Hava Durumu

Bursa'da kuruldu, Türkiye'de benzeri yok

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2019 07:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2019 07:39

Demokrasinin en önemli unsurlarından biri katılımcılık.
Göçlerle Avrupa'nın birçok ülkesine yayılan Türklerin hem genel, hem de yerel yönetimlerdeki başarılarının farkına, bakan veya belediye başkanı olduklarında varıyoruz. Oysa her birinin katılımcılığın ilk basamağından başlayan bir başarı öyküsü var.
Bunun altyapısını ise bu ülkelerdeki yerel demokrasi mekanizmalarının çok iyi işlemesi sağlıyor. Birçok AB ülkesinin yerel yönetimlerinde kentin sadece geleceğini değil her şeyi konuşuluyor. Basit bir köprüden, bir parka kadar yapılacak her işte vatandaşa danışılması gelenek haline gelmiş.
Ülkemizde de artık siyasetçilerimiz ve yerel yönetimler bunun farkına varıyor. Seçim ortamında iktidar veya muhalefet olsun tüm adayların neredeyse değişmeyen sloganı 'ortak akıl' ve 'birlikte yönetim'.
Bursa'da özellikle yerel yönetimlerde bu alışkanlık Kent Konseyi aracılığıyla cılız da olsa gelişmeye başladı. Kent Konseyi'nde özellikle merhum Semih Pala döneminde Bursa'nın önemli sorunları masaya yatırılarak, tartışıldı ve ardından hazırlanan görüşler başkanlara sunuldu.
Alinur Aktaş da büyükşehir belediye başkanlığı koltuğuna ilk oturduğu günlerde kent konseyini göreve çağırarak, Kadın, Gençlik, Engelli ve Çocuk meclislerinden Bursa'nın sorunlarını içeren rapor istemişti. Bu rapor daha sonra kitapçık haline getirildi.
Kent Konseyi, geçen mayıs ayında yine önemli ve Türkiye'ye örnek olacak bir çalışmaya imza attı.
Bursa'ya çeşitli ülkelerden iş, aile, eğitim, geçici koruma ve zorunlu göç gibi nedenlerle gelen yabancı kökenli kişilerin kent hayatına katılımı sürecine destek vermek, karşılaştıkları sorunları değerlendirmek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla 'Yabancılar Meclisi' oluşturuldu. 28 ülkeden 50 üyenin bulunduğu bu meclis iki ayda bir toplanarak, sorunlarını masaya yatırıyor. Ardından hazırladıkları raporlar ise ilgili birimlere Kent Konseyi Genel Sekreteri Murat Başlar tarafından iletiliyor.

ARNAVUT MECLİS BAŞKANI 8 DİL BİTİYOR

Yabancılar Meclisi Başkanlığı'nı Bursa'da eğitim gördükten sonra iş hayatını da bu kentte sürdüren ve 8 dil bilen Arnavutluk'tan İlir Hamzaj yürütüyor.
Konseyde Afganistan'dan Azerbaycan'a, Bosna Hersek'ten Ekvador'a, Endonezya'dan Togo'ya, Ukrayna'dan Ürdün'e kadar temsilciler yer alıyor. Yabancılar Meclisi, sosyal aktivitelere de katkı sağlıyor. Daha önce fotoğraf sergisi açılmasına öncülük eden meclis, geçtiğimiz günlerde Uluslararası Öğrencilik Çalıştayı'na katkı sağladı.


Kent Konseyi Genel Sekreteri Murat Başlar, ilk yıllarında 10-15 kişiden oluşan küçük çaplı çalışma grubunun gelen talepler üzerine meclise dönüştürüldüğüne işaret ederek, meclisin önemini şu sözlerle ifade ediyor:
'Bursa'daki yerel demokratik sürece 6 ay- bir yıl da olsa birlikte yaşadığımız insanları katmak istiyoruz. Onların da Bursa ile ilgili söz hakkı var'
Bursa için gerçekten yerel demokrasi açısından önemli bir kurum. Keşke tüm başkan adayları meclisi ziyaret edip, yabancı gözüyle Bursa'yı bir de onlardan dinlese... Çünkü her ne kadar yabancı olarak nitelendirsek de kimi üniversite öğrencisi, kimi şirket yöneticisi veya öğretmen, ya da Bursaspor futbolcusu olan bu insanların da kente değer katacak görüşleri olacaktır.
Ayrıca, resmi rakamlara göre, Bursa'da yaşayan 160 bin Suriyelinin de ne düşündüğü önemli değil mi?

ERDEM VE ŞAHİN PROJELERİNİ AÇIKLIYOR

Yerel seçimlerde propaganda çalışmalarının son dönemecine girdik. Kampanyanın bu dönemindeki en önemli çalışma projelerle ilgili olacak.
Önce Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ardından Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar projelerini açıkladılar. Bugün CHP'nin Büyükşehir adayı Mustafa Bozbey, BAOB salonunda projelerinin sunumunu yapacak.
Yarın da AK Parti Nilüfer Belediye başkan adayı Necati Şahin, Podyum Davet'te projelerini kamuoyu ile paylaşacak. CHP Nilüfer adayı Turgay Erdem perşembe günü Crowne Plaza'da, Ak Parti Yıldırım adayı Oktay Yılmaz ise Barış Manço Kültür Merkezi'nde projelerini açıklayacak. CHP'nin Osmangazi adayı Erkan Aydın'ın proje tanıtım tarihi ise henüz kesinleşmedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.