Hava Durumu

Balkanlar'ın Refik abisi...

Yazının Giriş Tarihi: 14.01.2020 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.01.2020 08:00

Bursa'nın Balkanlar'la ilişkisi Osmanlı'nın kuruluş yıllarına kadar dayanıyor. İstanbul'un alınmasından önce erenlerin gönülleri fethetmesiyle başlayan Balkanlar'daki 500 yıllık izlerimizi, 100 yıllık ayrılık silemedi.
Osmanlı, Bursa'dan başladığı fetihlerin yanı sıra şehircilik anlayışı ve vakıf gibi sosyal kurumları da Balkanlar'a taşıdı. Ayrılığın ardından göçler yine Bursa'ya yapıldı. Dolayısıyla son 20 yılda yeniden kurulan köprüler de Bursa üzerinden gerçekleşiyor.
İlişkilerin geliştirilmesinde Bursa belediyelerinin rolü büyük. Belediye başkanları iktidar ve muhalefet partilerinden de olsalar bakış açısı değişmiyor. Ancak, kökleri Üsküplü olan geçen dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin katkılarını unutmamak gerekir.
Altepe'nin ardından bayrağı yine kökleri Balkan coğrafyasından olan AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen aldı. TBMM Bosna-Hersek Dostluk Grubu Başkanı olan Özen, bulduğu her fırsatta Balkan ülkelerini ziyaret ederek, bağları güçlendirmeye çalışıyor. En son Arnavutluk depremi sonrası gösterdiği yakın ilgi ve çabalarına bizzat bu ülkenin büyükelçisi teşekkür etti.

Özen, gösterdiği bu çabalar sonucu kısa sürede Balkanlar'ın Refik abisi oldu. Bir sıkıntı veya sorun yaşandığında ilk başvurulan vekil olan Özen, geçen hafta Hayrat Vakfı üyeleriyle birlikte Bosna'ya gitti. TİKA, Yunus Emre Vakfı ve Türkiye Büyükelçiliği'nde görüşmeler yapan Özen, Sönmez Medya ziyaretinde Bosna Hersek gezisiyle ilgili izlenimlerini anlattı.
'Balkanlar'daki her eser ecdadın coğrafyaya vurduğu mühür. Eğer o eserler ortadan kalkarsa bizim mühürlerimiz silinmiş olur' diyen Özen, özellikle ekonomik durumun iyi olmadığı ve işsizlik oranının yüzde 25'e ulaştığı Bosna'ya yatırım çağrısı yaptı. Bursa'da ciddi sayıda Boşnak sanayici bulunduğunu hatırlatan Özen, gençlerin çalışmak için Avrupa ülkelerine göçünü önleyeceğine dikkat çekti.
Çünkü yaşanan göçler demografik yapıyı bozması daha büyük sorunlara yol açabilir.

Balkanlar'da ve özellikle de Bosna Hersek'te Türkiye'nin varlığının ne kadar önemli olduğunu 2017 yılında Büyükşehir Belediyesi'nin organizas-yonuyla katıldığımız Srebrenitza'daki anma törenlerinde bizzat görmüştük. Katliamdan yaralı kurtulan bir Boşnak'ın 'Sizin varlığınız bizim için çok önemli. Eğer burada olmazsanız yine katliama uğrarız' sözleri hâlâ hafızamda.
O yüzden Balkan coğrafyası Bursa ve Türkiye'nin en hassas konusu olmalı.

'RİSK ALMAMIZ, İRADE ORTAYA KOYMAMIZ LAZIM'

TBMM'de Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili de olan Refik Özen, Libya ile ilgili yaşanan gelişmeler ve ateşkes konusuna da değindi.
'Eğer o tezkere çıkmasa ve biz Türk askerini göndermeseydik sahada olmasaydık, masada olmayacaktık' diyen Özen, Libya tezkeresine muhalefetin ret oyu vermesine bir anlam veremediğini söyledi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun 2018 yılının ağustos ayındaki sözlerini hatırlatan Özen;
'İtalya orada, Fransa orada biz niye yokuz diyordu. Libya'ya gideceğiz denildiğinde ise ne işimiz var diyor. Bu coğrafya bizim coğrafyamız. Söz sahibi olmamız için risk almamız, irade ortaya koymamız lazım. Bu koyduğumuz iradenin neticesini de bugün Libya'da ateşkes sağlandı ve önümüzdeki günlerde İnşallah daha güzel neticeler alınacak'

ANKARA'DA ULUDAĞ ZİRVESİ

Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Uludağ, kar kalınlığının bir metreyi aşması sayesinde iyi bir sezon geçiriyor.
Ancak, istenilen Uludağ'ın dört mevsim yararlanılabilecek hale getirilmesi. Geçen yıl bu konuda önemli adımlar atıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Bursa ziyaretinde Uludağ'ı bürokrasi ve çok başlılıktan kurtaracak alan başkanlığı kurulacağını açıklamıştı.
Bursa Valiliği bu konudaki çalışmalarını tamamlayarak Ankara'ya gönderdi. Kapadokya'da benzeri uygulamanın Uludağ'a nasıl yansıyacağını turizmciler de merak ediyor.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Bursa'nın taleplerinin Ankara'da bakanlar ve ilgili bürokratlara aktarılması ve çözüm bulunması konusunda her alanda çalışmalarını sürdürüyor. Çavuşoğlu, dün de Bursa'dan gelen aralarında Hayri Yazıcı, Haluk Beceren ve Ender Alkoçlar'ın da bulunduğu turizm işletmecilerini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile görüştürdü.
Görüşmede, Uludağ'ın geleceğine dönük hedefler ele alındı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.