Hava Durumu

Bursa'nın fethine devlet töreni için ilk adım

Yazının Giriş Tarihi: 04.05.2019 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.05.2019 07:53

Muhteşem Yüzyıl, ardından Diriliş Ertuğrul dizileri sadece Türkiye'de değil dünyada yankı uyandırdı. Bu dizilerin yüksek oranda izlenmesiyle toplumda Osmanlı'nın kuruluş dönemlerine olan ilgiyi de artırdı.
Bunun toplumda nasıl karşılık bulduğunu iki örnekte bizzat şahit oldum. Birincisi Muhteşem Yüzyıl'da Şehzade Mustafa'nın babası Kanuni Sultan Süleyman tarafından boğdurulması sahnesinin ardından Muradiye'deki türbesine olan ilgi o kadar arttı ki hafta sonları türbenin önünde kuyruklar oluştu.
İkinci örnek Söğüt'ten. Ertuğrul Gazi'nin türbesinin bulunduğu Söğüt'te devlet töreniyle düzenlenen şenliklere ilgi dizinin etkisiyle katlanarak arttı. Hatta Ertuğrul Gazi'nin türbesinde nöbet tutan askerlere bile Alp kıyafetleri giydirildi.
Bu tarihsel geçmişten yeterince yararlanamayan tek kent Bursa.

Domaniç'te Ertuğrul Gazi'nin annesi Hayme Ana için bile devlet töreni düzenlenirken, devlete adını veren Osman Gazi başta olmak üzere 6 padişahın kabrinin bulunduğu Bursa'da yaprak kıpırdamadı. Osmangazi Belediyesi'nin düzenlediği fetih şenliklerinin devlet töreni kapsamına alınması yeni yeni dile getirilmeye başlandı.
Devlet töreninin en sıkı savunucularından biri de geçen dönem Osmangazi Belediye Meclisi'nin MHP'li üyesi Cemil Aydın olmuştu.
Aydın, bu dönem meclis üyesi olamadı ama yıllardır istediği devlet töreni Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın girişimleriyle hayata geçiriliyor. Kampanya döneminde, Fetih Ajansı ve devlet töreni konusunu gündeme getiren Aktaş, bu konuyu Kızılcahamam'da hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a iletti. Bursa'nın bunu ziyadesiyle hak ettiğini söyleyen Aktaş, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili dosyayı Cumhurbaşkanlığı ve bakanlığa sunacak.

BURSALI VEKİLLERİN ANKARA MESAİSİ HIZLI BAŞLADI

Yerel seçimlerin 60 günlük propaganda dönemi iktidar ve muhalefet partisi milletvekillerini yordu. CHP'li vekiller kampanya sonrası da İstanbul'da 17 gün sandık nöbeti tuttular.
Siyaset normal gündemine dönünce vekillerin Ankara'daki Meclis mesaisi başladı. Dün TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Pakistan Azad Keşmir Başkanı Serdar Muhammed Mesud Han ve heyetini kabul ederek, Keşmir meselesi üzerinde fikir teatisinde bulundu. Çavuşoğlu, görüşmelerde, Türkiye'nin uluslararası platformlarda, Keşmir meselesinin insan haklarını gözeten barışçı bir çözüme bağlanması için çabalarını sürdüreceği mesajını verdi.
Bosna Hersek Dostluk Grubu Başkanı Bursa Milletvekili Refik Özen de, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri Milorad Dodik ve Şefik Caferoviç'i Ankara'da ağırladı. Külliyede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "kabul"üne de katılan Özen, görüşmelerde, Bosna'nın AB ve NATO üyeliği ile hükümet kurulmasındaki tıkanıklıkların ele alındığını söyledi.
Bu arada, Özen ve Kosova Dostluk Grubu Başkanı olan yine Bursa Milletvekili Zafer Işık, önümüzdeki günlerde hem Bosna'yı hem de Kosova'yı ziyaret edecekler.

CHP'Lİ ÖZKAN, HIDRELLEZ İÇİN GAGAVUZYA'DA

Gagavuzya, Moldova'ya bağlı özerk bir bölge. Gagavuzların kökeni ise Oğuz Türkleri olduğu için geleneklerimiz neredeyse aynı. Kadim geleneklerden biri olan hıdrellez, özerk bölgede de coşkuyla kutlanıyor. Gagavuzlara göre, hıdrellez, doğanın uyanışı, yeni tarımsal yılı ve hayvanların otlaklara çıkarılmasını temsil ediyor.
CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Yüksel Özkan, Gagavuzya Özerk Bölgesi Başkanı İrina Vlah'ın daveti üzerine Moldova'ya gitti. Prof. Dr. Özkan, pazar günü Çadır-Lunga kentindeki hıdrellez Bayramı'na katılacak. Kutlamaların büyük bölümü Çadır-Lunga kentindeki At-Prolin adlı çiftlikteki binicilik sporları ve saf kan atların gösterilerinden oluşuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.