Hava Durumu

Bursa nefes alsın, anısı da yaşasın

Yazının Giriş Tarihi: 13.02.2018 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.02.2018 08:11

Türkiye genelindeki birçok stadyum yıkılarak, elde edilen alanlar AVM veya rezidanslara dönüştürüldü.
Bursa Atatürk Stadyumu, bu işin kıyısından döndü.
Merhum Hikmet Şahin dönemindeki hazırlanan proje, o yıllarda Osmangazi Belediye Başkanı olan Recep Altepe'nin de aralarında bulunduğu itiraz sesleri üzerine yapılamadı.
Bunda helikopterle stadyumun üzerinde inceleme yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Stadyumun yeşil alan yapılarak Kültürpark'a dahil edilmesi' talimatı da etkili oldu.
Ardından Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Altepe, bu kez alanı betonlaştıracak projeyi meclisten geçirdi.
Bursa Barosu, Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve Bursa Atatürk Stadyumunu ve Çevresini Koruma Derneği (BASKOD) konuya müdahil olarak plan değişikliğini yargıya taşıdı.
İdare Mahkemesi'nin verdiği iptal kararının ardından Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Erdem Saker'in önerisini de dikkate alan Altepe, projeden vazgeçtiğini açıklayarak stadyumun anısının yaşatılacağını söyledi.
Altepe'nin açıkladığı ve tarihi tribünün müze olarak değerlendirileceği belirtilen hatta maketleri billboardlara asılan proje destek gördü. Her ne hikmetse bir sabah anılarla dolu tarihi tribün yerle bir edildi.
Geçtiğimiz hafta başkanlık koltuğundaki 100 gününü tamamlayan Alinur Aktaş inceleme yaptı. Diğer kentlerdeki uygulamaların şehirlerde ciddi yoğunluklar yarattığının altını çizen Aktaş'ın kafasındaki proje daha geniş ölçekli. Birkaç yerde söylemişti. Stadyumun yanındaki spor salonu ve diğer binaları da bu alana dahil etmek istiyor.
Bugünlerde hummalı bir biçimde ağaçlandırma çalışması yapılıyor. Meşe, huş ve akçaağaç gibi türler için 800-900 bin liralık harcama yapılmış. Başkan Aktaş, 30 bin metrekarelik alanın mayısın 15'inden itibaren vatandaşların kullanımına açılacağını da söyledi.
Başkanın bu açıklamasından sonra, bölgenin yeşil alan olarak kalmasında büyük katkısı bulunan BASKOD Başkanı Ali Küçüksarı'dan değerlendirme geldi. Konunun ilk günden beri takipçilerinden biri olan Küçüksarı, bölgenin ağaçlandırılmasını desteklediklerini belirterek, "Başkan Aktaş, koltuğa oturduğu günden beri Bursa'yı ortak akılla yöneteceğini söylemişti. Daha önce yaşananlarla ilgili görüşleri dinlemesinde fayda var. Buna göre yeniden bir fikir üretebilir. Yeni bir açılım getirilebilir' dedi.
Daha önce tarihi tribünün yerinde kalacağının açıklandığını hatırlatan Küçüksarı, şampiyonluk dahil birçok anıyı barındıran stadyumda platform olarak da kullanılabilecek tarihi tribünün prototipinin yapılmasını önerdi.
Daha önce birkaç kez dile getirmiş, hatta Başkan Altepe'ye de iletmiştim. Tarihi tribünün Yeşil Beyaz sevdanın şampiyonluk anısını yaşatacak Bursaspor müzesi yapılması gerektiğine inanıyorum.
Böylece hem yeşil alan sayesinde Bursa nefes alacak hem de temelinde Atatürk'ün verdiği destek bulunan stadyumun anısı da yaşatılacak.

'İmar anayasası bir daha delinmesin

'Bursa Büyükşehir eski Başkanı Erdem Saker'le yazılarımızda adeta paslaşır hale geldik.
Saker, bir Bursa sevdalısı ve yanlış giden bir şeyler olduğunda hemen müdahale edip görüşlerini açıklıyor. Belediye meclisi toplantılarını da hiç aksatmıyor.
Geçtiğimiz günlerde yazdığım 'Bursa'nın imar anayasası revize ediliyor' başlıklı yazıma gönderme yaparak görüşlerini Ekohaber'deki köşesinde açıklamış.
Özenerek hazırlandığını anlattığı ve imar anayasası olarak adlandırdığı 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nın ne halde geldiğini üzülerek şöyle ifade etmiş:
'Ne yazık ki kentimizde sanayileşmenin çok hızlı ve kural tanımaz gelişmesi, bunun paralelinde hızlı göç hareketi nedeniyle oluşan plansız ve kaçak yerleşimler, planı bırakın delmeyi, paramparça ettiğini ve diğer bir deyimle anayasa delindi!!'
Değerli tarım topraklarının verimini artırmak üzere inşa edilen sulama kanallarının bile sökülerek yerine sanayi bölgeleri kurulduğunu ifade eden Saker, 'Plana onay veren taraflardan hiç ses çıkmadı' siteminde de bulundu.
Saker, yeni anayasa hazırlıkları öncesi bu yazıyı, tüm bu acı gerçeği ortaya koymayı ve belki ders çıkarılır, yeniden delinmemesi için gerekli koşullar başından oluşturulur umuduyla yazdığını ifade ederek, 'Bunu bir Bursalı olarak görev sayıyorum' sözleriyle tamamladı.
Doğru söze ne denir ki, umarız Saker'in uyarıları dikkate alınır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.