Hava Durumu

Değişim bir tabela ve logo ile başlar

Yazının Giriş Tarihi: 03.06.2019 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.06.2019 07:57

Dünyanın birçok kentine gittiğinizde sembol yapıların yanı sıra o şehrin adının yazılı olduğu tabelaların önünde fotoğraf çektirirsiniz.
Bursa da bu kervana yeni logosunun belirlendiği 2014 yılında katılmıştı. Saltanat Kapı, Ulu Camii'nin önündeki Orhangazi Parkı, Yeşil, Tophane gibi daha birçok yere konulan kenarında 'lale' logosunun bulunduğu Bursa yazıları kente gelenlerin fotoğraf çektirdikleri yerler haline gelmişti.
Bursa'nın laleli logoyu benimsememesinden nasibini önce bu tabelalar aldı. Dışarıda bir süre sonra dış etkenler sonucu eskiyen ve paslanan tabelalar, yerinden kaldırılarak depolara veya hurdacıya gitti.
Son iki yıldır yaşanan bu eksikliği turizmciler sürekli dile getiriyordu. Bursa Büyükşehir Belediye sonunda yeni logoyu beklemeden klasik tarzda da olsa önünde sosyal medyada kullanılan hashtag yer alan rengârenk harflerden oluşan Bursa tabelalarını Orhangazi Parkı, Tophane Saat Kulesi önü ve Yeşil'e koydurdu.
Basit görünümüne rağmen bir eksikliği gidermesi açısından güzel de oldu. Tabelayı görenler fotoğraf çektirmek için kuyruğa girmeye bile başladılar.
Şimdi asıl mesele kimseye danışılmadan hatta İstanbul'daki bir şirkete yaptırılarak oldubittiyle Bursa'ya kabul ettirilen laleli logonun değişimine geldi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçtiğimiz aylarda önemli bir hamle yaparak yıllarca valiliğin uhdesinde bulunan Kültür Turizm Tanıtma Birliği Başkanlığı görevini de üstlendi.
Bu aslında Bursa'nın geleceği için turizmi ön plana çıkaran Aktaş'ın önemli adımlarından biri oldu. Tüm ilçe belediyelerin üye yapıldığı birlik önümüzdeki günlerde başta logo olmak üzere hazırlıkları devam eden Turizm Master Planı ile önemli adımlar atılmasını bekliyoruz.
Burada dikkat edilmesi gereken geçmişteki yanlışa düşülmeden uzun yıllar boyunca değişmeyecek bir logo için kente danışılması. Yoksa lale örneğinde olduğu gibi o da kısa sürede tarihin çöplüğüne gider.
Basit gibi görünebilir ama bir tabela ve logo değişimin ilk adımı olur ve her şey onunla başlar.

BURSA GİRİŞİNE UNESCO MESAJI

Turizmin alanında kamu ve sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket etmesi için kurulan Bursa Turizm Platformu'nda geçtiğimiz günlerde görev değişikliği yaşanmış, koordinatörlük görevini Hasan Eker'den TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı olan Murat Saraçoğlu devralmıştı.
Saraçoğlu ve platform üyeleri Başkan Alinur Aktaş'ı ziyaret ederek, beklentilerini anlatmışlardı. Lale logosunun yerine çok profesyonelce hazırlanacak yeni simge ile Bursa tabelalarıyla ilgili talebin de bu toplantıda dile getirildiği görüşmede, Başkan Aktaş'tan ayrıca kentin üç girişine UNESCO Dünya Mirası'na sahip Bursa ibaresinin yer aldığı tabelaların asılması önerisi de yapıldı.
Bir diğer öneri de Bursa'nın gözbebeği Kozahan ile ilgiliydi. Saraçoğlu'na göre Kozahan artık plastik sandalyelerden ve bugünkü karmaşık düzeninden bir an önce kurtulmalı.
Klasik ahşap masa sandalyeler ve tek tip güneşliğin yanı sıra uzmanlarına da danışılarak Kozahan otantik bir yapıya kavuşturulmalı.
Saraçoğlu'nun bir şikayeti de Osmangazi Türbesi'nin zemininin halıyla kaplanması. Bursa'nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan ve önümüzdeki günlerde Diriliş dizisinin Osman Bey dönemini anlatmasıyla daha da ilgi görecek olan türbeye girmek için ayakkabıların çıkarılması büyük turist kafileleri için oldukça külfetli bir iş. Bununla ilgili de turizmciler çözüm bekliyor.

GAZETECİLERİN PASAPORT ÇIKMAZI

'Terzi kendi söküğünü dikemez' misali gazeteciler kendi sorunlarını kamuoyuna yansıtmak konusunda pek becerikli değiller.
Avukatlara yeşil pasaport verilmesi konusu geçtiğimiz günlerde hukuk reformuyla ilgili düzenlemelerin açıklanmasıyla gündeme geldi. Basın organlarına yansımasa da gazeteler sosyal medya hesaplarından 'kendi aralarında' konuyu tartışmaya başladılar.
Bülent Arınç'ın başbakan yardımcılığı döneminde sarı basın kartı taşıyan gazetecilere Hizmet Pasaportu yani namı diğer Gri Pasaport hakkı tanınmıştı. Önceleri 2 yıllık verilen bu pasaportların süresi bir yıla düşürüldü. Bir yıllık pasaport bir anlam taşımıyor. Bu konudaki mağduriyeti bizzat ben ve çevremdeki gazeteci arkadaşlarım yaşadı. Çünkü birçok ülke pasaportun süresinin bitimine 6 aydan az zaman kalması halinde giriş izni vermiyor.
Beklenti ise gri pasaportların verilmesi konusunda yetkili olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın bu konuda düzenleme yapması. Bir diğer talep ise sürekli basın kartı taşıyanlara tıpkı avukatlar gibi yeşil pasaport verilmesi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.