Hava Durumu

'Çevrenin kirletilmesine ölsem de izin vermem'

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2018 07:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2018 07:44

Mustafakemalpaşa'da geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, AK Parti, CHP, MHP, SP, DP, BBP ve İYİ Parti ilçe başkanlarıyla birlikte basın toplantısı düzenleyerek ilçede siyanürle altın ve gümüş çıkarılması faaliyetlerinin tekrar gözden geçirilmesini isteyen bildiriye imza atmıştı.
Mustafakemalpaşa'da geçmişte de ilçeye kurulmak istenen baca tozu geri kazanım tesisleri konusunda da aynı birliktelik gösterilerek, Başkan Kurtulan'ın ifadesiyle 'şehir bir felaketten' kurtarılmıştı.
Hem baca tozu geri kazanım hem de siyanürle altın ve gümüş madenciliği konusunda sağduyulu tavır ortaya koyan Mustafakemalpaşa'da son günlerde Kosova Köyü'nde kurulacak biyoenerji tesisi ile ilgili tartışma yaşanıyor.
Tesisin kurulacağı Kosova, ilçeye 17, Karacabey'e 25 kilometre uzaklıkta, isminden de anlaşılacağı gibi Balkanlar'dan göç edenlerin kurduğu bir tarım köyü.
Kosova Köyü Muhtarı Selami Salım, köylülerin tarım arazisine kurulacak bu tesisi istemediklerini belirterek, gerekirse eylem yaparak seslerini duyuracaklarını söyledi.


Selami Sayım, tesisin tavuk ve büyükbaş hayvan gübrelerinden enerji üretiminin çevre kirliliğine yol açacağını ve köyün kokudan yaşanmaz hale geleceğini savundu.
Çevre konusundaki hassasiyetini bildiğimiz ve yukarıda anlattığım iki konuda da tavrını açıkça ortaya koyan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan'a Kosova'daki gelişmeyi ve köylülerin tepkilerini sorduk.
Köydeki arazinin 29 yıllığına kiraya verildiğini belirten Kurtulan, "Bölge tavuk çiftlikleri ve hayvancılık yapılan bir yer. Buradaki atıklar çevreye saçılıyor, yeraltı sularını kirletiyor. Kurulacak tesis bunları hem enerjiye hem de gübreye dönüştürecek. Haldeki atıklar bile kullanılacak. Normalinde bu atıkların bertaraf edilmesi için bizim para ödememiz gerekirken tesis bu soruna çözüm bulacak' dedi.
Kurtulan, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili yapılacak toplantıya hem köylüleri hem de ilgili kurumları davet ederek, "Çevrenin kirletilmesine ölsem de izin vermem. En küçük bir şüphe olursa ben karşı çıkarım' diye konuştu.
Bu arada, çevre konusunda mücadelesiyle önemli başarılar elde eden Doğader de, Kosova'da inceleme yaparak köylüleri dinlemiş. Elde ettikleri bilgileri ve projeyi konunun uzmanlarına inceleten Doğader, önümüzdeki günlerde bu konudaki görüşünü açıklayacak.

Albayrak: Proje üreteceğiz
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Olağan Genel Kurulu'nda, iki liste yarıştı. 4 bin 381 üyeden 1900'ünün katıldığı seçimde, Çalışma Grubu'nun başkan adayı Mehmet Albayrak, 1083 oy alırken, Çağdaş Mühendisler Grubu'nun adayı Kemal Cüneyt Erdem ise 720 oy aldı.


Güven tazeleyerek yeniden seçilen Mehmet Albayrak'la yeni dönemde yapacağı çalışmaları konuştuk. Seçim bittikten sonra gruplar arasındaki farkların ortadan kalktığını belirten Albayrak, önümüzdeki dönemde meslektaşları ve Bursa için projeler üreteceklerini söyledi. 25 yıldan beri oda içinde faaliyet gösterdiğini anlatan Albayrak, bir sivil toplum örgütü olarak kentsel dönüşüm ve ulaşım konularındaki faaliyetlerinin devam edeceğini anlattı.
Genel kurul yapıldığı gün Büyükşehir Belediyesi Stadyumu'nda oynanan maç nedeniyle bölgedeki trafiğin sıkıştığını ve 35-40 üyenin oylamaya yetişemediğinin altını çizen Albayrak, "Ulaşım Bursa'nın en büyük sorunu. Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlıklarını sürdürdüğü Ulaşım Master Planı'na müdahil olmak istiyoruz. Bizden görüş ve bilgi alınmazsa bir ayağı eksik olur' dedi.

Tayan'dan Aktaş'a 'hayırlı olsun' ziyareti

Milli Savunma ve Milli Eğitim Bakanlığı yapan Turhan Tayan Bursa'nın en deneyimli siyasetçilerinden biri. Merkez sağdan başladığı siyasi yaşamında en son CHP'den milletvekili seçilmişti.
Duayen siyasetçi dün 3 Kasım'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Alinur Aktaş'ı makamında ziyaret ederek, 'hayırlı olsun' dileğinde bulundu. Aktaş da, ziyarette çekilen fotoğrafı 'Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunan Sayın Turhan Tayan'a nazik ziyareti için teşekkür ederim' yazısıyla paylaştı.


Tayan, Aktaş'ı tebrik etmek amacıyla ziyareti gerçekleştirdiğini, Recep Altepe'yi de seçildiğinde ziyaret ettiğini belirterek, Başkan Aktaş'la Bursa'yı konuştuklarını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.