Hava Durumu

Bursa yerli otomobili hak ederek aldı

Yazının Giriş Tarihi: 31.12.2019 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.12.2019 07:59

'Yerli ve Milli' otomobilin tanıtım töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, fabrikasının kurulacağı yerin Gemlik olarak açıklaması, bu konuda beklentisi olan birçok kenti hayal kırıklığına uğrattı. Proje aşamasında, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler fabrikanın kendi bölgelerinde kurulmasını istiyorlardı.
'Bursa yerli otomobili hak ederek aldı. Bu, yaklaşık 50 yıllık emek ve birikimin sonucu.' Bu tespit TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'na ait.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bursa'ya bakış açısı, inancı ve güvenini bu tercihi ile ortaya koyduğunun altını çizen Çavuşoğlu'na göre, bunda Bursa'nın uzun yıllara uzanan alınteri ve emeğin büyük rolü var. Bursa'da kauçuk aksamından yedek parçasına kadar ufacık tezgahlarında üretim yapanları çocukluk yıllarından hatırladığını anlatan Çavuşoğlu, 'Onların çabaları bizi bu güne taşıdı' sözleriyle Bursa'nın bugünkü sanayi alt yapısını oluşturanlara hakkını teslim etti.
Çavuşoğlu, bu süreçte siyasetçisinden iş insanına, kamu yöneticilerinden sivil toplum örgütlerine kadar yatırımın Bursa'ya gelmesi için güç birliği içinde çalıştığının da altını çizerek, yatırımın büyüklüğü konusuna da dikkat çekti.
AK Parti'nin 17 yıllık iktidarında içinde otoyolundan şehir hastanesine kadar devasa projelerin de yer aldığı toplam yatırım tutarı 50 milyar. Yerli ve milli otomobil fabrikası yatırımı ise 22 milyar. Neredeyse 17 yıllık yatırımın yarısı kadar. Bu rakam Bursa'nın elde ettiği başarının ne kadar büyük olduğunun göstergesi. Aynı zamanda diğer illerin de neden bu yatırımı istediğini anlaşılır kılan bir sebep...

YEREL YÖNETİCİLERE KULAK VERİLMELİ...

Fabrikanın Gemlik'te yapılacağının açıklanmasının ardından yapılan açıklamaların büyük bir bölümü destek içerikliydi. Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan ve Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, yerli otomobil fabrikasının Bursa'ya kurulması konusunda destek mesajları verdiler.

Yalnız iki başkanın da bölgenin hazırlanması konusunda talepleri var. Birincisi 5 bin doğrudan 15 bin dolaylı olarak istihdam sağlayacak fabrikalarda çalışacakların oturacakları evlerden yaşam alanlarına, yollardan konaklama alanlarına kadar planlama yapılması gerekiyor. Başkanlar haklı. Böylesine büyük ölçekli bir yatırım için yerel yöneticilerin taleplerine kulak verilmesinin yanı sıra bana göre Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) tıpkı otoyol ve üniversite ihtiyacı çalışmalarında olduğu gibi acil bir proje başlatması gerekiyor. Böyle bir çalışmada fabrikanın Gemlik ve Mudanya'ya getireceği yük de ortaya çıkmış olur. Aynı zamanda alınacak tedbirler ve yol haritası da belirlenir.

KANAL İSTANBUL'A BURSA'DAN DA İTİRAZ VAR

Türkiye'nin son haftalarda en çok tartıştığı konu Kanal İstanbul. Yerli otomobil gibi bir görüş birliği Kanal İstanbul konusunda yok. Her akşam televizyon ekranlarında uzmanların yanı sıra hiç alakası olmayanların da görüşlerini dinliyoruz. İnsanların kafası karışık.
Ancak, kanalın Marmara'nın ekolojik yapısını değiştireceğine ve çevre ye zarar vereceğine inananlar bu konuda tavırlarını ortaya koyuyorlar. İstanbul'un ardından Bursa Çevre Platformu'nun çağrısıyla dün Bursa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne bin 400 vatandaşın imzaladığı ÇED itirazı dilekçeleri verildi. Kanal İstanbul Projesi'ne itiraz dilekçelerinin son teslim tarihi 2 Ocak. Bu süreye kadar CİMER üzerinden de online itiraz yapılabilecek.

CHP Bursa milletvekilleri Erkan Aydın ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu da, dilekçe ile itirazda bulunanlar arasındaydı. Kanal İstanbul'un sit alanları, temiz su kaynaklarının kirlenmesi ve Marmara Denizi'nde ekonolojik dengenin bozulmasına neden olacağını savunan Kayışoğlu, bundan Marmara'ya kıyısı olan Bursa'nın da olumsuz etkileneceğini söyledi. Çevreyi korumanın insanlık görevi olduğunu vurgulayan Kayışoğlu, 'Çocuklarımıza daha güzel ülke bırakmak için karşı çıkmamız gerekiyor' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.