Hava Durumu

BTSO'dan Albayrak'a Bursa raporu

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2018 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2018 08:07

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, gelecek 3 yıl için ekonomi vizyonunu ortaya koyacak olan Yeni Ekonomi Programı'nı 20 Eylül'de açıklamıştı.
Bu programın uygulanmasındaki en önemli unsur, dengelenmenin sağlanmasının ardından üretim modeline geçiş olacak.
Üretim ve ihracat denilince akla ilk gelen merkez ise 5 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla örnek kent Bursa. Hatta 'Bursa gibi 10 kent olursa Türkiye'nin cari açığı kalmaz' cümlesi ekonomi uzmanlarınca sürekli telaffuz edilir.
Dolayısıyla Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın 'Adım Adım Ekonomi' toplantılarının ilkini Bursa'da yapması bu açıdan önemli. Zaten konuşmasında da Bakan, 'Bu toplantılara Bursa'dan başlamamızın bir anlamı var. Bursa'nın potansiyeli ulaştığı hedeflerin çok daha ötesinde' vurgusunu yaptı.
Albayrak, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) 600'e yakın işadamına, ağustos ayındaki döviz, ardından eylül ayındaki uluslararası ticaretin engellenmesiyle ilgili saldırıların püskürtüldüğü mesajını vererek, ekonominin dengeye oturmaya başladığını söyledi. Konuyla ilgili ayrıntılar ekonomi sayfalarımızda yer alacağı için Bursa özelindeki gelişmeleri anlatmakta fayda var.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, yaptığı sunumda, enflasyonla topyekûn mücadeleye Bursa iş dünyasından 838 firmanın destek verdiğini ifade ederek, en az yüzde 10 olarak belirlenen indirim kampanyasının yüzde 30'ları aşmasının firmaların devlete olan inancının göstergesi olduğuna işaret etti. Burkay, komitelerin yanı sıra kentin tüm dinamiklerini buluşturan konseylerin görüş ve önerileri doğrultusunda hazırladıkları raporu da Bakan Albayrak'a sundu.
Burkay, reel sektöre finans sektörünün desteğinin arttırılması ve şirketlere sermaye artışlarında vergi teşviki getirilmesini isterken, kamu kurumları ve yerel yönetimlerle çalışan firmaların fiyat farkı kararnamesinin çıkarılmasını beklediklerini söyledi.
Bu arada, Konya'dan Bursa'ya atanan Vali Yakup Canbolat ilk mesai gününde önemli bir konuğu ağırlamış oldu.

TÜRKİYE'NİN GURURU ERMAKSAN'I ZİYARET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Ekim'de TÜBİTAK SAGE Yerleşkesi'ndeki törende, savunma sanayi ile ilgili yenilikleri açıklarken, 'Milli Lazer Silahı'nın etkinlik testi dikkatimi çekmişti. Mühimmat kullanılmadan milli bir silah geliştirilmiş. Testlerde en dayanıklı malzeme olan karbon fiberi parçalamış, lazer atışıyla bir drone düşürülmüştü.
Meğer dünyanın birkaç sayılı ülkesinde bulunan bu teknoloji Bursa'da geliştirilip üretiliyormuş. Bunu dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın BTSO'daki toplantıdan sonra ziyaret ettiği Ermaksan'ın gerçekleştirdiğini öğrendik.
Bakan Albayrak'ın ziyareti öncesi Ermaksan Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Özkayan ile 'Optoelektronik AR-GE Merkezi'nde kısa süreli de olsa sohbet imkanı bulduk. Ermaksan, 2011 yılından beri sürdürdüğü araştırma ve yatırım sonucu ilk yerli ve milli lazer çipini ve lazer ışın kaynağını üretmeyi başarmış. Üstelik bunun tamamen Türk mühendislerinin çalışmaları sonucu gerçekleştirilmiş olması ise ayrı bir başarı.
'Optoelektronik' ismini bile geliştiren Ermaksan'ın tesisleri adeta uzay üssü gibi. Beyaz kıyafetli, kafalarında bone olan uzmanlar camlı bölgenin gerisinde laboratuvar ortamında üretim gerçekleştiriyor.
Gerçekleştirilen ürün öylesine değerli ki, kilosu 2 milyon dolar ediyor. İhracatta katma değerli ürün için hep örnek verilir; Bursa'nın kilogram başı ihracat değeri 4 dolardan 8 dolara çıkarılacak. İşte bu çip ve teknoloji tam anlamıyla çığır açan bir ürün.
Beyaz önlük giyip, Ahmet Özkayan ile birlikte merkezde incelemede bulunan Albayrak, Türkiye'nin yüzde 100 yerli ve milli ilk lazer çipini, ilk 3D lazer makinesini, ilk lazer ışın kaynağını (rezonatör) üreten Ermaksan'ı övdü. Yerli ve milli üretimi desteklediklerini kaydeden Albayrak, ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması noktasında bu tarz yatırımlara ihtiyacı olduğunu ve Ermaksan gibi firmaların çoğalması gerektiğini söyledi.

TİTANYUM TOZUYLA 3D LAZER DE ÜRETİLDİ

Ahmet Özkayan, ileri teknolojiyi odağına alan üretim anlayışıyla birlikte, üretmeye ve katma değer ortaya koymaya devam ettiklerini belirterek, Ermaksan olarak, geliştirdikleri katma değeri yüksek ürünleri, dünyanın dört bir yanına 'Türk markası' gururuyla ihraç ettiklerini söyledi.
Türkiye'nin yüzde 100 yerli ve ilk milli lazer çipini ve lazer ışın kaynağının yanı sıra Türkiye'nin ilk 3D lazer makinesini ve üretimin hammaddesi titanyum tozunu da tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirmeyi başardıklarını söyleyen Özkayan, 'Türkiye'de titanyum tozunun üretilmesi bir ilk, dünyada da sayılı diyebiliriz. Titanyumdan sonra nikel alaşım tozları, krom kobalt, paslanmaz çelik tozu gibi diğer metallerin tozlarını da üretmeyi planlıyoruz' dedi.
Bu teknoloji ne yarar sağlayacak sorumuzun yanıtını bir işadamı 'yedek parça derdine son' şeklinde yanıtlarken, bir uzman ise gemi örneğini verdi. Düşünün aylarca süren deniz ticareti seferlerinde bozulan veya kırılan bir parçanın gelmesi aylar sürüyor. Oysa bu teknoloji sayesinde, kırılan parça en dayanıklı malzemelerden biri olan titanyumla anında üretilebiliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.