Hava Durumu

Eğitimde kalitenin önemi

Yazının Giriş Tarihi: 13.06.2016 06:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.06.2016 06:36
“2016 Yılı kalite yılı” organizasyonu kapsamında konferans verdiğimiz okullarda, öğrencilere kaliteyi ve TSE’yi soruyoruz. Üzülerek ifade edelim ki, kalitenin tanımını ve TSE’nin açılımını net olarak yapan öğrenci sayısı az. 
“Alışverişlerde TSE belgeli ürünlere dikkat ediyor musunuz?” diye soruyoruz, aldığımız cevap bizi memnun etmiyor. 
“Bir ürünün kaliteli olduğunu nasıl anlarsınız” diye sorguluyoruz, doyurucu cevap gelmiyor. 
2010 - 2013 yıllarında, Nilüfer ilçesinde bulunan devlet okullarında, Kalite Birliği tarafından kalite çalışması yapılmış, tüm okullarda eğitimler, seminerler, konferanslar düzenlenmiş ve bu okullardan 35 tanesi TS EN ISO 9000 belgesini TSE’den almaya hak kazanmıştı. 
Tüm bu işlemler ücretsiz gerçekleştirilmiş, okullar sadece belgelendirme kuruluşu olan TSE’ye belgelendirme ücretini fatura karşılığı ödemişlerdi. Ayrıca, 42 öğretmene uluslararası geçerliği olan tetkikçi sertifikaları TSE’den aldırılmış ve öğretmenler bir bedel ödememiş, bu eğitimin bedeli BTSO tarafından TSE’ye ödenmişti. 
Yine aynı dönemde, yaklaşık 10.000 öğrenciye “Önce Kalite” adlı tiyatro izlettirilmiş, kalite bilinci ve tüketici bilinci verilmiş, organizasyonun tüm masrafları Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmıştı. Bütün bu organizasyonların mali bütçesi 600.000 TL dolayında olmuş ve bu bütçe, KALBİR liderliğinde sponsorlar tarafından karşılanmıştı.
Daha sonra, alınan belgeler okullara yeni atanan yüksek vizyonlu(!) idareciler tarafından “Ödenek yetersizliği” gerekçesi ile iptal edildi...
Şimdi geldiğimiz nokta, yazının girişinde belirttiğimiz nokta. Bu noktayı eğitim camiasının dikkatine sunuyor ve çağrı yapmak istiyoruz.
Okullarda “Kalite” dersinin zorunlu olmasını istiyoruz. Kaliteden bihaber olan gençliğin geleceğinin parlak olmadığını düşünüyoruz, eğitim camiasını kaliteye sahip çıkmaya çağırıyoruz...

Müdür beyin kalitesi


Okulun almış olduğu TS EN ISO 9000 belgesini iptal etmek isteyen okul müdürüne, “Sizden önceki yöneticiler bu belgeyi alabilmek ve bu sistemi kurabilmek için çok çaba harcadılar, uluslararası geçerliliği olan bu belgeyi neden iptal etmek istiyorsunuz?” diye sorduğumuzda, aldığımız cevap:
“Biz zaten kaliteliyiz, bizim kalite belgesine ihtiyacımız yok!”

Okul yönetimine ‘kaliteli’ sorular


Sayın Müdürüm, TEOG’ da başarı sıralamanız nedir?
Değerli Müdürüm, okulunuz öğrencilerinin kalite bilinç seviyesini hiç araştırdınız mı?
Sevgili Müdürüm, tüketici bilinci, yerli malının kullanma alışkanlığı, marka hastalığı, internet müptelalığı konusunda öğrencilerinizden haberdar mısınız?
Saygıdeğer Müdürüm, bağımlılık yapan maddeler konusunda öğrencilerinizin durumu hangi aşamadadır?
Kalite belgesine ihtiyacı olmayan ve kendini kaliteli gören Müdürüm, yönetimin bir bilim dalı olduğunu, yönetim sistemlerinin bütün dünyada uygulandığını, bir okulu yönetmenin tüm dünyayı yönetmek olduğunu anladığınız gün, ülkemiz daha güzel günlere erişecektir.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.