Hava Durumu

Büyükşehir’e küçük bir öneri

Yazının Giriş Tarihi: 21.06.2015 08:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.06.2015 08:56
Gelin yavaş bir şehirde yaşayalım.Hayatımızı değil, şehri yavaşlatalım. Hareketlerimizi, yaşantımızı değil, ulaşım stresini, israf ekonomisini ortadan kaldıralım.
Ne demek istediğimizi de örnekle açıklayalım.
Ben Kültür Mahallesi’nde oturuyorum. Her gün Heykel’e gitmem veya iş için şehrin doğu yakasına gitmem gerekiyor.
Ulaşım alternatiflerim nelerdir?
Kendi aracımla gidebilirim.
Otobüsle gidebilirim.
Kendi aracımla veya otobüsle, en yakın istasyona gider, oradan raylı sistemi tercih edebilirim. 
    Kendi aracımla yapacak olduğum yolculuğun bir kısım sıkıntıları var. Trafik yoğunluğuna sebep olacağım, çevre kirliliğine katkı sağlayacağım, otopark problemi yaşayacağım, bütçeme ek maliyet getireceğim, strese gireceğim, gürültü çıkaracağım, kırmızı ışıkta bekleyeceğim ve negatif bir kısım olayları yaşama ihtimalim her daim olacak.
Genel çoğunluğa baktığımızda bu yolu tercih ediyoruz, sonra da trafik sıkışıklığından dem vuruyor, şehri yaşanmaz hale getiriyoruz.
Yukarıda sıraladığımız ulaşım yolları ile ilgili birçok negatif yönü sayabiliriz.
Ulaşımı sağlarken spor yapabilir miyim? 
İşte önerimiz…
Raylı sistemi kullanmalıyım. Raylı sisteme ulaşımı da bisikletle yapabilmeliyim. Kendi bisikletim varsa, onu kullanarak en yakın istasyona ulaşmalı, orada bulunan otomatik sistem şifreli bisiklet terminaline bisikletimi bırakmalı ve raylı sistemle ulaşımımı sağlamalı, akşam dönüşte de bisikleti bıraktığım yerden alarak, evime ulaşabilmeliyim.
Kendi bisikletim yoksa belediye ait olan bisikleti çok düşük bir bedelle aynı şekilde istasyondan kiralayarak bu ulaşımı yapabilmeliyim.
Bir kısım büyükşehirlerde buna benzer sistemlerin olduğunu biliyoruz. Bu sistem, yukarıda belirttiğimiz şekilde veya daha geliştirilebilecek bir proje ile uygulamaya konulmalı ve ulaşımın rahatlaması için bu yol denenmelidir.
Bu proje ile otopark problemine, yakıt israfına, trafik yoğunluğuna bir çözüm bulunabileceğini düşünüyoruz.
Aynı zamanda sağlık açısından da önemli olduğunu düşündüğümüz bu projeyi Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Recep ALTEPE’NİN dikkatine sunuyoruz. Kendi ifadesi ile yazılarımızı okuduğunu bildiğimiz Sayın Başkanımızın bu konuda önemli bir adım atacağına inanıyoruz.
Yavaş şehir anlayışına bir örnek, bir yaklaşım olarak gördüğümüz bu proje ile yaşam kalitemize yeni bir pencere açılacaktır.
Yaşam kalitemizden, ürün kalitesinden, hizmet kalitesinden taviz vermemeli, kaliteyi her alanda hakim konuma getirmeliyiz.
Yaşam kalitemizi kendimize, hizmet ve ürün kalitesini TSE’ye bırakmalıyız. 
Sağlıklı bir yaşam için TSE markalı ürünler kullanmalı, TSE’nin olmadığı yerde sağlıklı bir yaşam süremeyeceğimizi bilmeliyiz.
Türk Standartları Enstitüsü’nün olmadığı yerde kalite, kalitenin olmadığı yerde de sağlıklı yaşam olmaz. Her zaman dediğimiz gibi; TSE, gene TSE, bir daha TSE…
Sağlıklı, kaliteli bir hafta sonu diliyoruz…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.