Hava Durumu

Bursa'ya dönmeden sevkıyat başladı

Yazının Giriş Tarihi: 16.09.2018 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.09.2018 08:03

İhracatın parlayan yıldızı bebek çocuk konfeksiyonu sektörü, Orta Asya çıkarmasının ikinci durağı olan Kazakistan'da moral buldu. Kırgızistan ve Kazakistan'da 500'e yakın şirket ve işadamıyla görüşmeler yapan firmalar, Bursa'ya dönmeden aldıkları siparişlerin sevkıyatına başladı.

60 TEMSİLCİ 500 FİRMAYLA BULUŞTU

Türkiye'nin bebe ve çocuk konfeksiyonu üretiminin yüzde 80'ini tek başına karşılayan Bursa, bu sektördeki ihracat potansiyelini artırmak için dünyayı karış karış geziyor. Daha önce İran, Fas, Sırbistan gibi ülkelerde B2B organizasyonlarına imza atan sektör temsilcileri, Orta Asya pazarında da beklenenin üzerinde ilgi gördü. İlk olarak 6.2 milyonluk bir nüfusa sahip Kırgızistan'da görüşmeler yapan ve 45 bin konteynerden oluşan Dordoi pazarını ziyaret eden sektör temsilcileri, burada gerçekleştirilen B2B görüşmelerinden olumlu sonuçlar aldı. Bursalı firmalar, ikili iş görüşmelerinde 500'e yakın firma ile bir araya geldi. BTSO liderliğinde 60'ı aşkın bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörü temsilcinin Orta Asya seferindeki ikinci durağı Kazakistan'ın Almatı şehri oldu. BTSO Başkan Yardımcısı İsmail Kuş ve aynı zamanda MÜSİAD Bursa Şube Başkanı olan BTSO Meclis Üyesi Mustafa Gürses ile UR-GE Başkanı Mustafa Yılmaz, Kazakistan programı kapsamında ilk olarak Türkiye'nin Almatı Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz'ı ve Ticaret Ataşesi Osman Boztepe'yi ziyaret etti.

GÖRÜŞMEDE BÜYÜK SÜRPRİZ

Başkonsolos Yılmaz, ziyarette Kazakistan ekonomisi ve yatırım fırsatları konusunda Bursalı heyete bilgiler aktardı. BTSO heyeti, daha sonra Başkonsolos Rıza Kağan Yılmaz ile bir araya geldi. Sıcak görüşme, aynı anda iki ülke cumhurbaşkanlarının Ankara'daki görüşmelerinin televizyondan yayınlanması büyük bir sürpriz oldu. Türk işadamlarını Kazakistan'daki FETÖ terör örgütü varlığı konusunda dikkatli olmaya çağıran Almatı Başkonsolosu Yılmaz, BTSO'nun ziyaretini çok önemsediklerini, diğer ticaret ve sanayi odalarından da aynı adımı beklediklerini söyledi. Yılmaz, "Şirketlerimizi buradaki fuarlara katılmaya davet ediyorum. 'Bursa Günleri'nin yapılmsı da iyi olur" dedi. Görüşmenin sonunda BTSO Başkan Yardımcısı İsmail Kuş ve Heyet Başkanı Mustafa Gürses, Başkonsolos Yılmaz'a İznik çinisi hediye etti.

''YENİ BAŞARILARA İMZA ATACAĞIZ''

BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, üretim ve ihracat şehri Bursa'nın dış ticaret hacmini güçlendiren adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi. Ur-Ge projelerinin firmaların dünyaya açılmasını ve 'İhracatçı' olmalarını sağladığını kaydeden İsmail Kuş, bebe ve çocuk konfeksiyonunun bu konuda başarılı çalışmalara imza attığını vurguladı. Kırgızistan ve Kazakistan ziyaretinin firmalar için oldukça verimli geçtiğini kaydeden İsmail Kuş, "Katma değerli üretimde dünyanın en kaliteli ürünlerini imal eden sektörümüz, ihracatta altın bir dönem yaşıyor. Artık firmalarımızın rotası ihracat oldu. Kısa bir sürede önemli bir mesafe kat- eden firmalarımızın ihracatta yeni başarılara imza atacağına yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı. Sektör temsilcisi Mustafa Uluocak, Kazakistan'daki ticaret merkezi ziyaretinde kendi ürünlerini vitrinde görmenin mutluluk verici bir durum olduğunu söyledi. Uluocak, firma olarak Orta Asya pazarına daha fazla ağırlık vereceklerini belirterek, "Ülkemizin ve sektörümüzün büyümesi için gece gündüz çalışacağız" diye konuştu.

SEVKIYATA BAŞLADILAR

Heyet katılımcısı Ersin Baykal, BTSO'nun öncülüğünde gerçekleştirilen iş gezisinde Orta Asya pazarının ne kadar önemli bir coğrafya olduğunu bizzat görme imkanı bulduklarını söyledi. Ersin Baykal, "Türk mallarına yönelik önemli bir teveccüh var. Kırgızistan'daki ikili iş görüşmelerinde birçok firmamız sipariş almaya başladı. Bazı firmalar sevkıyatlarına geriye dönmeden başladı." dedi.

TEK TERCİHİM BURSA

Adem Center'da faaliyet gösteren Kazakistanlı sektör temsilcisi Totkun Dospotova, mağazasında sadece Bursa ürünlerinin yer aldığını söyledi. Bursa imzalı ürünlerin hem kaliteli hem de uygun fiyatlı olduğunu kaydeden temsilci, "Müşterilerim Bursa ürünlerinden oldukça memnun. Bursa ürünlerinden asla vazgeçmeyeceğim" ifadelerini kullandı.

KENJEHAN'DA LALELİ PLAZA

Kazakistan'ın eski başkenti ve yeni ticaret merkezi olan Almatı'da Bursalı sektör temsilcileri, bebe çocuk sektörünün kalbinin attığı Adem Center ve Kenjehan pazarındaki Laleli Center'ı da inceledi. Her iki merkezde özellikle Bursa menşeli ürünlerinin olması dikkati çekti. Bursalı firma temsilcilerini en çok sevindiren ise ürünlerinin mağazaların raflarından çok vitrinlerinde yer alması oldu. Kenjehan'daki görüşmeler sırasında Türk işadamlarına Kenjehan'da tıpkı Laleli gibi Vişne Plaza kurma teklifi de yapıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.