Hava Durumu

Bursa için Seul'de lastik tekerlekli metro incelemesi

Yazının Giriş Tarihi: 10.10.2019 08:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.10.2019 08:51

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde 3 Mart'ta yeni dönem projelerini 'Bursa İçin Canla Başla' sloganı ile duyurmuştu.
Bursa için en önemli sorun olduğu için ulaşım ana başlığı hem açıklamada hem de dağıtılan kitapçığın ilk bölümünde yer almıştı. İki yıl içinde Bursa'nın ulaşım sorununa önemli çözümler getirileceği sözünü veren Aktaş, 16 yıl içinde Bursa'nın raylı sistem ağının 54,2 kilometreden 114,4 kilometreye çıkacağını açıklamıştı.

Emek hattının Şehir Hastanesi'ne, Uludağ Üniversitesi hattının da Görükle'ye uzatılmasının yanı sıra yatırımlar arasında Gürsu-Çalı ile Çalı-FSM-Demirtaş hatları gibi büyük finansman gereken majör projeler arasında yer alıyordu.
Eylül ayında ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programının konuğu olan Aktaş, ekonomik sıkıntılara rağmen bu majör projeleri unutmadıklarını, model ve finans konusundaki araştırmalarının devam ettiğinin altını çizmişti.
Geçen ay Büyükşehir Belediyesi'nden bir heyet Güney Kore'ye inceleme gezisi düzenledi. Önceliği turizm olan bu geziye aslında Aktaş da katılacak, metro hatlarıyla ilgili hem inceleme hem de yap-işlet-devret modeliyle ilgili görüşmeler yapacaktı. Sağlık nedenlerinden ötürü Aktaş bu geziye katılamayınca ulaşım projeleriyle ilgili incelemeleri Burulaş Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar gerçekleştirdi.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de metroyla ilgili incelemelerde bulunan Çapar, ulaşım hatlarını işleten şirket yetkilileriyle de görüşerek sistem hakkında bilgi aldı. Çapar'ın verdiği bilgiye göre, sistem, Bursaray'a benziyor. Ancak önemli farkı vagonların lastik tekerlekli ve sürücüsüz olması. Bursa gibi rampa yollara sahip kentlerde kullanımı kolay. Ayrıca lastik tekerlekli olması dolayısıyla ilk yatırım maliyetlerinde yüzde 30-40'lık tasarruf sağlıyor. Hem yeraltından hem yerüstünden sefer yapabilen lastik tekerlekli vagonların işletme maliyetleri de düşük.
Çapar, incelemelerini rapor olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş'a sunacak. Onun vereceği karara göre, belki de Gürsu-Çalı gibi önemli yatırımlar bu modelle gerçekleştirilecek.

BURSARAY OPTİMİZASYON PROJESİ TAM GAZ

Büyükşehir'in ulaşım ile ilgili yürüttüğü en önemli projelerden biri Bursaray'ın sinyalizasyon optimizasyonu projesi. 15 yıl önce seferlere başladığında taşıma kapasitesi 150 bindi. Aradan geçen zaman için hattın kapasitesi 280-300 bine yükseldi.
Geçen yıl Bursaray'ın taşıma kapasitesini yüzde 60 artıracak sinyalizasyon optimizasyonu projesi başlatıldı. Çalışmalar gece yarısından sonra yapıldığı için göz önünde değil. Geçen süre içinde saha montajları ve makas işleri tamamlandı. Burulaş Genel Müdürü Çapar'ın verdiği bilgiye göre, bu çalışmalar okullar açılmadan üç gün önce bitirildi. Alman uzmanlar halen yazılım çalışmaları için Bursa'da görev yapıyor. Planlanan hızda giden yatırımın birinci etabı 2020'de, ikinci etabı da 2021'de tamamlanacak. Sistemin tamamlanmasıyla metro hareket süresi 3,5 dakikadan 2 dakikaya inecek. Yolcu taşıma kapasitesi de 460 bine ulaşacak. Bu bir nevi yeni bir raylı sistem kurulması anlamına geliyor.

ÖZEN: BARIŞ VE HUZUR KORİDORU OLUŞACAK

Türkiye, uzun süreden beri Suriye'nin kuzeyindeki oluşumlardan rahatsızlığını her platformda dile getiriyordu. Bu tür oluşumların önüne geçilmesi amacıyla önce Fırat Kalkanı ardından Zeytin Dalı harekatları düzenlenmiş ve bu bölgeler kontrol altına alınmıştı. Bu kez Fırat'ın doğusuyla ilgili başlatılan harekat dün öğleden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla dünyaya duyuruldu.
İnegöl'de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'la birlikte MODEF'in açılışına katılan AK Parti Bursa Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili Refik Özen, harekatı değerlendirdi.
Barış Pınarı harekatının beklenen bir sonuç olduğu vurgusunu yapan Özen, bunun Türkiye'nin ısrarı, dirayeti ve cesareti ile gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Türkiye'nin ısrarla o bölgede bir terör devleti oluşmasını istemediğini ve buna müsaade etmeyeceğini defalarca açıkladığını da ifade eden Özen, harekatla birlikte bölgenin terör unsurlarından temizlenip barış koridoru oluşturulacağını söyledi.
Özen, askerlerimizin kılına zarar gelmeden tamamlanmasını bekledikleri harekatın Türkiye'deki Suriyelilerin güvenli bölgeye dönüşlerini de hızlandıracağını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.