Hava Durumu

Atatürk'ün 83 yıl önceki İznik öngörüsü

Yazının Giriş Tarihi: 20.09.2018 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.09.2018 08:05

Tarih, 15 Temmuz 1935. Atatürk, Celal Bayar'ın da aralarında bulunduğu heyetle Yalova'dan İznik'e gelir. Ziyaret esnasında heyette bulunan tarihçi Prof. Afet İnan şehri gezmek için izin istediğinde Atatürk "Hay hay gidebilirsin, fakat unutma ki, asıl İznik'i göremeyeceksin. Çünkü o toprağın altındadır" der.
Ulu önderin İznik'i yakından bildiği 1920'li yıllarda yaptığı açıklamadan da anlaşılır. Atatürk, o yıllarda da, "sinesinde çok eski medeniyet eserleri taşıdığı için ilerde çok büyük bir turistik şehir olabilecek bu geniş ovalı, suyu bol kasabayı, keşke il merkezi yapabilsek!..." demiştir.
AS TV'de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Atatürk'ün bu öngörülerinde ne kadar haklı olduğunu anlattı.
İznik'in bir tarih ve kültür hazinesi olduğunu kaydeden Sargın, 4970 metre uzunluğundaki İznik surlarının Çin Seddi ve Diyarbakır surlarının ardından dünyada üçüncü sırada yer aldığının altını çizdi.
Sargın'ın verdiği bilgiye göre, surların onarımı sırasında Atatürk'ün işaret ettiği gibi kazdıkça İznik'ten yolu geçen bir medeniyetin izine rastlandı. Örneğin Lefke kapıdaki restorasyon sırasında önce Osmanlı, ardından Bizans ve en altta da Roma yolu ortaya çıkarıldı. Kapıyı ziyaret ettiğinizde 30 saniyede 2000 yıllık tarih yolculuğuna çıkıyorsunuz. Bizans imparatoru Kostantin'den Anadolu Selçuklu Sultanı Kılıçaslan ve Orhan Gazi'nin yürüdüğü yolda ilerliyorsunuz.
Osman Sargın, bu zengin tarihsel mirası korumakta kararlı. UNESCO Dünya Mirası listesine girmek için çalışmalar devam ediyor. Bu yüzden ilçede beton yapılar istemiyor. Otel yapmak isteyenler kapımı çalmasın diye de uyarıyor. Hedefi doğa turizmi bunun öncülüğünü de kendisi yapmış. 14 bungalovlu tesisi hayata geçiren Sargın'ın yeni projesi Karadeniz'deki binaların benzeri altı taş üstü ahşap 4 adet 2 katlı butik otel yapmak.

SAĞLIKLI YAŞAM KÖYÜ VE İZNİK GÖLÜ'NDE YÜZER RESTORANLAR

Osman Sargın'ın büyük hayallerinden biri göl manzaralı Aydınlar Mahallesi'ndeki 120 dönümlük alanda sağlıklı yaşam köyü kurmak. Çünkü insanlarda doğaya dönüş özlemi turizmin yeni mottosu haline geldi. Doğal yaşam köyüne gelecek insanlar burada, yumurtayı kümesten, sebze ve meyveyi bahçeden kendileri toplayacak ve doğayla baş başa tatil yapma imkanı bulacak.
Turizmle ilgili diğer bir proje de, biri göl açıklarında motorla ulaşılabilecek, diğeri göl kıyısı yakınında iki yüzer restoran. Bu projeler hayata geçtiğinde İznik'in turizm açısından önemli bir ihtiyacı karşılanmış olacak.
Arkeoloji çevrelerince son yılların en önemli keşfi olarak nitelendirilen göl içindeki bazilika projesi de Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir ve İznik belediye- leri tarafından ortak yürütülüyor. 3 alternatifli projede öne çıkan tasarım bazilikanın bulunduğu yerde korunması.
Bu proje ile turistler üzerindeki cam terastan bazilikayı görme fırsatı bulacaklar.

'İSTİYORSANIZ BURADAYIM, YOKSA GİDER TORUNLARIMLA OTURURUM'

Yerel seçimlere 6 ay gibi kısa bir süre kalınca görevdeki başkanların devam kararı en çok merak edilen konulardan biri.
'Eğer aşıksanız, sevdalıysanız Ferhat gibi dağları deler, Şirin'e ulaşırsınız' diyen Sargın, İznik'e hizmete devam etmekte kararlı. Hazırladığı geleceğe dönük projeleri tamamlamak istiyor. Bunu da açık açık söylüyor. Bir inşaat işçisinin oğlu olarak dünyaya geldiğini, fakirlikle yoğrularak bu günlere ulaştığının altını çizen Sargın, 'Daha yapılacak çok şey var nasıl terk edeyim İznik'i. Sizler istiyorsanız ben buradayım. İstemiyorsanız da gider torunlarımla otururum. Ne yapayım yani. İznik'e hizmet etmek benim için bir ibadet' dedi.
'İznik'e yapılacak çok şeyler var. Ben hayal ediyorum' diyen Sargın, en önemli projesini de en son bölüme sakladı. Sargın'ın anlattığına göre, Fenerbahçe'nin Topuk Yaylası'ndaki tesisleri önce İznik'e teklif edilmiş. Ama o dönemin yöneticileri bu teklifi kaçırmış. Sargın bu günlerde ismini açıklamıyor ama bu günlerde yine bir büyük kulüple İznik'te spor kompleksi kurulması için görüşüyor. Eğer ikna ederse Topuk Yaylası'ndakinden daha güzel bir tesisin İznik'e kurulacağını söylüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.