Hava Durumu

Bizde adettendir: İş söyleyenin üzerinde kalır

Yazının Giriş Tarihi: 20.08.2019 09:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.08.2019 09:19

Bursa'daki ağaçlandırma çalışmalarında orman teşkilatının katkısını vurgulamak amacıyla önceki günkü yazımda, 1892 yılında çekilmiş Yeşil Türbe fotoğrafını örnek olarak göstermiştim. Günümüzde büyük ağaçlar nedeniyle neredeyse fotoğrafını çekemediğimiz Yeşil Türbe'nin çevresinde ve arkasındaki Uludağ yamaçlarında neredeyse ağaç görünmüyordu.

Fotoğrafa benden daha dikkatli baktığı anlaşılan Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih, yazıyı okur okumaz aradı: Türbenin doğu cephesindeki çeşme dikkatini çekti mi? O çeşme artık yok.
'Peki, ne oldu çeşmeye' diye sordum. Onda da detaylı bilgi yokmuş. Daha önce 1930'lu yıllarda çekilen bir fotoğrafta yer alıyormuş. Sonrası yok...

Sayın Mollasalih, madem detayı yakaladınız. Bu tarihi çeşmenin yeniden ihyası size yani Yeşil Türbe sınırları içinde kaldığı için Yıldırım Belediyesi'ne düşer. Ya da sizin girişimlerinizle Vakıflar Müdürlüğü'ne...
Bizde adettendir; iş söyleyenin üzerinde kalır...

BURSA GİRİŞLERİNE TAK ÖNERİSİ

İki yıl önce turizm çalışmalarının koordinasyon içinde yürütülmesi amacıyla içinde kamu ve özel sektör temsilcilerinin bulunduğu Bursa Turizm Platformu kurulmuştu. Platform, turizm zirvesi ve turizm fuarı gibi önemli çalışmalara imza atmasının yanı sıra sorunların çözümü için somut önerileri de Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne sunmuştu.
Geçtiğimiz aylarda platform koordinatörlüğü gö- revini devralan TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, aynı zamanda Bursa Turizm ve Tanıtma Birliği Başkanlığı'nı da yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a büyük harcama gerektirmeyen önerilerde bulunmuştu.

Bunlardan biri olan kentin değişik yerlerine önünde fotoğraf çekimi yapılan Bursa yazısı kent girişlerine de UNESCO Şehri Bursa tabelası konulmasıydı. Bu iki öneri karşılık buldu. Ancak, İstanbul yolu girişindeki UNESCO ibareli tabela çok yüksek olduğu için küçük araç geçişlerinde maalesef okunamıyor.

Saraçoğlu'nun yeni teklifi kentin üç girişine tak konulması. Bu taklarda da yine UNESCO ibareleriyle hoş geldiniz yazısı yer alacak. Saraçoğlu'nun diğer bir önerisi ise kente gelen turist sayısının tespiti Bursa çoğunlukla günübirlikçi veya kendi imkanlarıyla gelen yerli turistleri ağırlıyor. Bunlar acenta aracılığıyla gelmediği için sayı da bilinmiyor. Başka kentlere gittiğinizde cep telefonu operatörleri aracılığıyla 'Kentimize hoş geldiniz' mesajı gönderiliyor. Bu mesaj aynı zamanda gelen yabancı sayısını belirlemeye de yardımcı oluyor. Aynı uygulamanın Bursa'da hayata geçirilmesi isteniyor.

İHRACATÇI KARDAN FEDAKARLIK YAPIYOR

Geçtiğimiz günlerde haziran ayına ilişkin sanayi üretimi verileri açıklandı. İhracat artarken sanayi üretimi, beklentilerin aksine haziran ayında yıllık bazda yüzde 3,9 düşüş gösterdi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit, dünyayı gezerek, ihracat imkanlarını geliştirmeye yönelik çaba içinde olan bir işadamı. Polonya ve Baltık ülkelerinin ardından bu kez Kırgızistan gezisine çıktı.

Gezi öncesi ise açıklanan istatistikleri değerlendiren Bayizit'e göre, iç piyasadaki durgunluk sanayiyi ihracat odaklı ilerlemeye doğru götürüyor. Sonuç olarak ihracat yüzde 6 gibi bir artış gösterdi. Ancak, ihracat ciro bazlı değil üretim miktarı bazlı artış gösteriyor. Yani daha çok mal daha ucuza satılıyor. Orta düşük teknolojisi olan sanayi bu şekilde ihracat yapmaya çalışırken maalesef kazanması gereken kârdan fedakarlık yapıyor.
Yüksek faiz ortamında yaptıkları yatırımların geri ödemeleri geldikçe de zarar ediyor. Son dönemde meydana gelen düşük kurlar da bu zararı katlıyor. Bu ortamda sanayinin sürdürülebilir büyümeyi yakalaması zor görünüyor.
Değerlendirmesinde çözüm için TEKNOSAB gibi ileri teknoloji ve katma değerli ihracat artıran sanayinin kurulması ve teknoloji transferi odaklı yabancı sermaye ortaklıklarını gösteren Bayizit'e göre, Çinli firmalarla yapılacak ortaklıları stratejik bulduğunu ifade etti.

Bayizit'e göre, bunlar yapılmadığı taktirde başta Bursa olmak üzere ihracat ve sanayi ağırlıklı şehirlerde gelecek adına sürdürülebilir büyümeden bahsedilemeyecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.