Hava Durumu

Bursa'daki koronavirüs vaka sayısı neden arttı?

Yazının Giriş Tarihi: 13.06.2020 08:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.06.2020 08:36

Koronavirüs salgınının en iyi yönetildiği illerden biri olan Bursa'daki son durumu öğrenmek için iki gün önce Vali Yakup Canbolat'ı aramıştım.

Söyledikleri çok önemliydi...

Bazı bölümlerini yanlış anlaşılma olmasın diye virgülüne dokunmadan köşe yazımda aktarmıştım.

Vali Canbolat, duyarlılığı arttırmak ve farkındalık oluşmasını sağlamak amacıyla bir gündeki vaka sayısının yüzde 50 arttığını ve bunun yarısının da Yıldırım'da olduğuna dikkat çekmiş, maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulmasını istemişti.

Ancak, yazımdan bölümler alarak yapılan haberler ve bunun internetteki dolaşımında maalesef bir yanlış anlaşılma oluştu. Sanki Bursa'daki toplam vaka sayısının yarısı kadar bir günde vaka görüldü şeklinde verilen haberler nedeniyle Vali Canbolat yeniden açıklama yapma gereği duydu.

Oysa benim yazımdaki bölüm tamamen bir günlük artışa vurgu yapıyordu. O bölümü aynen vermek istiyorum:

'Normalleşiyoruz, iyiye gidiyoruz ama şu mesajı vermek istiyorum. Önceki günkü rakamlar beni korkuttu. Sayı vermemeyim ama bir önceki güne oranla pozitif vaka sayısı bir günde yüzde 50 arttı. Bu vakaların yüzde 50'si de Yıldırım'da. Yıldırım dikkat etmeli'

Peki, Bursa'daki vaka sayıları neden arttı ve koronavirüsle ilgili son durum ne?

Bu soruları Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Tabipleri Birliği Covid19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala'ya sordum.

1 HAZİRAN'DAKİ YENİ NORMAL DÖNEMİN SONUCU

Prof. Dr. Kayıhan Pala, 1 Haziran'daki yeni normalleşme adımlarıyla kaldırılan kısıtlamaların sonuçlarının 5 Haziran'dan itibaren görülmeye başlandığına dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı'nın günlük verilerinde bunun görüldüğünü ve günlük vaka sayısının 700'lerden tekrar 900'lü rakamlara çıktığına vurgu yapan Prof. Dr. Pala, yoğun bakım ve entübe hasta sayısının da yükselmesine dikkat çekti.

Prof. Dr. Pala'ya göre, rakamlar analiz edildiğinde sevindirici olan tarafın iyileşen hasta sayısındaki artış. Aktif hasta olarak nitelendirilen bu kişilerin sayısı son 10 gün içinde 30 binli rakamlardan 21 bin 400'e düştü.

Aktif hasta sayısı demek; teşhis konulmuş hasta sayısından vefat edenleri ve iyileşenleri çıkarak elde ediliyor.

Bunun azalması çok memnuniyet verici. Ancak, 1 Haziran'daki açılımın etkisiyle hem yoğun bakım hem de entübe sayısının artması Prof. Dr. Pala'yı da endişelendiriyor.

Salgının 20-27 Nisan haftasında tepe yaptığı dikkate alındığında, salgın eğrisinin çıktığı hızla inmiş olması halinde şimdiye kadar vaka sayısının 500'e inmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Pala, '11 Mayıs ve 1 Haziran açılımları bizi beklediğimiz noktaya getirmedi. Her gün bine yakın vakanın halen devam ediyor olması bizim açımızdan dikkatli izlenmesi gerekin bir durumu ortaya koyuyor' dedi.

'BURSA'DA SIKINTILI BİR DURUM GÖRMÜYORUM'

Daha iyi analiz yapılması ve kafalardaki soru işaretlerinin kalkması açısından Sağlık Bakanlığı'nın illerdeki rakamları açıklaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Pala, son iki-üç günde hasta sayısı ve yoğun bakımlarda kıpırdanma olduğuna dikkat çektiği Bursa'daki durum hakkında da şu bilgileri verdi:

'Bursa'da çoğu benim öğrencim olan halk sağlığı uzmanları bu işin içindeler. İyi de götürüyorlar. Bursa'da sıkıntılı bir durum görmüyorum. Üstelik bursa Türkiye ile kıyaslandığında çok sık ve anında karantina ilan edilen kentlerden biri. Bu, yakından gözleyip, iyi değerlendirme yaptıkları anlamına geliyor. Veriler açıklanmalı ki Bursa göğsünü gere gere demeli ki Türkiye'den farklı bir şey yok'

Bu saatten sonra sokağa çıkma yasağını doğru bulmadığını ifade eden Prof. Dr. Pala, bunun yerine insanlardaki risk algısını yükseltmek gerektiğine işaret etti.

Türk Tabipleri Birliği'nin dün, yapılan son araştırma sonuçlarına göre virüsün hastalık yapma yeteneğinde bir azalma görülmediğini açıkladığını hatırlatan Prof. Dr. Pala, şöyle devam etti:

'Haziran ayının ilk haftasının dünyada bir günde en çok tanı konulan tarih oldu. Salgın devam ediyor. Birey olarak algının yükseltilmesinin yanı sıra devletin de kurumsal önlemleri devam ettirmesi gerekiyor.'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.