Hava Durumu

Bursa'da hava kirliyse Nilüfer neden temiz!

Yazının Giriş Tarihi: 06.02.2020 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.02.2020 08:07

Nilüfer Belediyesi, halk sağlığı adına her yıl ilçenin havasını, suyunu ve elektromanyetik kirlilik oranını takip ederek sonuçları kamuoyuyla paylaşıyor.
Nilüfer Belediyesi Halkevi'nde dün düzenlenen basın toplantısında, BEBKA'nın desteğiyle binanın çatısında kurulu bulunan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu'ndan 2019 yılında elde edilen veriler proje danışmanı ve Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Taşdemir tarafından değerlendirildi.


Değerlendirmenin özeti şu;
PM10, PM2,5, kükürtdioksit, azotoksitler, karbonmonoksit, ozon ve hidrokarbon ölçüm sonuçları Türkiye ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) belirlediği limitlerde. Bazı kirlilik oranları kış aylarında artıyor. Ölçüm sonuçlarına göre, Nilüfer'in havası 'iyi' ve 'orta' düzeyde.
Prof. Dr. Taşdemir'in sunumu kafamı karıştırdı.
Nedenine gelince;
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala geçen ay Tabip Odası'nda Bursa'daki hava kirliliğiyle ilgili 40 dakikalık bir sunum yapmıştı.
Değerlendirmeleri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kültürpark, Uludağ Üniversitesi, Kestel, İnegöl, Yıldırım'daki Beyazıt Caddesi ve Bursa merkez olarak adlandırılan hayvanat bahçesindeki istasyonlar ile dün sonuçlarının açıklandığı Nilüfer Belediyesi Halkevi'ndeki istasyonun verilerine dayanıyordu.
2011 yılından beri yapılan ölçümlere göre hava kirliliği DSÖ ve Türkiye'nin belirlediği limitlerin 5 kat üzerindeydi. En çarpıcı sonuç ise partikül madde kirliliğiyle ilgili olanıydı. 2019 yılında Bursa-Osmangazi istasyonunda 279 gün, Beyazıt istasyonunda 181 gün, İnegöl'de 134 gün, Kestel'de ise 106 gün bu değerler aşılmıştı.
Sunum bitince kafamı karıştıran soruyu Prof. Dr. Taşdemir'e yöneltiyorum;
Diğer istasyonlar hava kirli olduğunu gösterirken, Nilüfer neden temiz?
O da ABD'de doktora yaparken yaşadığı bir olayı anlatarak yanıtlıyor:
'ABD'de kirliliği ölçmek için cihazları insan boyuna yakın yükseklikte kurmuştum. Hocam itiraz etti. Bu şekilde yapılacak ölçümler yanıltıcı olabilir. Cihazın yüksekte olması gerekir.
Nilüfer'deki ölçüm cihazı binanın en üst katında ve normal yükseklikte. Bursa'da cihazın konulduğu 6 bölgenin yeri doğru ama yüksekliklerinde problem var'
Kafam karışmış halde toplantıdan ayrılıyorum. Gemlik'ten geldiğim için lodos olmadığı günlerde yaz kış fark etmiyor Bursa'nın üzerinde sarı bir tabaka görüyorum. Ayrıca bazı yerlerde nefes almayı bile zorlaştıracak kirliliğin herkes farkında.
Bu işte bir yanlışlık var ama nerede?

ERDEM'DEN ÖNERİ: OSB'LER KURSUN

Prof. Dr. Yücel Taşdemir, sunumunun sonunda hava kirliliğinin önlenmesi için önerilerde de bulundu. Çevre bilincinin çocuk yaşlardan itibaren bireylere aşılanması gerektiğine dikkat çeken Taşdemir, emisyonların kontrollerinin düzenli yapılması, yeşil alanların artırılması, yüksek binalar yapmaktan kaçınarak hava koridorlarının artırılması, planlamalarda hava kalitesinde oluşacak etkilerin dikkate alınması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Toplantıda gazetecilerin soruları ve Prof. Dr. Taşdemir'in yanıtlarını dikkatle dinleyen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de, ölçümlerin sağlıklı yapılması için Bursa'daki OSB'lerin istasyon kurulması çalışmalarına destek olması önerisini yaptı.

AK PARTİLİ IŞIK'TAN ANKARA'DA BURSA MESAİSİ

TBMM'de partilerin grup toplantıları dolayısıyla salı en hareketli gündür. Bakanların tam kadro bulunduğu yüksek katılım, milletvekillerine de temsil ettikleri ilin sorunlarını aktarma fırsatı tanır.
AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, grup toplantılarını en iyi değerlendiren vekillerden biri. Oturacağı yeri, o hafta sorun ve taleplerini ileteceği bakana göre seçiyor. Bursa'da son günlerin en önemli gelişmesi 24 ilk, orta ve lise binasının depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararıydı. Öğrencilerin başka okula yönlendirilmesi birçok sorunu da beraberinde getirdi.


Vekil Işık, grup toplantısını birlikte izlediği Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a sıkıntıları anlattı ve soruna bir an önce çözüm bulunmasını istedi. Bakan Selçuk da, konuyu detaylı görüşmek üzere Bursalı vekili makamında görüşmeye davet etti. Önümüzdeki günlerde Zafer Işık ve Dr. Mustafa Esgin ile Refik Özen, bakana konuyu detaylarıyla anlatıp, yeni okul binalarının daha çabuk inşası için neler yapılmasını gerektiğini görüşecekler.
Işık, ikinci görüşmeyi ise Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile yaptı. Konu bu kez Gemlik ve Bursa adliye binalarının resmi açılışlarıydı. Hem bunun planlaması hem de Bursa'daki STK'larla birlikte ziyaret konusu ele alındı.


Zafer Işık, Meclis'teki görüşmelerin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u da makamında ziyaret etti. İznik'te çalışmaları devam eden müzeler konusunun ele alındığı görüşme sonrası bilgi veren Işık, İznik Türk-İslam ve Osmanlı Müzelerinin kapılarının çok yakın zamanda ziyaretçilere açılacağını bildirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.