Hava Durumu

Bursa gibi 10 şehir olsa dış ticaret açığı kapanır

Yazının Giriş Tarihi: 06.06.2018 07:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.06.2018 07:39

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) verdiği iftar davetlerinin ardından Başkan İbrahim Burkay'ın gazetecilerle sohbeti geleneksel hale geldi.
Elbette ki gündem seçim ve ekonomiydi. Doların yükselen ateşi, onu durdurmak için Merkez Bankası'nın faiz silahını kullanmasının iş dünyasına yansımaları merak ediliyordu.
Burkay'a göre, dövizdeki artışta dış etkiler olsa da para politikasını yönetenlerin daha önce atılması gereken birkaç adımı ötelemesi Türkiye'ye bu süreci yaşattı.
Ardından gelen hamlelerle doların ateşi düşse de riskler sona ermiş değil. Türkiye'nin para politikalarında seçim ortamından sıyrılarak hedefleri yakalayacak adımların atılması gerekiyor. Bu noktada verilecek güven mesajı da dalgalanmaların önündeki en önemli bent olacak.
Burkay'ın umudu, 24 Haziran'a kadar olumsuz bir şey yaşanmadan seçimlerin atlatılması. Seçim sonrası istikrarlı ve stabil bir döneme geçme beklentisi hakim.
Peki, iş dünyası ne durumda?
Elbette ki olumsuz etkileniyor. Özel sektörün ciddi anlamda borç yükü söz konusu. En ufak bir artış borcu artırarak bilançoları bozuyor. Bunun etkileri 2018 yılı bilançolarında görülecek. Çünkü yüksek enflasyon maliyetleri artırdı.
Enflasyon ve yüksek faizi göğüslemek zorunda kaldıklarına dikkat çeken Burkay, 'Enflasyonla birlikte maliyetlerin çok azını ürünlerimize yansıtıyoruz. Çünkü içerde de daralma söz konusu' dedi.
Burkay, Türkiye'nin ekonomik kırılganlığının ve dış müdahalelerinin azaltılması için Bursa modelini öneriyor.
Bursa modeli şu: Kentten yılda 14 milyar ihracat yapılırken 9 milyar dolarlık ithalat yapılıyor. Yani yılda 5 milyar dolarlık dış ticaret fazlası var. Burkay'a göre, Bursa gibi 10-12 kent olsa Türkiye'nin 60 milyar dolarlık dış ticaret açığı kapanır. Dolayısıyla müdahalelerin etkisi kalmaz.

Yerli otomobil CEO'su Bursa'nın şansını artırır mı?

Türkiye'nin en önemli projelerinden biri yerli otomobil üretimi. Bursa da otomotivin başkenti olduğu için yatırımın burada gerçekleştirilmesini istiyor. BTSO Başkanı Burkay, yerli otomobil fabrikasının Bursa'da kurulması için Cumhurbaşkanı, Başbakan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve ilgili konsorsiyum şirketlerine Bursa'nın neden tercih edilmesiyle ilgili raporlarını sunduklarını söylüyor.
Ancak son kararı konsorsiyumdaki şirketlerin vereceğini söyleyen Burkay'a göre, yerli otomobil üretecek konsorsiyuma CEO olarak Bosch'tan transfer edilen Mehmet Gürcan Karakaş'in atanması Bursa açısından önemli. Çünkü Karakaş, Bursa'yı çok yakından tanıyan ve otomotiv sektörü için avantajları en yakından bilen bir isim.
Hatırlatmakta yarar var Mehmet Gürcan Karakaş, 2004-2007 yılları arasında Bosch Türkiye'de genel müdür olarak görev yaptı ve mesaisinin bir bölümünü de Bursa'da geçirdi.

TEKNOSAB törensiz başladı, ilk fabrika yıl sonunda

Bu yıl 129'uncu yılını kutlayacak olan BTSO'nun hayal projesi de TEKNOSAB. Burkay'a son aylarda konuyla ilgili bir gelişme olup olmadığını soruyoruz. O da yanıtlıyor:
Yavaşlama söz konusu değil. Her şey planlandığı şekilde yürüyor. 2018 yılı sonu itibarıyla fabrika inşaatlarına başlanacak. Temel atma konusuna gelince; altyapı çalışmalarıyla ilgili temel atılacaktı ancak, resmi temel atma yapılmadı. Bölgenin tamamında alt- yapı çalışması devam ediyor.
Peki, yatırımcı iştahı ne durumda?
Şu anda seçim atmosferi var. Dünyanın her tarafından bizi rahatsız edecek talepler gelmiyor. Ancak, bu coğrafyada yatırım yapmak isteyen bütün gruplar ve uluslararası şirketlerin tercihi bu bölge olacaktır. Çünkü bu havzada oyun planı olan ve bu tür talepleri karşı-layacak tek merkez TEKNOSAB.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.