Hava Durumu

Bursa'da yeni okul yapımı nüfus artış hızına yetişemiyor

Yazının Giriş Tarihi: 28.07.2020 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.07.2020 08:05

Hangi sorunu irdelenirse, sonunda yapılan yorum; eğitim şart vurgusuyla biter. Bu yüzden toplumların gelişmesi gelecek nesillerin eğitimiyle doğrudan orantılı.
Koronavirüs süreci hayatın her alanını olduğu gibi örgün eğitimi de vurdu. Öğrenciler, bu süreyi uzaktan eğitimle geçirdiler. Ağustos ayında önce özel, ardından devlet okullarında örgün öğretim yeniden başlıyor.
İş imkanları, doğal güzelliği ve yaşanabilir kent olması nedeniyle Bursa uzun yıllardan beri iç ve özellikle Balkan ülkeleri olmak üzere dış göçün adresi. Bunu TÜİK'in istatistikleri de doğruluyor.
Artan nüfus, başta okul olmak üzere hastane, yol ve diğer kamu yatırımları demek. Hızlı nüfus artışının en çok etkilediği ise yeni okul binası ve derslik yapımı.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman ve AK Parti Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Refik Özen, Emine Yavuz Gözgeç, Dr. Mustafa Esgin, Ahmet Kılıç ve Atilla Ödünç'e önümüzdeki eğitim sürecine ilişkin sunum yaptı.
Geçen hafta yapılan sunumun ayrıntılarını Refik Özen'e sorduk. O da anlattı. Önce tespitle başlayalım:
Bursa'da 40 bin öğretmenin görev yaptığı 1901 okulda 633 bin 385 öğrenci var. Bunun 560 bini örgün eğitim görüyor. Okul başına düşen öğrenci sayısı ilkokulda 360, ortaokulda 373, ortaöğretimde 363 ve mesleki ortaöğretimde 490.
Derslik başına düşen öğrencisi sayısı ise ilkokulda 26, orta okulda 36, orta öğretimde 20, mesleki öğretimde ise 28. Orta öğretimde rakamın düşmesini sağlayan özel okullardaki doluluk oranının az olması.
Bursa'daki okulların yüzde 67'si devlet, yüzde 33'ü özel okul. Ancak öğrencilere baktığımızda ise yüzde 89'u devlet, 11'i ise özel okullarda.

Sunumda çıkan önemli vurgu yeni okul ve derslik ihtiyacı.
2018-2019'da 49 okulda 1186 derslik tamamlanarak açıldı. 2019-2020 ise yaklaşık 32 okul tamamlandı. 572 derslik kazandırıldı. İnşaatı devam eden 15 okul, 356 derslik ve iki tane spor salonu var.
Bursa'daki 24 okul deprem riski nedeniyle yıkılmıştı. Bunlardan 5'inin ihalesi önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek.
Refik Özen'in verdiği bilgiye göre, hedef önümüzdeki dönemde TOKİ aracılığıyla 28 okul, 613 derslik, Milli Eğitim bütçesinden de 20 okul ve 428 derslik yaptırmak bunların toplamı bin 100 dersliğe ulaşıyor. Ancak Bursa'nın ihtiyacı 2 bin derslik.
Milletvekilleri, bir yandan sonbaharda yapılacak bütçe görüşmelerinde bir yandan yeni yapılacak okul sayılarını ar- tırmaya çalışırken, diğer yandan geçmişte milli eğitim yatırımları konusunda duyarlı davranan hayırseverlerin kapılarını çalacak. Yoksa açığı kapatmak mümkün görünmüyor.

GÜNEŞ PANELLİ KURBAN PAZARINI DA GÖRDÜK!

Adı üstünde Kurban Bayramı.
Kurbansız olmaz elbet...
Ama parası olana...

Ajans muhabirliği yıllarından kalan alışkanlık. Bayram öncesi alışveriş ve kurban satış yerlerini gezmeyi severim. Bu mekanlar halkın nabzının en iyi tutulan yerler olur.
Dün Osmangazi Belediyesi'nin Veysel Karani Mahallesi'nde yaptığı kurban satış ve kesim komplesini ASTV ekibi ile birlikte dolaştım.

20 bini kapalı olmak üzere 70 bin metrekarelik tesiste 125 küçük, 125 de büyük baş olmak üzere 250 padok yer alıyor. Günlük 4 bin hayvan kesim kapasitesine sahip tesiste karantina, kesimhane, depolar, zabıta ve veteriner kontrol noktaları ile 400 araçlık otopark da var. Tesisin en önemli özelliği ise çatısındaki güneş panelleri. Paneller sayesinde yılda ortalama bir milyon 650 bin kilovat/saat elektrik enerjisi üretecek olması.

Laf aramızda, ilk kez çamursuz bir hayvan pazarı dolaştım. Elbiselerim de kirlenmedi. Bizden önce Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile birlikte dolaşmış.

Kars, Erzurum, Muş, Trabzon'dan gelen hayvan satıcılarıyla sohbet etme fırsatı bulduk. Tesisi beğenmişler ama kirasının yüksekliği, yemlik olmaması ve telefonlarını şarj etmek için elektrik prizi bulunmamasından şikayetçiler. Yine de genel memnuniyet oranı oldukça yüksek....

PAZARIN GÖZDESİ 1200 KİLOLUK PAŞA

Osmangazi hayvan pazarında büyük ve küçükbaş hayvan fiyatlarını sorarken Muş'tan gelen Paşa ile karşılaştık. Bir ton 200 kiloluk Simental cinsi kurbanlık boğa iki yıl yaylada özel beslenmiş. Bursa'ya gelir gelmez 31 bin 500 liraya satılmış.
Paşa'yı yetiştiren Muş'un Korkut ilçesinden gelen satıcı, boğayı bir kişinin satın aldığını ve kestikten sonra tüm etinin ihtiyacı olanlara dağıtılacağını söyledi.
Pazarda genel olarak fiyatlar yüksek. Hayvan sayısı bu yıl az olduğu için küçükbaş dışında satışlar tamamlanmış. Bin 500 ile 2 bin 200 lira arasındaki kurbanlıkların ise önümüzdeki birkaç gün içinde satılması bekleniyor. Unutmadan koronavirüs nedeniyle tokalaşarak yapılan klasik pazarlık yerini sopaya bırakmış, alıcı ve satıcı sopanın uçlarından tutarak, pazarlığı tamamlıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.