Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Bursa'daki hangi projeyi soruyor?

Yazının Giriş Tarihi: 16.01.2018 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.01.2018 08:10

Bursalı girişimciler, 60 yıl önce Türkiye'nin ilk planlı OSB'sini kurarak sanayide çığır açmayı başarmışlardı.

Tekstil ve otomotivde Türkiye'ye çağ atlatan yatırımlar bu OSB'de kuruldu ve ardından çeşitli kentlere örnek oldu. Bugün bile Bursa ihracatının önemli bir bölümü bu bölgeden gerçekleşiyor.

Global ticaretin orta ve ileri teknoloji ile ivme kazandığı günümüzde Bursa bu kez TEKNOSAB ile Türkiye'ye öncülük yapmak istiyor.

AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, 60 yıl önce Bursalı girişimcilerin yüklendiği misyonu yeni projelerle ileriye taşımak istediklerini anlattı.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay'ın geçtiğimiz aylarda düzenlediği basın toplantısında, altyapı çalışmalarının devam ettiği ve lansmanını önümüzdeki günlerde yapacaklarını açıklamıştı.

TEKNOSAB'ın son durumunu Şener'e sorduk.Sadece soran biz değilmişiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, BTSO Başkanı Burkay ve yönetim kurulu üyelerini çeşitli toplantılarda gördüğünde aynı soruyu yöneltiyormuş.

Proje gerçekten önemli. Türkiye'nin sanayi altyapısını tamamen değiştirecek nitelikte. Öngörülen hedeflere göre, 15-16 milyar dolar olan Bursa'nın ihracatı 75 milyar dolara çıkacak. İleri teknoloji üretimiyle kilogram başı ihracat fiyatını da 4 dolardan 8 dolara yükseltecek.

Bursa aslında mevcut ihracatı ile Türkiye'nin 2023 ortalaması olan 4 doları aşmış durumda. Bu bölgenin devreye girmesiyle 8 dolara çıkacak ihracat Türkiye ortalamasının da yükselmesini sağlayacak.

Peki, açıklama ve projenin startı neyi bekliyor?

Cüneyt Şener'in verdiği bilgiye göre, hükümetin açıkladığı reform paketinin uygulanmasıyla ilgili yönetmelikler bekleniyor. Bunlar devreye girdikten sonra yol haritası ortaya çıkacak. Ancak, yönetmelik beklenirken de altyapı ile ilgili hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor.

Hiç kimseye bir metre yer tahsis edilmedi

Bursa olarak görevlerinin çok ağır olduğunun altını çizen Cüneyt Şener, merak edilen tahsis sorusunu da yanıtladı.

'Hiç kimseye bir metrekare tahsis yapılmadı' diyen Şener, yerli ve yabancı yatırımcıların bölgeye büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Şener, sorumuzu yanıtlarken bir konunun altını önemle çizerek, yeni projeleri olan KOBİ OSB hakkında bilgi verdi.

TEKNOSAB'da ölçek ekonomisi yapılacağı için 15 bin metrekareden küçük tesis olmayacak. Dolayısıyla küçük tesisler için KOBİ OSB hayata geçirilecek.

Bu yatırım da artık zorunlu hale geldi. Beşevler Sanayi'de 300-400 metrekarelik alanda üretim yapan girişimciler, sağlanan imkanlarla ihracat yapmaya başladılar. Ama bir sorunları var; yurtdışından gelen müşterilerine üretim yerlerini göstermeye utanıyorlar. Küçük girişimci fabrika ortamında olmak istiyor. Talepler de ona göre toplanıyor. Bin metrekareden beş bin metrekareye kadar talepler alınıyor.

KOBİ OSB nereye kurulacak?

Bugüne kadar alınan talepler 10 milyon metrekareye ulaşmış. Nereye kurulacağına ise bakanlık karar verecek. BTSO dosyayı bakanlığa ilettikten sonra yer seçim komisyonu tespit yapacak. Şener'e göre, lojistik olarak Bursa'nın ticaret hayatından uzak bir noktada olmayacak.

Bana göre, KOBİ OSB, en az TEKSOSAB kadar önemli. Çünkü ihracat konusunda emekleme döneminde olacak küçük ve orta yatırımların önünü açacak proje, girişimcinin fabrika hayalini gerçeğe dönüştürecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.