Hava Durumu

Bursa'nın 'Genç Ticaret Elçileri' ihracat kapılarını açacak

Yazının Giriş Tarihi: 06.03.2020 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.03.2020 07:56

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) Meclis Başkanvekili ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı olan Murat Bayizit kadar yurt dışına giden iş insanı görmedim.
Sosyal medyadaki hesabından bile takibine yetişilemiyor. Bir gün İngiltere'de, bir gün Polonya'da ertesi hafta Çin'de ya da Afrika ülkesinde. Kimi zaman BTSO, kimi zaman Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin tarım projeleri kimi zaman da kendi ihracat şirketi adına yaptığı bu gezilerinden elde ettiği deneyimi Bursa'ya aktarmak isteyen Bayizit, Dış Ticaret Konseyi Başkanlığı döneminde bu fırsatı elde etti.
ASTV'de yayınlanan ve Birgül Telli Uysal'ın hazırlayıp sunduğu Ekonomi Masası'nın konuğu olan Murat Bayizit, bu dönem BTSO Başkanı İbrahim Burkay'ın isteğiyle bu dönem ilk kez kurulan Dış Ticaret Meslek Komitesi'nde projelerin hazırlandığını söyledi.
Bursa, ihracat açısından Türkiye'nin öncü kentlerinden biri. 6 bine yakın firma yılda 16 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek, Bursa'yı bu alanda ikinci kent yaptı. Bu firmaların en önemli sorunlarından biri yurt dışında çalışacak personel sıkıntısı. Bayizit'in önerisi üzerine 'Genç Ticaret Elçileri' projesi komitede kabul edilince çalışmalara başlandı.

BTSO ve Bursa Teknik Üniversitesi'nin işbirliği ile hazırlanan proje ile ilgili İngiltere'den Birmingham ve Polonya'nın Poznan ve Sırbistan'ın Voyvodina ticaret ve sanayi odaları ve Almanya'dan MÜSİAD Hessen Şubesi ile işbirliği protokolleri imzalandı. Avrupa Birliği Erasmus+'dan programının Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıkları faaliyetleri kapsamında bir milyon Euro'luk hibe sağlandı.
Önümüzdeki hafta yurtdışı partnerlerle Bursa'da gerçekleştirilecek toplantıdan sonra uygulamaya geçilecek. Proje ile Bursa Teknik Üniversitesi'nin uluslararası ticaret ve lojistik bölümü dördüncü sınıf birinci döneminde okuyan ve en az B2 seviyesinde dil bilgisine sahip olan gençler, ihracat yapmak veya geliştirmek isteyen firmalarla eşleştirilerek, hedef ülkede görev yapacaklar.
Bayizit'e göre, bu öğrencilerin birçoğu okulu bitirince de büyük ihtimalle temsilciliklerini yaptıkları firmalarda işlerine devam edecek.
Bayizit'in üzerinde durduğu diğer bir proje ise Bursa'nın atıl duran potansiyellerinden birini harekete geçirme amacı taşıyor. Yapılan araştırmaya göre Bursa'da 6 bin 300 yabancı öğrenci eğitim görüyor. Ayrıca evlilik veya başka biçimde Bursa'ya yerleşen yabancılar var. Bunların büyük çoğunluğu da birkaç dil bilen nitelikli insanlar.
Yeni proje ile kurulacak İhracat Kuluçka Merkezi, bu potansiyeli de değerlendirmeyi hedefliyor. Merkezde, pazar bilgileri, gümrük mevzuatları, teşviklere ulaşma imkanlarının bulunduğu bir ortam olacak. Türkiye'de ilk kez uygulanacak modelle 2-3 bin yeni ihracatçının Bursa'ya kazandırılması hedefleniyor.

CHP'NİN KAMPANYASI VE DR. ESGİN'İN YANITI

İsmet Karaca'nın il başkanı seçilmesinin ardından CHP yerel sorunları mercek altına aldı.
Karaca, inşaatı duran Ali Osman Devlet Hastanesi, T2 tramvay hattının ardından Şehir Hastanesi'nin hizmete girmesiyle onarım için boşaltıldığı açıklanan Muradiye Devlet Hastanesi olarak bilinen Memleket Hastanesi'ni gündeme taşıyacak.
Karaca, 'Hastanemizi geri istiyoruz' adı altında bugün saat 11.00'de Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaparken, Orhangazi Parkı, Kent Meydanı ve Setbaşı Mahfel yanında açılacak stantlarda imza kampanyası başlatacak. İmza stantları iki gün açık kalacak. CHP'nin kampanyasının açıklanması üzerine hastaneler konusunu yakından takip eden AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin sosyal medya hesabından yanıt verdi.

Dr. Esgin, 'CHP Bursa İl Başkanlığı "Bursa Devlet Hastanesi'ni geri istiyoruz" diye kampanya başlatıyormuş. Hiç şaşırmadım. Programa alınmış ve proje ihale aşamasındaki bir sağlık yatırımını,'geri istiyoruz' diye meydana çıkmak ya zekavet sorunudur veya algıdan yağ çıkarmaya çalışmaktır...' sözleriyle kampanyaya tepkilerini dile getirdi.

'KAMU İNŞAATLARI DA DENETİM SİSTEMİNE ALINSIN'

Gemlik Belediyesi geçen hafta akademik odalarla işbirliği protokolü imzaladı. Protokollerin amacı yeni ruhsatlandırılan yapıların projelerinin akademik odaların da denetiminden geçmesini amaçlıyor.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, daha önce Nilüfer ve Mudanya belediyelerindeki uygulamanın Gemlik'te de hayata geçirilmesinin önemli olduğunu belirterek, Bursa'daki diğer belediyelerin de aynı protokolleri imzalaması gerektiğini vurguladı.
Albayrak'la sohbet ederken yapı denetimi konusundaki bir eksikliğe de dikkat çekti.
Türkiye'de geçtiğimiz aylarda ciddi bir yönetmelik yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik uyarınca özel sektörün yeni inşaatlarda denetim titizlikle yapılıyor. Ancak kamu inşaatları bu kapsam dışında.
Geçtiğimiz yıllarda yaşanan depremlerde 1999 sonrası yapılan okul, hastane ve bazı kamu binalarının boşaltıldığına tanık olduk. Bazıları da deprem riskine karşı boşaltıldı. Oysa 1999 sonrası yapılan düzenlemelere göre inşaat ve denetim yapılsaydı bunların hiçbiri yaşanmayacaktı. Nitekim en son Elazığ depreminde yeni yönetmeliğe göre yapılan binalarda hasar oldukça azdı.
Albayrak'a göre, kamu binaları da yapı denetimleri sistemi kapsamına alınması bu konuda önemli bir adım olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.