Hava Durumu

'AK Parti'nin reformcu kimliği yeniden harekete geçiyor'

Yazının Giriş Tarihi: 02.10.2019 09:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.10.2019 09:14

Ekonomik krizden çıkış sancıları yaşayan Türkiye, 2002 yılında AK Parti iktidarıyla tanışmıştı. Bir yandan ekonomik reform programları uygulayan AK Parti, diğer yandan Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda, başta demokrasi ve insan hakları olmak üzere önemli reformlara imza atmış, dünyanın takdirini toplamıştı.

Bu reformcu anlayış, Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesine de katkı sağlayan ana unsurlardan biri oldu. Ancak, aradan geçen zaman içinde, AK Parti'nin bu reformcu yönü erozyona uğradı.



TBMM 27'nci dönem 3'üncü yasama yılı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasıyla başladı. Meclis, 2010 yılından beri ilk kez yaz aylarında uzunca bir dönem kapalı kaldı. Yeni yasama yılında Meclis'in gündemi oldukça yoğun olacak. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 30 Mayıs'ta açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi doğrultusunda hazırlanan yargı reformu, belediyeler yasası, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle ilgili yasal ve idari düzenlemeler ve ardından bütçe görüşmeleriyle milletvekillerini yoğun bir tempo bekliyor.

Yeni yasama yılı ile ilgili değerlendirmesini sorduğumuz parlamenter sistemin son başbakan yardımcısı ve 24 Haziran sonrası TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı olan Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, 4 yıllık seçimsiz bir döneme girildiğini işaret ederek, bu süreçte AK Parti'nin esas karakteri olan reformcu kimliğinin yeniden harekete geçeceği mesajını verdi.

Çavuşoğlu, hem hukukçu kimliği hem de Meclis'te gözlerin üzerinde olduğu önemli bir komisyon başkanlığı görevini yaptığı için yargı reformu çalışmalarını hazırlayan AK Parti ekibi içinde yer alan bir parlamenter. Bu nedenle verdiği mesajlar önemli.

Çavuşoğlu'na göre, 4 yıllık süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çerçevesini çizdiği tasarılar tek tek yasalaşacak. Bunlardan ilk paket önceki gün meclis başkanlığına sunuldu. İkinci paketin AK Parti mutfağındaki çalışmaları devam ediyor. Yargı reformu sayesinde temel hak ve özgürlükler, insan hakları konusunda gelişim sağlayacak çalışmalar sürecek.

HEDEF AB MÜZAKERELERİNİN YENİDEN HIZ KAZANMASI

Ekonomik programın önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandığını da hatırlatan Çavuşoğlu'nun değerlendirmesi şöyle:
'Ekonomik program, yargı paketi ve diğer çalışmaları bütüncül olarak ele alındığında önümüzdeki dönem AB ile yeniden müzakere sürecinin hızlanmasını sağlayacak. Diğer taraftan özellikle dış yatırımcıların yeniden harekete geçmesine imkan tanıyacak'

Dış yatırımın Türkiye için önemine de vurgu yapan Çavuşoğlu'nun dikkat çektiği önemli nokta yargı reformuyla ilgili beklentiler. Bunu da şu sözlerle ifade etti:
'Bizim amacımız özellikle dış yatırımcıyı Türkiye'ye çekebilecek adımları atabilmek. Bununla ilgili önemli faktör yargıya olan güvenin tesisi, yargı mekanizması, kararların daha hızlı alınması bunlar dış yatırımcı için olmazsa olmazlar'

'TÜRKİYE'NİN SEÇİM BEKLENTİSİ YOK'

Çavuşoğlu, Meclis'in yeni dönemde yargı reformunun yanı sıra bir süreden beri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafın yürütülen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili yasal düzenlemeler, Beştepe'deki büyükşehir başkanları zirvesinde de gündeme gelen belediyeler kanunuyla ilgili değişikliklerin ele alınacağını ifade etti.

Meclisin yasamanın yanı sıra denetim faaliyetleriyle ilgili yeni dönemde çalışmaları olacağına işaret eden Çavuşoğlu, Rabia Naz cinayetiyle gündeme gelen çocuk ölümleriyle ilgili araştırma komisyonu kurulacağı bilgisini de verdi.
Peki ya erken seçim tartışmaları?

'Erken seçimi gündeme getirenler kararın hangi aritmetikle alınacağını biliyorlar mı' sorusunu soran Çavuşoğlu, Türkiye'nin uzunca bir süre sık aralıklarla seçim yaptığını ve seçim yorgunu olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin seçim beklentisi olmadığını da vurgulayan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere hükümet ve meclis grubunun yeni dönemde yapısal reformları gerçekleştirmeye odaklandığını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.