Hava Durumu

Bursa kültür-sanatta ne zaman lokomotif kent olacak?

Yazının Giriş Tarihi: 15.05.2018 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.05.2018 08:13

Atatürk, yeni bir ülke kurarken hedefleri arasına tam bağımsızlığı koyarken sanatı da bir milletin hayat damarlarından biri olarak nitelendirir.
Bursa, tekstille başladığı sanayi yolculuğunu otomotivle taçlandırarak, önümüzdeki yıllarda ileri teknoloji üssü planları kuruyor. Ekonomik göstergelerde İstanbul'un ardından hep ikinci sırada yer alan Bursa'nın kültür ve sanattaki yeri ise bu konuda dile getirilen taleplere bakılırsa ilk 5'e bile zor giriyor.
Geçtiğimiz aylarda hem yetenekli genç piyanistler, hem de geleceğin bale yıldızı röportajlarında eğitim kurumlarının yetersizliğini dile getirmiştim. Okul yok, imkan yok...
Yaratıcılık ve tasarımı geliştiren sanatsal etkinliklerin ne kadar önemli olduğunun vurgusunu Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, seçim öncesi dile getirmişti. Çünkü ürettiğiniz sanayi ürünlerinde kültürel ve sanat birikimlerinin yer alması marka olma yolunda sizi bir adım öne çıkarıyor. TEKNOSAB kadar, sanatçı yetiştiren iklim de önemli.
Uzay ve ileri teknoloji üretecek nitelikli personelin yaşadığı kentte bu tür etkinliklerin olması Bursa'yı daha cazip hale getirecek.
Yılda bir ay sürse de Türkiye'nin en uzun soluklu kültürel etkinliği olma özelliği taşıyan ve bu yıl 57'ncisi düzenlenen Uluslararası Bursa Festivali'nin dünkü tanıtım toplantısında aynı konu bu kez Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından da dile getirildi.
Şehirlerin kültür ve sanattan yoksun bir anlayışla kalkınamayacağını vurgulayan Aktaş, kültür sanatı dün ile bugün arasında kurulan köprüye benzetti.
İş dünyası ve yerel yöneticilerin aynı fikirde birleşmesi ileriki günler için umut verdi.
Sanayi ve kalkınma için nasıl planlar yapılıyorsa Bursa'nın da kültür ve sanatta lokomotif kent olabilmesi için neden projeler üretilmesin?

Program son yılların en iyisi

Heykel'de folklor gösterileri ve resmigeçitle 1962 yılında başlayan Bursa Festivali yıllar içinde evrilerek, bugünkü uluslararası düzeye ulaştı.
Festivalin düzenlenmesinde işadamları ve sanayi kuruluşlarının desteğini de unutmamak gerek. Tıpkı halen Bursa Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Durmaz Yılbirlik gibi.
Programa gelince...
Son 25 yıldır tamamını olmasa da bir aylık süre içindeki etkinlikleri izliyorum. Son birkaç yıldır, maalesef düşük profilli bir festival izlemiştik. Açıklanan ve ayrıntılarını magazin sayfalarında göreceğiniz gibi ilgi çekecek sanatçı ve gruplar var. Özellikle açılış gecesi Mazhar-Fuat-Özkan'ın Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte vereceğiz konser, kaçırılmamalı.

Açıkhava Tiyatrosu'nun yeni projesine erteleme

Uluslararası Bursa Festivali'nin etkinliklerinin adresi Kültürpark'taki Açıkhava Tiyatrosu. Hem fiziki mekanın yetersizliği, hem de yağışlı havalardaki zorluklar nedeniyle Bursa Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 2015 yılında bir proje hazırlanmıştı. Yüksek Mimar Murat Kader tarafından çizilen proje İngiltere'de yapılan European Property Awards ödüllerinde 'En İyi Aktivite Mimarisi' dalında birincilik ödülü de almıştı.
Bursa'nın simgelerinden ipekböceği kozasını sembolize eden tiyatro, mevcutla kıyaslandığında yaklaşık 2 katına çıkarılarak 5050 seyirci kapa-sitesine ulaşacaktı. Başkan Aktaş'a projenin akibetini de sorduk. Göreve başladıktan sonra projeyi incelediğini bildiren Aktaş, yüksek maliyet nedeniyle şimdilik yapmayı düşünmediklerini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.