Hava Durumu

Değişen ihtiyaçlar ve 'Gönül belediyeciliği'

Yazının Giriş Tarihi: 01.02.2019 07:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.02.2019 07:41

Amerikalı Psikolog- Yazar Abraham Maslow 'ihtiyaçlar hiyerarşisi' kuramına göre insanların ihtiyaçları sınırsızdır bir ihtiyacını giderdikten sonra başka bir ihtiyaç ortaya çıkar. Kuram, alt düzeydeki ihtiyacın karşılanmadan üst düzeydeki ihtiyacın karşılanmasının da anlamsız olması ilkesi üzerinde kurulmuştur.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara Spor Salonu'nda, 81 ilden gelen bin 297 adayın tanıtım ve Seçim Manifestosu'nu izlerken, aklıma direkt Maslow geldi.
Düşünsenize, yıl 1994. Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Belediye Başkanı seçiliyor. Masasında dev gibi sorunlar... Çöpler toplanamıyor. Türkiye'nin gözbebeği kentte su kesintileri yaşanıyor. Ulaşım ise dolmuşlara teslim.
Erdoğan'ın 25 yıl önce insanların önüne dün açıkladığı manifestodaki ilkelerle çıkması mümkün değildi. Kentler gelişti, ihtiyaçlar farklılaştı ve insanların beklentileri yeni yaşam biçimine göre çeşitlendi.
Erdoğan da, bunu 'Klasik belediye hizmetleri başarının ölçütü olmaktan çıkmıştır' sözleriyle açık biçimde ifade etti.
Peki, bu süreçte hata yapılmadı mı?
Yapılmasa kentler beton yığınlarına dönüşmez, Bursa gibi tarihi kentin göbeğine Doğanbey gibi bir hançer saplanmazdı.
Tamamen çevreci bir bakış açısıyla hazırlanan manifestoda geçmişteki bu hatalardan da ders alındığı ortada.
Manifestoda, 'Şehir planları', 'Altyapı ve ulaşım', 'Kentsel dönüşüm', 'Benzersiz şehirler', 'Akıllı şehirler', 'Çevreye saygılı şehirler', 'Sosyal belediyecilik', 'Yatay şehirleşme', 'Halkla birlikte yönetim', 'Tasarruf ve şeffaflık' ve 'Değer üreten şehirler' ana başlıklarındaki ilkelerin özeti AK Parti'nin belediyecilik anlayışının sil baştan yenilendiği anlamına geliyor.
Hizmet belediyeciliği artık gönül belediyeciliğine evrilirken, bir kontrol mekanizması da devreye giriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığına göre, şehirler de kısa, orta ve uzun vadeli strateji belgeleri hazırlayacak. Süreçlerin tümünü tüm belediyelerde takip etmek için Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bir izleme-değerlendirme sistemi kurulacak.

EN RAHAT BAŞKAN ALİNUR AKTAŞ

Ankara'daki toplantıya Bursa milletvekilleri ve başkan adayları tam kadro katıldı. Toplantıyı izleyen belediye başkanları arasında en rahatı da Alinur Aktaş olmalı.
Çünkü göreve başladıktan sonra 14 bin kişiyle mülakatlar yapılarak hazırlanan 'Bursa Tasavvuru' neredeyse Erdoğan'ın seçim manifestosu ile bire bir örtüşüyor.
Toplantıyı değerlendirmek için telefonla aradığımızda da oldukça keyifliydi. Bu örtüşmeyi doğru yolda, doğru işler yaptıklarının teyidi olarak gördüklerini söyledi.
Artık 25 yıl öncesinden farklı bir Türkiye olduğunu vurgulayan Aktaş "İhtiyaçlar çok daha farklı. O gün evimde suyum aksın lambam yansın gibi beklentiler varken bugün çok daha farklı ihtiyaçlar var. Bunları gören ve gönül belediyeciliğini ihmal etmeyen bir yaklaşımla hareket edeceğiz' dedi.
Aktaş, 3-5 Şubat'ta Bursa ekibinin Kızılcahamam'da kampa gireceğini kaydederek, kampta tüm ilçeler ve merkezi kapsayan bir sunum yapacağını ve 6 Şubat'tan itibaren projelerle sahaya ineceklerini belirtti. Bursa manifestosu için de şubat ayının ikinci yarısını gösterdi.

ŞEHİR HASTANESİ 21 MAYIS'TA AÇILIYOR

Meclis tatilini fırsat bilen AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, Ankara'ya döner dönmez, yaptığı görüşmeleri Ankara'daki ilgili makamlara iletmeye başladı.
Bursalıların yakından tanıdığı Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir'le görüşen Dr. Esgin, hastanelerin kadro ihtiyaçlarını anlattı. Görüşmeden bir müjde ile ayrılan Dr. Esgin, daha önce haziran veya temmuz ayında açılması planlanan Şehir Hastanesi'nin 21 Mayıs'ta hizmete gireceğini söyledi.
Yaptıkları hizmetlerin bazı çevrelerin eleştirdiği gibi seçimle ilgili olmadığına vurgu yapan Dr. Esgin, 1355 yataklı Şehir Hastanesi'nin Bursa'nın sağlık alanındaki birçok eksikliğini gidereceğini kaydetti.
Yenişehir Havaalanı ile ilgili önemli bir gelişmeyi de duyuran Dr. Esgin, yaptıkları girişimler sonucu Anadolujet'in Bursa'nın havayolu kullanım potansiyelinin farkına vararak, direkt sefer sayısını artırdığını ifade etti. Havayolu şirketinin bunu billboardlardaki afişlerle Bursalılara duyurduğunu belirten Dr. Esgin, Yenişehir ile ilgili önümüzdeki günlerde yeni ve güzel gelişmeler olacağını da sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.