Hava Durumu

Zor zamanlar ve Kızılay

Yazının Giriş Tarihi: 07.05.2020 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.05.2020 07:55

Türk Kızılay'ı ülkemizin en köklü sivil toplum örgütlerinden birisi. Genel merkezi yapısı içinde 3 yapı bulunuyor. İlki 432 şube ve temsilciğin olduğu yapı. Bursa'daki Kızılay Şubesi'nin yönetim kurulu başkanlığını sanayici Davut Gürkan yürütüyor.

İkincisi kan merkezleri ve hastaneleri. Üçüncüsü de toplum merkezleri.

Bu toplum merkezleri illerde bulunan yabancıların koordinasyon ve oryantasyonundan sorumlu. Bu merkezlerin tüm mali kaynağı yurtdışından geliyor.

Yurtdışındaki Kızılhaç'tan tutun da benzeri kuruluşlardan, vakıflara kadar çeşitli resmi yapılar, buradaki personelden, buranın yabancılara sağladığı hizmetlerin tümünün kaynağını dışardan yaptıkları bağışlarla sağlamakta.

Çoğunlukta Suriyeliler olduğu için sanki sadece Suriyeliler'e hizmet veriyormuş gibi bir algıları da var. Ama sadece Bursa özelinde 70 ülkeye mensup insana hizmet veriyor.

Kızılay Şubeleri ise afet anlarında insanlarımıza dokunuyor. Şu andaki COVİD salgını da bir bağlamda bir afet gibi.

DAVUT GÜRKAN NE DEDİ?

Kızılay Şubeleri, VEFA sosyal destek kurumlarıyla beraber hareket ediyor. Kaymakamlıklara gelen talepler doğrultusunda, tespitler yapılıp, yardımlar doğru noktalara ulaştırılıyor. Temsilcilik ve şubelerin olmadığı yerlere ise kaymakamlıklar aracılığıyla ulaşılıyor.

Ayrıca, Kızılay'a doğrudan ulaşanlara, durumları araştırıldıktan sonra nakit, yiyecek içecek ve giyim yardımlarını yapılıyor.

Dün Kızılay Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Davut Gürkan ile Korona dönemini ve Kızılay'ı konuştuk. Bakın neler dedi:

"Kızılay'ımız 150 yıllık köklü bir yapımız. Burada biz gönüllü olarak Bursa şubesini yönetiyoruz. Bu köklü kuruluş devlet kaynaklarından tek kuruş kullanmadan, bağışçılarının destekleri ile ayakta duruyor. Geçmişten gelen bağışlar, onların akarları ve yeni bağışlarla hizmet etmeye devam ediyoruz.

Bize yapılan tüm bağışlar şartlı bağışlar. Bağışçımız nereye harcamasını istiyorsa, o bağış oraya harcanıyor. Bir kuruşu bile başka bir yere kaynak yaratmıyor.

Ayrıca, bir de yardım meselesinin dini boyutu da var. Dini vazifelerini yerine getirmek için yapılan yardımlar da var. Bunların muhteviyatına göre kullanıyoruz. Yardım edilecek insanların tespiti ve bağışçıların şartlarına uygun gitmesi önemli.

Şu anda hedef Türkiye çapında 10 milyon insanımıza bu Ramazan ayının sonuna kadar ulaşabilmek. Kiminin gıda, kiminin nakit, kiminin giyecek, kiminin hijyen kiti ihtiyacı karşılanacak.

Ayrıca, 75 ilde ve 208 noktada yurtdışından gelen karantinaya alınmış olan kişiler var. Bunların tüm beslenmelerini Kızılay olarak biz karşılaşıyoruz. Önceki gün itibarıyla 2 milyon 734 bin 151 yemek dağıtılmış. Vatandaşlarımızın bize olan güvenini boşa çıkarmamak için biz gönüllü yönetim kurulu üyeleri profesyonel ekibimizle birlikte can siperhane çalışmaya devam ediyoruz."

Evet, Kızılay'ımız bu COVİD-19 sürecinde bu ve buna benzer çalışmalarını, bağışçılarının desteği ile sürdürüyor ve sürdürmeye devam edecek.

Davut Gürkan ve gönüllü çalışma arkadaşlarına başarılar diliyorum

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.