Hava Durumu

BTSO'nun başarısı bakanlığı nasıl şaşırttı?

Yazının Giriş Tarihi: 28.07.2018 07:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.07.2018 07:24

Bursa'da tekstil neredeyse bin yılı aşkın bir gelenek. İpekliden başlayan üretimin bugün dünya ile rekabet edecek düzeyde üretim yapısına ulaşmasında bu geleneğin katkısı yadsınamaz.
Bu bilgi birikimi ve deneyim sayesinde tam bitti derken küllerinden doğmayı başaran ve dünya markası haline gelen Bursa'daki tekstil üretim ve ihracatı şimdiden 2023 hedeflerini aşmayı da başardı. Bursa yaptığı ihracatın kilogram başı fiyatını 8,5 dolara kadar yükselterek, ülke ortalamasını da ikiye katladı.
Bu başarıda girişimci tekstilcilerin yanı sıra Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) geliştirdiği projeler ve o dönemki adıyla Ekonomi Bakanlığı'nın yaptığı desteğin etkisi büyük.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, sektörün başarısında önemli yer tutan AR GE ve UR GE projelerinin katkısını anlattı. AR GE artık toplumun tüm kesimleri tarafından biliniyor.
Peki, bu UR GE ne?
UR GE , Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi hakkındaki tebliğin ete kemiğe bürünmüş hali. İlk aşamada, ülkenin değişik bölgelerine 10 proje hakkı tanınmış. Bursa, özellikle tekstil konusunda büyük başarı elde edince bakanlığın kapısını ikinci kez çalmış. En yakın takipçisi Gaziantep bile 7 projede kalırken, Bursa'nın hakkının tamamını kullanıp, artırım isteği bakanlık yetkililerini bile şaşırtmış. Bursa'nın başvurusu sayesinde sınır da kaldırılmış.
Bursa UR GE konusunda en büyük başarıyı bebe ve çocuk konfeksiyonu sektöründe yakalamış. Birincisinin ardından gerçekleştirilen ikinci UR GE projede de aynı başarı yakalanınca bakanlık daire başkanı geçen nisan ayında Sırbistan'da düzenlenen ve Bursa'dan 52 firmanın etkinliği bizzat yerinde incelemiş. Etkinliğe Balkan ülkelerinden gösterilen ilgiyi gören daire başkanı, diğer illerde faaliyet gösteren firmaların etkinliklere davet edilerek örnek alınmasını istemiş.
Birçok firmanın sorunlarını dile getirirken, 'devlet desteği bekliyoruz' açıklamalarının yanıtı da aslında Bursa'da. Çünkü bakanlık, proje geliştirip, bunu başaranları desteklemeye devam ediyor. Önemli olan proje geliştirip profesyonelce uygulayabilmekten geçiyor.

Kılıçdaroğlu, Türkyılmaz'ın teklifine ne yanıt verdi?

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, ilçenin en güzel yerlerinden biri olan Yıldıztepe'de önümüzdeki yıllarda adından çok söz edilecek projeyi gerçekleştiriyor. Kültür merkezinde sinema ve sergi salonları, dans, müzik, heykel, seramik atölyeleri yer alacak. Merkezin denize en yakın parsellerinde ise çay bahçesi, restoran ve kafeler ile seyir terası da bulunacak.
Türkyılmaz,, geçen ay Yıldıztepe'de AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi çekimleri sırasında projede yer alan kültür merkezine Türkiye'nin en dürüst siyasetçisi olarak nitelendirdiği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adının verileceğini ve onay için kendisiyle görüşeceğini ilk kez açıklamıştı. Türkyılmaz, 25 Temmuz günü Mudanya'dan bir heyetle Ankara'ya giderek, Kılıçdaroğlu ile TBMM'deki makamında görüştü. Bu görüşmede, Türkyılmaz, Türkiye'de bir ilk olacak teklifini Kılıçdaroğlu'na iletti. Dün Sönmez Medya'yı ziyaret eden Türkyılmaz'a ne yanıt aldığını sorduk.
Türkyılmaz, Kılıçdaroğlu'nun teklifi gülümseyerek karşıladığını ve 'Düşüneceğim' yanıtını verdiğini söyledi.

Birbirlerinin projelerini gördüler ve övdüler

Osmangazi Belediyesi Panorama Fetih 1326, Yıldırım Belediyesi de Sular Vadisi projeleriyle vitrine çıkıyor. İki proje de gerçekten Bursa'ya değer katacak nitelikte.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, açılışına sayılı günler kala Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali'ni Panorama 1326'ya davet etti. Müzeyi gezen Edebali, birlikte çektikleri fotoğrafları paylaşarak, 'Ziyaretçilerini Bursa'nın fethine götürecek bu önemli eseri kente kazandırdığı için Dündar'a teşekkür etti.
Bu gezinin ardından sıra Edebali'ye geldi. O da Dündar'ı Yıldırım'ın vizyon projesi olan Sular Vadisi Doğa Parkı inşaatına götürdü. Bu kez Dündar, sosyal medya hesabından fotoğraf paylaşarak, övdü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.