Hava Durumu

Bursalı profesörden corona'dan korunmanın şifreleri

Yazının Giriş Tarihi: 31.01.2020 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.01.2020 08:12

Tarih boyunca insanlık salgınlardan çok çekti. Ortaçağda ülkeler arası bağlantılar bu kadar güçlü olmamasına rağmen veba salgını dünyadaki her üç kişiden birini öldürdü.
H1N1 virüsünün ölümcül bir alt grubu olan İspanyol gribi ya da İspanyol nezlesi 1918- 1920 yılları arasında 18 ayda 50 ila 100 milyon arasında insanın ya da bir başka deyişle dünya nüfusunun yüzde 5'inin ölümüne neden oldu.
Dünyanın global bir köy haline gelmesi sonrası salgınların yayılma hızı katbekat arttı. Afrika'daki bir maymundan bulaşan virüsün Avrupa ve ABD'ye taşınması neredeyse birkaç günde gerçekleşiyor.

İnsanlık, bu günlerde Çin'in vuhan kentinde ortaya çıkan corona salgını ile uğraşıyor. Ölü sayısının 170'e yükseldiği salgının Tibet'e de sıçramasıyla 1,4 milyar insanın yaşadığı Çin'in bütün bölgelerine virüs bulaştı. Dünya Sağlık Örgütü virüsün görülmediği ülkelerin alarmda olması gerektiğini duyurdu.
Hijyen ve beslenme konularında yaptığı çalışmaları yakından izlediğimiz Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar'a korunma yollarını sorduk. O da anlattı.
Prof. Dr. Tayar, yıllardan beri hastalıkların önlenmesi için ısrarla el yıkama konusunu gündeme getiriyor. Okullarda kampanyalar yaparak el yıkamanın önemini ve yöntemini anlatıyor. Bu yılın ilk ayında, beslenme okur -yazarlığı eğitim projesi kapsamında 750 çocuk ve gence el yıkama eğitimi verdi.
Bu tip hastalıklar, insanların beslenme alışkanlıklarının kısıtlandığı meyve ve sebzenin az olduğu, virüsleri öldürecek güneş ışınlarının bulutlar tarafından engellendiği kış aylarında ortaya çıkıyor.

İYİ BESLENİN, SUYA SABUNA DOKUNUN!

Viral hastalık olduğu için buna karşı bir antibiyotik yok. Bulaştıktan sonra tedavisi biraz sıkıntılı. O yüzden önemli olan hastalığın bulaşmasını önlemek. Prof. Dr. Tayar'ın öneri listesi ise şöyle:
-Virüsle savaşı kazanmamız için güçlü olmamız lazım. Bunun yolu sağlıklı beslenmeden geçiyor. Et, süt, yumurta ve vitamin ağırlıklı gıda vücudun bağışıklık sistemini güçlü tutuyor.

-Sadece corona değil tüm hastalıklardan korunmak için suya sabuna dokunmamız gerekiyor. Burada şu nokta önemli. Eli suya gösterme değil, en az 30 saniye ellerin parmak araları, tırnak uçları yıkamak gerekiyor.
-Kalabalık yerler, toplu ulaşım araçları hastalıkların kolayca bulaştığı mekanlar. Hastalığa yakalanmamak için bu günlerde tıpkı kağıt mendil gibi yanımızda maske bulundurmakta fayda var. -En önemlisi ise hastalığa yakalananların evden dışarıya çıkmaması. Özellikle hasta çocuklar okula gönderilmemeli.

İLK İNCELEME BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDEN

Gemlik'te faaliyet gösteren bir kimya fabrikasının deniz suyunu soğutma sisteminde kullanmasına Belediye Başkanı Uğur Sertaslan karşı çıkmıştı. Bu konuda üniversiteler tarafından inceleme yapılmasını isteyen Sertaslan'ın daveti üzerine Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Orhan Yenigün ve öğretim üyeleri Prof. Dr. Burak Demirel ve Prof. Dr. Turgut Onay, dün Gemlik'e geldi.

Başkan ve heyet üyeleri tekneyle tesisin önündeki bölgede inceleme yaptı. Heyet, gözlemlerinin yanı sıra ÇED raporunu da inceleyerek, belediyeye rapor gönderecek. Belediyenin çağrısı üzerine önümüzdeki günlerde İTÜ'den bir heyetin inceleme yapacağı öğrenildi.
Konunun Gemlikliler tarafından yakından takip edildiği ve siyasi tartışmaya çevirmenin doğru olmadığını vurgulayan Sertaslan, bilim insanlarının çalışmalarının sonucunu bekleyeceklerini söyledi.

GÜLMEZ'DEN İLÇE BAŞKANLARINA ÇAĞRI: ANKARA'YA GİTMEYİN

CHP Bursa il örgütünde 9 Şubat'ta yapılacak kongre öncesi adaylar arasındaki yarış kıyasıya devam ediyor. Adaylığını 10 ay önce açıklayan Erol Gülmez'in ardından geçen hafta mevcut başkan Hüseyin Akkuş, ardından İsmet Karaca adaylık açıklaması yaptı. Adaylığını sosyal medyadan duyuran Güner Aklan da resmi açıklamasını yarın yapacak.

Gülmez, dün akşam ASTV'de yayınlanan ve İlhami Yıldız'ın sunduğu Politik Bakış programına konuk oldu. Program öncesi sohbet ettiğimiz Gülmez, DSP Osmangazi'de üç dönem ilçe başkanlığı yaptıktan sonra siyasetten uzaklaşarak iş hayatına döndü. 2017 yılında Hüseyin Akkuş'un daveti üzerine CHP'de il sekreterliği görevi yapan Gülmez, 10 ay önce de kongre takvimi henüz belirlenmeden adaylığını açıkladı.
İl başkanlığı seçimini kazanacağına inanan Gülmez, sohbet sırasında sıcak bir gelişme konusundaki tepkilerini dile getirdi.
Hüseyin Akkuş'un artık il başkanı olmadığını ve 10 gün önce yaptığı açıklama ile resmen aday olduğunu bildiren Gülmez, diğer üç aday gibi aynı statüde olan Akkuş'un Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kağan Salıcı aracılığıyla tüm ilçe başkanlarını Ankara'ya davet etmesinin etik olmadığını savundu.
Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun hiçbir adayla görüşmeme hassasiyetini hatırlatan Gülmez, davetle tüm ilçelerin Akkuş'u destekledikleri algısının yaratılmaya çalışıldığını öne sürdü ve ilçe başkanlarına şu çağrıda bulundu:
'Ben 10 gün sonra il başkanı olup onlarla çalışacağım. Böyle bir teknik hata yapmasınlar. Kendilerinin ne benim tarafımdan ne de başkaları tarafından kullanılmalarına müsaade etmesinler. Ben biliyorum onların hepsi iyi niyetli hiçbiri kötü maksatla gitmiyorlar. Ama onların o yolculuğu kötü bir maksat için kullanılmaya hazırlık yapılıyor'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.