Hava Durumu

'98 yıllık Cumhuriyet'in ikinci dönüm noktası...

Yazının Giriş Tarihi: 25.06.2018 07:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.06.2018 07:31

Her seçim önemlidir ve halkın iradesini sandığa yansıtır. Dün yapılan seçim ise 98 yıllık Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ikinci dönüm noktası olarak anılacaktır. Birinci dönüşüm 1946'da Türkiye'nin çok partili hayata geçişi ile başladı.
16 Nisan 2017'de yapılan referandumla parlamentoya dayalı hükümet modeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne dönüşmüştü. Dünkü seçim bunun fiili olarak uygulamaya geçişini sağladı.
Beklenti neydi ve sandığa ne ölçüde yansıdı?
Seçimin kazananı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Aldığı oy beklenildiği gibi partisini geçti. Ancak, seçim bildirgesinde açıkladığı 'Güçlü Cumhurbaşkanı, Güçlü Meclis' öngörüsü MHP'nin içinde olduğu 'Cumhur' ittifakıyla gerçekleşti.
Erdoğan seçim sonrası Huber Köşkü'nden verdiği ilk mesajında, Cumhurbaşkanlığı'nın yanı sıra Meclis'teki çoğunluğun elde edilmesine dikkat çekti. Bu sonuçla Türkiye'nin hedeflerine doğru ilerleyeceği mesajını veren Erdoğan'ın 'Kırgınlıkları geride bırakıp geleceğe yoğunlaşalım' sözleri yeni dönemin ilk uzlaşma vurgusu oldu.
Seçime katılan diğer adaylardan kampanya döneminde büyük ivme yakalayan Muharrem İnce, partisi CHP'den yüksek oy oranına ulaştı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise partilerinden daha az oy aldı.
CHP'deki bu tablo, kimilerine göre, yeni bir kurultayın işaret fişeği. Bu oy oranıyla İnce'nin bundan sonra CHP'nin doğal lideri olduğu şeklinde yorumlar yapılıyor. Bu tartışmalar yerel seçimler öncesi bir kurultayı kaçınılmaz hale getirecektir.
Asıl sürpriz sonucu Cumhur ittifakında yer alan ve seçimde Erdoğan'ı destekleyen MHP elde etti. Seçim öncesi yapılan tüm anketlerin aksine MHP, oy oranını korumayı başardı. Kampanya döneminde sadece Samsun'da miting yapan ve aralarında Bursa'nın da bulunduğu 6 ilde salon toplantısı gerçekleştiren MHP'nin bu sonucu alması sürpriz olarak nitelendirildi.

Sosyal medya beklenen kadar etkili olmadı
Seçim kampanyası oldukça renkli geçti ve klasik kampanyaların yerini sosyal medya aldı. Ancak, sosyal medyadaki aktivite oranı ABD örneğinde olduğu gibi sandığa yansımadı. Caps'ler, aforizmalar, yaratıcı fikirler, klasik söylemler kadar etkili olmadı. Sandığa giden seçmen muhafazakar tutumunu korudu. Bunda iktidarın televizyonları aktif olarak kullanması etkili oldu.
Bursa, bu seçimde 2 bölgeye ayrılmıştı. Seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre, AK Parti birinci bölgede 5, ikinci bölgede 6 vekil çıkardı. CHP geçen seçimdeki milletvekili sayısı olan 5'i korurken, MHP ve İYİ Parti her iki bölgeden birer milletvekili elde etti.
Şimdi asıl merak edilen konu, sayısı düşse de Bakanlar Kurulu'nun nasıl oluşacağı. Eski sistem olsa Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve İçişleri eski Bakanı Efkan Ala'nın kabinede yer alacakları söylenirdi. Ancak şimdi ikisi de parlamentoda. Dolayısıyla artık parlamento dışından Bursa'yı yeni kabinede temsil edecek isimler konuşulmaya başlanacak.

Müezzinoğlu'ndan duygusal veda
Mehmet Müezzinoğlu, Osmanlı'nın üç başkenti olan Bursa, Edirne ve İstanbul'dan vekil olarak seçildi. Vekilliğin yanı sıra kabinede de hem sağlık hem de çalışma ve sosyal güvenlik bakanı olarak görev yaptı. Bu seçimde aday olmayan Mehmet Müezzinoğlu, oy verme işlemi devam ederken sosyal medya hesabından veda mesajı yayınladı. 1992 yılında çıktığı aktif siyaset yolculuğunun milletvekilliği sürecinin bu seçimlerde son bulduğunu hatırlatan Müezzinoğlu, İstanbul, Bursa ve Edirneli seçmenlerden haklarını helal etmesini isteyerek, ailesi arkadaşları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.