Hava Durumu

Denize açılan kapıdan kültüre açılan kapıya

Yazının Giriş Tarihi: 13.10.2019 08:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2019 08:58

Bursa'nın kendi içinde bir iç göç trafiği var. Bu tıpkı Anadolu'da olduğu gibi doğudan batıya yönelen bir hareket. Yıldırım ve Osmangazi ile başlayan göç önce Nilüfer'e ardından Mudanya yönüne doğru ilerliyor. Her göçle yeni cazibe merkezleri oluşurken, bir zamanların güzide mekanları değer kaybediyor. Binalarla birlikte sosyal hayat da değişiyor.
İlk adres olan Nilüfer, Mustafa Bozbey'in başkanlığı döneminde Bursa'nın ihtiyacı olan sosyal yaşam, kültürel etkinliklerin merkezi olmuş, yeni cazibe alanları bu ilçe sınırlarında gelişmişti.
Bursa'nın denize açılan iki kapısından biri olan Gemlik, bu trenin son vagonunu Belediye Başkanı Uğur Sertaslan'ın çabalarıyla yakalamaya çalışıyor. Son yıllarda yıldızı parlayan Mudanya artık Bursa'nın hem denize hem de yeni bir sosyal yaşam ve kültüre açılan kapısı haline geldi.

İlk döneminde, bunun farkına varan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, 31 Mart'ta ikinci kez seçilince; bunda yaptırdığı anketlerin de etkisi vardır, halkın da katılımının sağlandığı etkinliklerin temposunu artırdı.
İlk dönemdeki tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkma adına fiziki çalışmalara ikinci döneminde Kitap Fuarı, Yazı Akademisi gibi etkinlikleri de ekledi. 23 Ağustos-1 Eylül tarihleri Mudanya Belediyesi ve Yayıncılar Kooperatifi işbirliği ile 'Türkiye'nin Dış Politikası ve Mültecilik - Gelenler, Gidenler ve Kalanlar' temalı birinci kitap fuarı beklenenin üzerinde ilgi gördü. Gazeteci, yazar, akademisyen ve dış politikada deneyimli siyasetçilerin öncülüğünde Türkiye'de bulunan geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin sorunları ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı fuarın ardından çıkan sonuçlar, rapor haline getirildi. Bu raporun kısa özeti kamuoyuna açıklanırken, ayrıntılı olanı devletin ilgili kurumlarına iletilecek.
İkincisi ise bu yıl 97'nci yılını kutladığımız Mudanya Mütarekesi etkinlikleri oldu. Konserler, sergilerin yanı sıra Solo Türk'ün gösterileri nefes kesti. Her iki etkinlikte de Bursa Mudanya'ya akın etti.
ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programının konuğu olan Hayri Türkyılmaz, bu temponun artarak devam edeceğini ve Mudanya'da yılın 365 günü bir etkinliğin yer alacağını açıkladı ve kitap fuarının geleceğiyle ilgili bir müjde verdi.

ULUSLARARASI FUARA AMİN MAALOUF DAVETİ

Mudanya Bursa'nın nasıl ki gözbebeğiyse Tirilye de Mudanya'nın gözbebeği. Geçtiğimiz günlerde Cittaslow yani sakin şehir onayı aldı. Mudanya Belediyesi verilen ödevleri yerine getiriyor. Belediyenin restorasyon çalışmaları sürdürdüğü Taşmektep yılbaşına bitecek. İç sıvaları ve döşemeleri yapılıyor.

Türkyılmaz'ın hedefi hem Taşmektep'in açılışı ile uluslararası nitelikteki kitap fuarı aynı tarihe getirmek. Fuarın dünyaca ünlü önemli bir konuğu da olacak. Bu isim Amin Maalouf ya da Emin Maluf. Beyrut doğumlu yazarı kitap kurtları Afrikalı Leo, Semerkant, Işık Bahçeleri ve Doğunun Limanları eserlerinden çok iyi tanır. Beyrut doğumlu olan ve Fransa'da yaşayan yazarın son yıllarda göç ve mültecilik ile ilgili denemeleriyle dikkat çekiyor. Maalouf'la bağlantıyı ise kitap fuarına büyük katkılar sağlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz sağlayacak. Türkyılmaz önümüzdeki günlerde yazarla bir araya gelerek resmi davetini yapacak.

DÜNYA BARIŞ ZİRVESİ YAPILANA KADAR ETKİNLİK

Ulusal kurtuluş mücadelesinde elde edilen destansı zaferin mühür altına alındığı yer Mudanya. Hayri Türkyılmaz da Mütarekeye ve imzaların atıldığı ve müze olan binaya büyük önem veriyor. Göreve geldiği günden beri Mütareke etkinlikleri özenle hazırlanan programlarla kutlanıyor. Buranın Mudanya Belediyesi'ne verilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sık sık çağrı yapıyor.

Programda, ilkokul yıllarında mütareke evi ziyaretini anlatan Türkyılmaz, bu ziyarette öğretmeni zaferi anlatınca gözyaşlarını tutamadığını ve bugün bile her ziyaretinde aynı duyguları yaşadığını söyledi.
Ülkesini seven yöneticilerin bu tür değerlere sahip çıkması gerektiği vurgusunu yapan Türkyılmaz'ın diğer bir hedefi de savaşlara son veren anlaşmaların imzalandığı kentlerin bir araya gelmesi. Nihai amacı ise Mudanya'da Dünya Barış Zirvesi'nin düzenlenmesi.
O yüzden mütarekenin anlamı ve öneminin farkına varılması ve dünyaca tanınması amacıyla etkinlikler her yıl artarak devam edecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.