Hava Durumu

Beştepe'de bir saatlik Bursa zirvesi

Yazının Giriş Tarihi: 31.03.2018 08:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.03.2018 08:27

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş arasında şubat ayından beri planlanan ancak yoğun gündem nedeniyle bir türlü gerçekleşemeyen zirve dün Beştepe Külliyesi'nde yapıldı.
Erdoğan ile Aktaş arasındaki görüşme bir saat sürdü. Görüşmeye uzun süreden beri hazırlanan Aktaş, bu süre içinde ulaşımdan kentsel dönüşüme, iptal edilen projelerden belediye bütçesine ve en önemlisi kalan 12 aylık süre içinde Bursa'ya yapmayı planladığı yatırımları anlattı.
Bursa'yı yakından takip eden Erdoğan, görüşme sırasında dosyaları tek tek inceleyerek, Aktaş'tan ayrıntılarını sordu.
Aktaş'ın verdiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, en çok kentsel dönüşüm ve ulaşım konusunda sorular yöneltti. Yüksek katlı bina istemediğini söyleyen Erdoğan, binaların en fazla zemin artı 6-7 kat olmasını istedi.
6,2 kilometresi Yıldırım'da 7 kilometrelik bölümü de diğer iki ilçeden geçerek Şehir Hastanesi'ne kadar uzanacak yeni metro hattı projesini anlatan Aktaş, bakanlık tarafından incelenen projenin temelini ekim ve kasım aylarında atmak istediğini söyledi.
Erdoğan, proje için destek isteyen Aktaş'a 'Artık yüzeyden raylı sistem yapma. Ya yeraltından metro ya da metrobüs konusu üzerinde dur. Yeni metro projesi için de çalışmalarını sürdür. Sıkıntı yok' dedi.
Doğanbey, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üzerinde hassas biçimde durduğu konuların başında yer alıyor.
Görüşmede Doğanbey de gündeme geldi. Erdoğan, Doğanbey'e çözüm için TOKİ'ye çalışma yaptırmış. Ancak, uygulaması 2019'a kalacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bursa'daki tüm gelişmeleri yakından takip etmesi ve konulara hakimiyeti Aktaş'ı da şaşırttı. 'Erdoğan, 'Bursa'dan güzel haberler alıyorum. Çalışmalarına devam et. Daha çok çalışmanız lazım' talimatını verdi.
Aktaş, göreve geldikten sonra aralarında teleferiğin de bulunduğu 200 milyon lira tutarındaki projeleri iptal ettirdiğini aktardığı Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Teleferiği iptal ettirmekle iyi etmişsin. Ben de İstanbul'da iptal ettirmiştim' dedi.

Erdoğan, saat hediye etti

Görüşme sırasında Erdoğan, üzerinde cumhurbaşkanlığı forsu, arkasında da Aktaş'ın adı yazılı kol saati hediye etti. Zirvede, sadece belediyecilik konuları görüşülmedi. Cumhurbaşkanı Bursa'daki iş aleminin durumunu ve sıkıntıları olup olmadığını da sordu. Aktaş da herhangi bir sıkıntı olmadığını ve çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.
Erdoğan, ayrıca büyükşehir belediyeleri için bir dizi çalışma olduğunu ve payların artırılması gibi bir konu hakkında çalışma yapıldığı müjdesini verdi.

Yıldırım yeniden hayat buluyor

Bursa, Osmanlı'nın şehirleşmeyi öğrendiği ve hayata geçirdiği kent olarak nitelendirilir.
Orhan Gazi, 692 yıl önce Bursa'yı fethettikten sonra kenti kale içinden çıkararak, bugünkü hanlar bölgesinin ilk temellerini atar. Ardından oğlu Murat Hüdavendigar, Çekirge bölgesinde, Yıldırım Bayezıt ise Yıldırım'daki külliye ve yapılarla kenti doğu- batı istikametlerinde genişletir.
Bursa'da elde edilen deneyim fethedilen Balkan ülkelerine taşınır. Üsküp ve Bosna bunun en güzel örnekleridir. Her iki kentteki tarihi bölgeleri gezerken kendinizi Bursa'da zannedersiniz.
Bu tarihi şehir, yüzyıllar boyunca güzelliğini koruyarak, başka kentlere ilham vermeye devam etti. Ta ki göçler başlayıncaya kadar.
Göçler adeta Bursa'nın üzerinden silindir gibi geçerek, önce güzelim yapılarını beton yığınlarına, meyve bahçelerini de sanayi alanlarına dönüştürdü.
Hızlı göçün yarattığı sonuçları Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali'nin 'Hasat Dönemi' adını verdiği icraat toplantısındaki sunumlarında bir kez daha gördük.
Edebali'nin ekrana yansıttığı slaytlarda dönüşüm yapılacak bölgeler bir bir geçerken, o güzelim Yeşil Bursa'nın 50 yıl içinde nasıl tahrip edildiği bir kez daha gözler önüne serildi. Uzun uzun mahalle adlarını saymaya gerek yok. Tarihi bölgeden ovaya kadar her yer adeta beton yığını.
Edebali, 4 yılını bu tür bölgelerin yeniden hayat bulması için çıkarılan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un sağladığı imkanlardan yararlanarak kentsel dönüşüm projelerine ayırmış.
Öyle kolay değil, yanlış olduğu ortaya çıkan Nilüfer'deki bir parseldeki siteyi yık yerine 15 katlı bina dik anlayışından çok farklı. Bir mahalleyi baştan aşağı yeniliyorsunuz. Yıldırım'daki kentsel dönüşüm için en küçük ölçek 5 hektar.
Edebali'nin açıkladığı sayılar da bunu gösteriyor zaten. 3 bin 200 hektarlık ilçedeki 83 bin binada 750 bin kişi yaşıyor. Yıldırım Belediyesi'nin hazırladığı kentsel dönüşüm projeleriyle 83 bin binanın üçte biri yıkılarak yeniden inşa edilecek.
Dönüşümle yeni bir kent ortaya çıkacak. Yeni bir kent diyorum. Çünkü alışverişinden sanat merkezine okulundan pazarına, çocuk parkına modern bir kentte neler varsa dönüşüm yapılan bölgelerde de yer alacak.
Edebali'nin işi zor. Herkesi memnun etmek mümkün değil ama o yine de kararlı. Yüzde 80'i onay aldıktan sonra projeler başlayacak.
Edebali, anlattığı projeleri hayata geçirirse hem Yıldırım 700 yıl sonra yeniden kent kimliğine kavuşur hem de Edebali tarihe geçer.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.