Hava Durumu

'Bursa'da şehircilik açısından üç ciddi hata yapıldı'

Yazının Giriş Tarihi: 29.09.2019 09:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.09.2019 09:16

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bir dönem parlamenterliğin ardından 2009'dan beri belediye başkanlığı görevini yürütüyor. Belediye başkanlığı görev-lerinde üçüncü dönemi ustalık olarak nitelendiriyor.
Dündar, ustalık dönemine oylarını arttırarak geldi. 2009'da yüzde 44'le seçilen Dündar'ın oyu 2014'te yüzde 47'ye, 2019'da ise yüzde 50,56'ya yükseldi.

ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programının konuğu olan Dündar'a göre, bu teveccühün nedeni birlikte yönetim anlayışının hakim kılınarak, Osmangazililerin ihtiyaç ve isteklerini karşılayan projelerle vatandaşın karşısına çıkılması.

Dündar'ın 2009'da başlattığı birlikte yönetim anlayışı 'Başkan Mahallemizde' ardından 'Belediyem Benimle'den 'Hizmet Evimizde'ye evrildi. Hayata geçirilen projeler ise bu buluşmalardaki taleplere göre şekillendi.
Dündar'ın ilk iki dönemdeki majör projeleri Panorama 1326 Fetih Müzesi ve Soğanlı Kentsel Dönüşüm çalışmaları oldu. Ustalık dönemine ise yine geçmiş dönemde startı verilen Osmangazi Meydanı projesi olacak.
Az buz iş değil. Kentin göbeğinde 40 bin metrekarelik kamulaştırma yapacaksınız. 150 milyon liralık ödeme bir yana bu binaları yıkıp, proje alanını hazırlayacaksınız. Ardından da bir metrekaresini dahi ticarileştirmeden ilk etabı olan 200 milyon liralık ihaleyi gerçekleştireceksiniz.

Dündar, programda tam bu noktada önemli bir konuyu gündeme getirdi.
Osmangazi Meydanı için vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları ve akademik odalardan görüş alınarak hazırlık yapıldı. Bir mimarlık bürosuna proje hazırlatıldı. Ancak, Bursalıların beklentilerini karşılamayan bu proje uluslar arası bir yarışmada birincilik almasına rağmen uygulanmadı.

'5 dönümlük bölümü ticarileştirseydik finansmana ihtiyaç kalmayacaktı' vurgusunu yapan Dündar, Bursalıların beklentisini karşılayacak, meydan ve otopark projesinin bu anlayışla gerçekleştirildiğine vurgu yaptı.
'Ben bunu istiyorum'dan ziyade vatandaş ve Bursa ne istiyor yolunu takip ettik' diyen Dündar, bu anlayışın uygulanmamasından dolayı Bursa'da şehircilik anlamında 3 kez ciddi hata yapıldığını anlattı.

Birinci ve ikincisi Bursaray'la ilgili. Mudanya, İzmir ve Ankara yönlerinde yer üstünden yapılan Bursaray hattıyla kent ikiye bölündü. Üçüncü hata, İstanbul yolunda T2 hattıyla tekrar edildi. Dündar'a göre, bu yanlışlar 5 yıllık süreyle seçilen başkanların projelerini bir an önce tamamlama isteğinden kaynaklanıyor. 5 sene geç olsun. Ancak hata yapılmasın. O yüzden bu tür projelerde çok düşünüp bir defa iş yapmak gerekiyor. Ayrıca bu tür çalışmalar belediyenin projeleri olsa ve kurumsal hafızada yer alsa başkanlar seçilmese de projeler devam eder. Devamlılığın sağlanması ise katılımcı bir yönetimle olur.
Dündar'ın bu değerlendirmesi tam yerinde ve doğru bir tespit.

Keşke her projeyi 'Ben yaptım oldu' anlayışı yerine Bursalılara ve uzmanlarına sorarak gerçekleştirebilsek...

BURSA'NIN FAY ARAŞTIRMASI AFAD'DA

Son günlerde Türkiye'de gündemde olan konu deprem. Bursa, hem beklenen büyük Marmara depreminin yanı sıra 1855 yılındaki felaketi yaşatan kendi fayları nedeniyle tehdit altındı.
Programda Dündar'a depremle ilgili çalışmaları da sorduk.

Geçtiğimiz aylarda AFAD, Büyükşehir ve Osmangazi belediyeleri , Ankara ve Anadolu üniversiteleriyle birlikte Bursa faylarının araştırılmasıyla ilgili çalışma başlatılmıştı. Bu çalışmalar tamamlandı ve AFAD bu günlerde raporları hazırlıyor. Ayrıca Osmangazi Belediyesi tarafından Hamitler, Mollafenari, Çırpan, Demirtaş ve Armutköy'e kurulan istasyonlardaki veriler, Kandilli ve AFAD'a iletiliyor.

Ancak Dündar'a göre, fay hattının izlenmesinden daha önemlisi yapı stokunun yenilenmesi. Hamitler, Yunuseli, Güneştepe ve Demirtaş'ta kurulan yeni Osmangazi, yapı stokunun yenilenmesine önemli katkı sağlıyor. Hamitler ve Yunuseli'nde 140 bin kişilik bir şehir oluştu. Demirtaş'ta ise 2009'da 16 bin olan nüfus 85 bine dayandı. Toplam oturma izni verilen konut sayısı 53 bin. Bunu 4'le çarparsanız 200 bin kişi depreme dayanıklı konutlarda oturuyor anlamına geliyor. Ayrıca konutlar yapılırken 4 bine yakın çürük bina da temizlendi.
İşin özeti Osmangazi yenilenerek depreme hazır hale geliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.