Hava Durumu

Bilim Kurulu Üyesi aşı umudumu kırdı

Yazının Giriş Tarihi: 20.05.2020 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.05.2020 07:59

Koronavirüs salgınıyla ilgili değerlendirmeler yapılırken final hep şu cümleyle yapılırdı:

AŞI BULUNUNCA PANDEMİ BİTER...

Yaptığı açıklamalarda bilimsel gerçeklerden asla taviz vermeyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın aşı ile ilgili açıklaması eminim benim gibi bir çok insanın umutlarını kırmıştır.

Prof. Dr. Ceyhan diyor ki

'Bir aşının geliştirilip herkese uygulanma şansı bana göre yüzde 5 kadar'

Gerekçesini de şu sözlerle açıklıyor:

'Milyarlarca insana uygulanacak ve fiyatı da uygun olacak. Bunun üretimi ve dağıtımı da var. Korkunç bir organizasyon gerektirecek. Şu anda dünyada bu sayıdaki bir aşıyı depolayacak bir kapasite de yok'

Peki salgın nasıl sona erecek, FED bile aşı bulunmadan ekonomi düzelmez açıklaması yapıyor?

Bu soruya da yanıt veriyor Prof. Dr. Ceyhan:

'Bu salgın aşının bulunmasına bağlı olarak bitmeyecek. Geçmişe baktığımızda maksimum iki senede bütün salgınlar bitmiş. Bu da bir şekilde aşı bulunmasa bile bizim endemik dediğimiz arada sırada belirli mevsimlerde görülen bir hastalığa dönüşecek. Böyle devam etmesi mümkün değil'

SICAK HAVA KORONAYI YOK EDER Mİ?

Tartışmanın fitini Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, ateşledi. ABD'nin Harvard ve MIT üniversitelerinin yaptığı çalışmayı paylaşan Prof. Dr. Kara, koronavirüsün 25 derecenin üzerindeki sıcaklıkta bulaşma hızının yüzde 3,1 düştüğünü açıkladı.

Bu önermeye karşı çıkan Prof. Dr. Ceyhan, çalışmanın bir araştırma değil, gözleme dayalı bilgilerden oluştuğunu söyledi.

Salgın görülen şehirlerin ortalama sıcaklıklarının karşılaştırmasına dayanarak yargıya varılan çalışmanın gerçeklere uymadığını savunan Prof. Dr. Ceyhan, şöyle devam etti:

'Türkiye'de vakaların yüzde 60'nın görüldüğü İstanbul soğuk bir şehir mi? Ya da New York. Şu anda salgının hızla yayıldığı Brezilya, Ekvador, Suudi Arabistan ve Katar'da sıcaklık 40 derece. Emin olmadan halka bilgi verirseniz yanlış tutuma neden olur. Sıcaklıklara güvenerek tedbiri gevşetmeyelim'

İç Hastalıkları ve Kan Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner de Prof. Dr. Ceyhan'ın yaklaşımını destekliyor. Ona göre de virüsün gücü azalmadı, destek tedavi yaklaşımları iyileşiyor ve alınan önlemler bulaşmayı azaltıyor. Virüsün gücünün azaldığını gösteren mutasyon saptanmadı. Artan ısının etkisi sınırlı.

PROF. DR. CEYHAN DİYANET'E NE ÖNERDİ?

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın Türkçe konuşanların virüsü daha az yaydıklarıyla ilgili açıklaması sosyal medyada bayağı ilgi gördü. Bunun tamamen gözleme dayalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ceyhan'a göre, İngilizce ve Rusça da kullanılan ts ve th harflerinin telaffuzunda ağızdan çıkan damlacık sayısı artıyor. Türkçe de böyle sesler olmadığı için virüsün çevreye yayılması gerçekleşmiyor.

İkinci konu ise Türkçe'yiİtalyanlar ve İspanyollar gibi bağırarak hararetli konuşmuyoruz. Yüksek sesle konuşulduğunda saçılan damlacık sayısı artıyor.

Prof. Dr. Ceyhan, bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'na da öneride bulundu. Cuma namazları 29 Mayıs'ta başlıyor. Prof. Dr. Ceyhan'ın önerisi şu:

'Cemaat mümkün olduğunca içinden duaları okusun. Yapılabiliyorsa tekbir alçak sesle getirilsin. Bulaşmayı önlemek için imamın önüne şeffaf bir engel de konulabilir.'

YİNE İSVİÇRELİ BİLİM İNSANLARI MI BULDU?

İçiniz karardı biliyorum ama bir de iyi haber vereyim.

Reklamların vazgeçilmezi olan bir tanımlama vardır: İsviçreli bilim adamlarınca geliştirilen, test edip onaylanan...'

Sanırım yine onlar başrole çıkacak. Müjdeli haberi ABD'de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü'nde baş araştırmacı olarak çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, duyurdu. Aynen aktarayım:

'Kovid19 virüsünün, antikor (akıllı füzeler) ile nötralize edilmesi ile ilgili çok önemli bir çalışma bugün Nature dergisinde yayınlandı. Bu benim de yıllar önce İsviçre'de hocam olan, dünyaca ünlü ProfAntonioLanzavecchia'nın grubunda yapılan bir buluş.

Bu antikorun özelliği ilk defa 17 yıl önceki SARS virüsüne karşı geliştirilmiş olmasına rağmen, koronanın da hücreye girmesini engellemekte çok etkili olması. Yani bu akıllı füzeler öyle bir yeri hedef alıyorki 2 virüs de bundan kaçamıyor, büyük ihtimal mutasyonla da kurtulamaz'

Prof. Dr. Unutmaz'ın müjdeli haberini verdiği araştırma ilaçla ilgili. Eğer böyle ilaç geliştirilirse aşı derdinde de kurtulmuş oluruz.

KORONAVİRÜS GÜNLÜĞÜ

BAYRAM VE YARATICILIK

Milli bayramlarımızın en sevdiğim yönlerinden biri çeşitli kurumların hazırladıkları yaratıcı çalışmalar. Şirketler bile reklamlarında müthiş yaratıcılık örnekleri sergiliyor.

Bu yıl tıpkı 23 Nisan gibi 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı da korovirüs yüzünden buruk kutladık. Ama bu yaratıcı çalışmalar bayram coşkusunu evlerimize taşıdı. Arçelik'in Ulu Önder Atatürk'ün sözlerinden hazırladığı reklam filmi dışında Bursa'daki üç güzel çalışma dikkatimi çekti.

Birincisi Nilüfer Belediyesi'nin hazırladığı 19 Mayıs Marşı. Sözleri İskender Paydaş ve Kamufle'ye müziği yinePaydaş'a ait olan marş Nilüfer Gençlik Korosu ve Nilüfer Oda Orkestra'nın yanı sıra Ferman Akgül, Harun Tekin, Kamufle, DJ FunkyC tarafından seslendirilen marş, tam gençlere göre olmuş. Tebrikler...

Osmangazi Belediyesi de Gençlik Marşı'nı Piyanist Arya'nın sihirli parmaklarıyla seslendirmesini Osmangazi'nin tarih kokan mekanlarında görüntülemiş. Çok güzel bir çalışma.

Gemlik Belediyesi ise Atatürk'ün 216 metre uzunluğundaki dev imzasını ilçenin en yüksek tepesine yazdı. İlçenin her noktasından görülebilen dev imzanın bir Türkiye'deki en büyük olma özelliği taşıdığı vurgulanıyor. Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan'ın imzanın hazırlanışı ve bayram mesajını taşıyan klibi de alkışlanacak türden...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.