Hava Durumu

Dijital İnegöl'den en temiz şehir atağı

Yazının Giriş Tarihi: 20.10.2019 09:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.10.2019 09:16

İnegöl, merkez ilçeleri bir yana bırakırsak 300 bin nüfusu ve ekonomisiyle Bursa'nın en büyük ilçesi. Siyasi tercihleriyle de Bursa seçimlerini etkileyen İnegöl'ün diğer bir özelliği de bu ilçede başkanlık yapanların daha sonra yollarının büyükşehire çıkması. Önce merhum Hikmet Şahin, ardından Alinur Aktaş, İnegöl'ün ardından Bursa'da büyükşehir başkanlığı yaptı.

Geçtiğimiz dönem Aktaş'ın büyükşehir belediyesine gelmesiyle başkan yardımcısı olan Alper Taban, başkanlık koltuğuna oturdu. 16 aylık görev süresinin ardından 31 Mart seçimlerinde de AK Parti tarafından tercih edilen isim oldu. Taban, bu seçimde partisinin 2014'te yüzde 55,29 olan oy oranını yüzde 63, 57'ye çıkarmayı başardı.

ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programının konuğu olan Alper Taban, işletme mezunu ve aynı zamanda Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında yüksek lisans sahibi bir iletişimci. Kurucusu olduğu telekomünikasyon firmasında yönetici olarak görev yaparken siyasete atılan Taban, programda yeni dönem çalışmalarını ve hedeflerini anlattı.

Seçimden önceki 16 aylık süreyi hem mevcut projeleri tamamlamak ve yeni döneme hazırlık çalışmalarıyla geçiren Taban, stratejik plan hazırlıklarında farkını ortaya koyarak, Uludağ Üniversitesi uzmanlarından destek aldı. Plana göre, 5 yıllık görev dönemi içinde 600 milyon liralık yatırımı İnegöl'e kazandırılacak.

İnegöl Belediyesi, Türkiye'nin en eski kurumlarından biri. 150 yıllık bir geçmişe sahip. Taban'ın hedefi bu köklü kurumu yeni nesil belediyecilik anlayışıyla ileriye taşımak. Geçen 6 aylık sürede değişimi yakalama adına kalite sistem belgesiyle işe başlayan Taban, belediyede dijitalleşme alanında tam bir devrim gerçekleştirdi. Göreve başladığında internet üzerinden verilen sadece 5 hizmet varken İnegöllüler artık 31 kalem işlemi e-devlet, e-devlet şifresi olmayanlar ise 40 hizmeti e-belediye üzerinden çözüyor. Taban'ın gerçekleştirdiği bu dönüşüm İçişleri Bakanlığı tarafından da geçtiğimiz ay ödüllendirildi. 1389 belediye arasında en fazla hizmeti veren belediye pozisyonuna ulaşıldı.
Taban'a göre, 83 milyon nüfusa sahip ülkemizde 60 milyon kişi internet kullanıyor. Bugün kurumsal şirketlerin neredeyse tamamı sanal mağazalara yöneliyor. Böyle bir gidişat varsa kamu hizmetlerinin de bu yönde olması gerekiyor. Bu vatandaş memnuniyetini sağladığı gibi belediyenin operasyonel maliyetlerini de azaltıyor. Son bir rakam çağrı merkeziyle ilgili. Hepimiz çağrı merkezlerindeki bekleme sürelerinin uzunluğundan şikayetçiyiz. Taban'ın kurmadan önce eğittiği personel ile hizmete başlattığı İnegöl Belediyesi'nin çağrı merkezinde, gelen aramaların yüzde 96'sına 5 saniye içinde yanıt veriliyor. Konuşurken cep telefonundan çağrı merkezini arayan Taban, bunu sık sık test ediyor.

Kirletmezsen temiz kalır

Alper Taban'ın dijitalleşme çalışmalarının yanı sıra ikinci ve en az onun kadar önem verdiği diğer bir hizmet ise temizlik. Yeni nesil belediyecilik çalışmaları sırasında eksikler, hatalar temizlik alanında da tespit edildi. Şehrin her noktasına makine ve insan kaynağı yetmiyor. Ve şunun farkına bir kez daha varılıyor. Kirlenme olmazsa temizliğe ihtiyaç kalmayacak. Taban, bu konuda dünyanın en temiz şehri olarak nitelendirilen Tokyo'yu örnek göstererek, 'Belediye çok mu çalışıyor? Hayır, insanlar kirletmediği için şehir temiz kalıyor'

Bir yandan kampanyalarla şehrin temiz kalması için adeta seferberlik başlatan Taban, temizlik firmasıyla sözleşme sona erdiğinde yollarını ayırarak, belediyenin kendi ekipleriyle temizlik hizmetine başladı. Bu amaçla aralarında çöp konteynırlarını 50 saniye içinde boşaltıp, yıkayan ekipmanların da bulunduğu 30 civarında araç alan Taban'ın hedefi bilinçlenen İnegöllülerle birlikte kenti Türkiye'nin en temiz şehri unvanına kavuşturmak.

'Mobilya sektörü medarı iftiharımız'

İnegöl denince uzun yıllar akla köfte gelirdi. Ancak son 25 yılda mobilya sektörü öylesine bir atağa geçti ki ilçeyi mobilya başkenti haline getirdi. Ahşap, cam, metal ve teknolojinin buluşmasıyla ortaya çıkan ürünler dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. İlçenin dış ticaret hacmi bir milyar 300 bin dolara ulaşmış durumda. İnegöl'de şu anda 2 bin mobilyacı üretim yaparak bunu toplam 5 milyon metrekarelik alanda sergiliyor. Her 6 ayda bir düzenlenen fuarlarla da dünya vitrinine çıkıyor.

'Mobilya sektörü medarı iftiharımız' olarak nitelendiren Alper Taban, belediye olarak sektöre geçmişte olduğu gibi destek vermeye devam ettiklerini vurgulayarak, mobilyacıların yeni fuar merkezi ile ilgili beklentilerini karşılamak amacıyla çalışmalar yürüttüklerinin altını çizdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.