Hava Durumu

Büyük değişim nasıl sonuçlar doğuracak?

Yazının Giriş Tarihi: 26.06.2018 07:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.06.2018 07:41

Türkiye, çok hızlı bir seçim kampanyasının ardından yeni sistemin ilk başkanını seçti.
Bu seçim ülkemizin tarihinde yeni bir sayfayı da açtı. 100 yıllık parlamentoya dayalı hükümet modeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne dönüştü. Yüksek Seçim Kurulu'nun 5 Temmuz'da kesin sonuçları açıklamasının ardından TBMM ilk toplantısını 8 Temmuz'da yapacak. Bu toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 600 milletvekili yemin töreninin ardından göreve başlayacak.
Seçim sonuçlarının ortaya çıkmasının ardından artık gelenekselleşen balkon konuşmasına seçimin galibinin 81 milyon vatandaşın her biri olduğunu söyleyerek başlayan Erdoğan'ın AK Parti'den daha yüksek oy alarak seçilmesiyle ilgili değerlendirmesi de önümüzdeki günlerin en çok tartışılan konularından biri olacak. Erdoğan'ın 'Milletimizin verdiği mesajı aldık önümüzdeki dönem eksikleri tamamlayacağız' sözlerinin nasıl sonuçlar doğuracağını göreceğiz.
Çünkü geçen yaz 'metal yorgunluğu' değerlendirmesinin ardından parti teşkilatlarıyla başlayıp, belediye başkanlarının ayrılmasına kadar uzanan bir süreci izlemiştik.
Parlamentonun göreve başlaması ve yeni sisteme uygun bakanlar kurulu ve bürokrasinin oturmasının ardından iktidar kanadında parti içi değerlendirmelere sıra gelecek. Bu da 2019 Mart'ında gerçekleştirilecek olan yerel seçimlerin yol haritasını da ortaya koyacak.
Erdoğan'ın ardından en çok oyu alan Muharrem İnce kanadında da değişim daha hızlı yaşanacak. Erdoğan'ın seçimi kazandığını kabullenen İnce'nin bundan sonraki siyasi yolculuğu elbette ki sona ermeyecek. Dün yaptığı açıklamada da, '15 milyon oy almayı başarmış birinin siyasetten uzaklaşması düşünülebilir mi?' tespiti bunun işaret fişeği oldu. CHP'den daha fazla oy alan İnce'nin izleyeceği yol haritası, ana muhalefetin de yerel seçim öncesi yönetim kademelerinde değişiklik yaratabilir.
Bu da yerel seçimler öncesi gerçekleşirse başta büyükşehir belediye başkanlıkları konusundaki ezberleri bozar.

Çavuşoğlu: Türkiye ve Bursa için çalışma zamanı

Bursa'daki oy oranlarına bakıldığında, Erdoğan, 55,6 ile AK Parti de 46,1 ile Türkiye genelinin üzerinde oy aldı. CHP ise parti olarak, oy oranını ve milletvekilliği sayısını korurken, Muharrem İnce'nin Bursa'daki oyu Türkiye genelinin bir puan üzerinde gerçekleşti.
Seçim sonuçlarını değerlendiren Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, 24 Haziran'ın bir demokrasi şöleni olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 16 yıllık icraatlarının, kararlı ve dik duruşunun seçmende karşılık bularak sandığa yansıdığını kaydeden Çavuşoğlu'na göre, bundan sonra Türkiye'nin şahlanış dönemi başlayacak.
Çavuşoğlu, Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptığı süre içinde oldukça başarılı bir performans sergiledi. Seçim kampanyası döneminde de Bursa'yı neredeyse köy köy, mahalle mahalle dolaştı. Milletvekili seçilen Çavuşoğlu'na yeni dönemde merak edilen bakanlık sorusunu yönelttik. Çavuşoğlu, yeni parlamentoda Bursa ve Türkiye için çalışacağını söyledi.

Belirsizlik sona erdi, ekonomi reform bekliyor

Seçimler ekonomi için belirsizlik kaynağı. Dün gece sandıktan çıkan sonuçla belirsizlik sona erdi. Kampanya döneminde çevremizden sık sık şu sözleri duyuyorduk: 'Atamalar bekliyor, kadrolar seçim sonrası açılacak' veya sanayicilerden yükselen bir başka ses: 'Bizim teşvikler imzaya kaldı ama hiçbir bürokrat o imzayı atmaya cesaret edemiyor.'
Bunların yanı sıra, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın göreve başlamasıyla birlikte ekonomik çevrelerin beklentisi: Artan döviz kurları, dış borç ve üretimden kaynaklanan sorunlara yapısal çözüm bulunması için yeni reformlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.