Hava Durumu

Ahilik teşkilatının vizyonu

Yazının Giriş Tarihi: 22.05.2016 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.05.2016 07:59
Ahi Evran Veli, bir esnaf örgütü kurarak toplumu sanatkar yapan, aynı zaman da sosyal düzenin kurulmasında etkin rol oynayan bir esnaf lideri olmanın yanında, bir devlet ve millet adamıdır.
Ülkemizde her yıl kutlanan Ahilik Haftası bize göre daha farklı boyutta, tüm kitleleri hedef alacak şekilde ele alınmalıdır. Bugünkü esnaf odaları, ticaret ve sanayi odaları, Ahilik Teşkilatı’nın devamıdır. 
Ahilik teşkilatı aynı zamanda bir kalite kuruluşudur. Ahilikte; üründe, hizmette ve insan da kalite vardır. 
TSE - esnaf odaları - sanayi ve ticaret odalarının toplamı, 11.yy’da kurulan ahilik teşkilatının devamıdır. Bugün bu husus tam olarak algılanmamıştır!
Kalite kuruluşu olan TSE, esnaf örgütü olan esnaf odaları, sanayi ve ticaret erbabının yer aldığı sanayi ve ticaret odaları, bir bütünlük içinde ahilik teşkilatının vizyonunu, misyonunu yeniden ele alarak topluma anlatmalıdır. 
Sevgi, saygı, hoşgörü ve güzel ahlak manzumesi olan ahilik, bir kesimin dayanışmasını, bir kesimin haklarını koruyan değil, tüm toplumun dayanışmasını sağlayan ve toplumun haklarını “Hak kantarı” ışığında savunan mükemmel bir “Organize olmuş organizasyon” dur.
Ahilik teşkilatının doğru anlaşılması ve herkese anlatılması ile sosyal adalet ve ticaretin daha verimli olacak olduğuna         inanıyoruz.

Tekerlek  - Deve ilişkisi

Tekerleğin MÖ 3500 yılında Mezopotamya’da bulunduğu biliniyor. O bölgede “Deve” yük taşımak için daha elverişli görülüyor, 
“Deve” kullanılıyor. Tekerlek terk ediliyor.    
19. yy’da “Deve’nin” bulunmadığı Avrupa’da tekerlek geliştiriliyor ve yaygın olarak kullanılıyor. 
Bugünkü süreci ve tekerleğin yaşam kalitemizin artırılması için hayatımızın her aşamasında kullanıldığını biliyoruz. Aslında mesele “Deve” meselesiymiş.
O dönemde insanlar, müteşebbis düşünceyi  geliştirmeyip işin kolayına kaçarak, devenin gücü ile tekerleği terk etmişler.
Tekerlek - deve ilişkisini öğrenince, yerli otomobil konusundaki süreci hatırladım. Acaba mevcut pazarın rahatlığından mı, sektör yerli otomobil üretmekte bu denli geç kaldı diye düşünmekten kendimi alamadım...
Ama gelişmeler iyi, devlet işin içinde, devlet gereğini yapacak, tekerlekte olduğu gibi olmayacak(!) yerli otomobil üretilecek...

Yerel yönetimlerde kalite çalıştayı 

“2016 Yılı Kalite Yılı” organizasyonu kapsamında düzenlenen ve TSE Bursa İl Koordinatörlüğü tarafından organize edilen, yerel yönetimlerle ilgili kalite çalıştayı, perşembe günü başlıyor. 
Yerel yönetimlerle ilgili “Kalite eksenli” tüm gelişmelerin masaya yatırılacak olduğu kalite çalıştayı, ilk defa kalite şehri Bursa’da düzenlenecek. 
Daha iyisini, daha güzelini ve daha verimlisini elde edebilmek için, varsa problemler tespit edilmeli ve süreçler analiz edilmeli, çözümler üretilmelidir.     Tüm belediyelerde görev yapan kalitecilerin katılacak olduğu kalite çalıştayını organize eden TSE Bursa İl Koordinatörlüğü, farklı bir çalışmaya daha imza atıyor.
Gününüzün kaliteli geçmesi temennisi ile iyi tatiller...
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.