamayan, analitik düşünmeyen bir nesil yetiştirmemiz, her bağlamda yaşadığımız değerlerin erozyonu bizlerin gelecek ile ilgili umutlarını köreltti.
Dün bütün işimi bırakıp, daha önce iki bilimsel etkinlikte dinlediğim yeni Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Ziya Selçuk'un Youtube'taki konuşmalarını dinledim.
Biraz içim ferahladı. Ülkemizin yönetimsel sorunlarının başında yapılan atamalarda liyakatın değil de, sadakatın ön plana alındığı algısı veya algı ötesi realitesi ağırlıktaydı.
Bu yeni sistem en azından Milli Eğitim Bakanlığı'na bu konunun eğitimini almış, akademik kariyer yapmış, bu konunun eğitimini veren, bakanlığın içinde bizzat önemli bir pozisyonda yıllarca görev yapmış, üniversite kurmuş ve sorunların nerede ise tamamına hakim bir kişiyi getirdi.

Yanlış karar büyük tehlikeler yaratır
Bu noktada ortaya çıkan durum, eğitimciler ve eğitime gönül vermiş insanlar için bir umut ışığı doğurdu. Hal böyle iken Ziya Selçuk'a da çok büyük bir misyon yüklendi.
Çünkü, siyasetin içinden gelen bir bakanın, aldığı size göre saçma bir kararı anlayabilirsiniz; ama işin ehli, işin eğitimlisi ve işin eğiticisi konumlarının tümüne sahip nitelikleri olan bir kişinin alacağı yanlış karar büyük tehlike yaratır.
O tehlike umutların yok olması ve hayal kırıklığının ortaya çıkmasıdır. Ziya Selçuk'un bunu en az benim kadar bildiğine inancım tam. Çünkü bu kadar yıllık deneyiminin içinde birçok kez umutlarının, hayal kırıklığına döndüğü durumu yaşamıştır.
Görünen o ki son birkaç gün içinde umutlar arttı ve beklentiler hayli yükseldi.
2013 yılında bir gazeteci Ziya Selçuk'a "Diyelim ki Milli Eğitim Bakanısınız..." diyerek soru sorar. Selçuk'un yanıtı "Allah korusun" olur.
Aradan 5 yıl geçer ve görüldüğü gibi Allah, Ziya Selçuk'u korumaz. Demek ki misyonu tamamlanmamıştır ve yeni misyonu için çok iyi bildiği bir konudaki eksikliklerin giderilmesi, yeniden yapılandırmaların hayata geçirilmesi, ezberlerin bozulmasını sağlayabilecek bir erke sahip olmuştur.
Herkesin beklentisinin, umudunun, hayal kırıklığına dönüşmemesini diliyorum.
Sayın Selçuk, gördüğünüz gibi benim işim burada bitiyor. Top sizde. Bu arada siz iyi şeyler yaptığınız, rasyonel adımlar attığınız sürece bu ülkenin ileriye gitmesini isteyen bilime inanan, kamu ve özel sektörün tüm eğitimcileri yanınızda olacaktır. Yolunuz açık olsun, başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.