Hava Durumu

Dr. İrgil'in dünyanın en gizemli ülkesinde zaman yolculuğu

Yazının Giriş Tarihi: 07.08.2019 08:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.08.2019 08:54

CHP 26'ncı dönem Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Türkiye'nin sayılı cerrahlarından biri. Bir dönem milletvekilliği yapmasına rağmen siyasette iz bırakan Dr. İrgil'in yetenekleri bunlarla da sınırlı değil. Fotoğraf ve tarih konusunda da çalışmaları bulunan Dr. İrgil'in bilinmeyen özelliklerinden biri de dünyanın ilginç ülkelerine yaptığı seyahatler.

Dr. İrgil, geçtiğimiz temmuz ayında, yıllardan beri gitmenin yolunu aradığı, hatta milletvekili iken vize bile alamadığı dünyanın en kapalı ve gizemli ülkesi Kuzey Kore'ye 10 günlük ziyaret etme fırsatı buldu. Bir turizm şirketi aracılığıyla gerçekleştirdiği geziyi sosyal medya hesabından paylaşan Dr. İrgil, Kuzey Kore izlenimlerini kendi çektiği fotoğraflarla anlattı. Paylaşımları büyük ilgi gören Dr. İrgil, takipçilerinin sorularına yanıt verdi. İlgiyle okuduğum izlenimleri sizlerle paylaşayım.

Dr. İrgil'e göre, Kuzey Kore, yasaklar kadar renklerin, gizemlerin de ülkesi. Dünyadaki tek kapalı rejim. Küba bile açılım ile değişirken, Kuzey Kore 'kendi gibi' olmakta direniyor. Disiplinli ve çok sade bir yaşam var. 1970'lerin Türkiye'si gibi. Globalizme ait hiç bir kirlenme yok. Bisiklet çok, araba az. Minimalist yaşamın ana vatanı gibi.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, dünyada en az ABD Başkanı Donald Trump kadar yakından tanınıyor. Dr. İrgil, bu konuya da dikkat çekerek şöyle devam ediyor:
'Ülkede lider kültü çok önemli. Liderler adeta tanrısallaştırılmış. Erişkin her Kuzey Koreli sol göğsünde liderlerin rozetini taşıyor. Kredi kartı, banka, işsiz, evsiz, sokak satıcısı, kot pantolon, reklam panoları da yok.

Ülkeye gelen her yabancıya Pyongyang Halk Kütüphanesi ve İngilizce ders sınıfı gururla gezdiriliyor. Ülkede okuma yazma oranı yüzde 100. Eğitim, sağlık ücretsiz. Kimse aç, açık değil. Ancak vahşi kapitalizmin hiçbir kirliliği, kaosu, gürültüsü yok. Böylesi sessiz, salt insanı, kenti, doğayı sanırım en son dedelerimiz hissetmiştir'

Bunların Kuzey Kore'nin güzellikleri olduğunu vurgulayan Dr. İrgil'in ülkedeki tuhaflıklar da dikkatini çekmiş:
'Önyargısız analiz edilirse üstüne romanlar yazılacak, binlerce sosyolojik ve psikolojik araştırmanın alanı olabilecek bir ülke. Marksizm ve Leninizmi anayasalarından çıkarmışlar. Yıllardır Juche isimli kendi kendine yetmek, kendi başına başarmak temelli bir resmi ideoloji var. Sanırım Kuzey Kore politik ideolojisi ve lider kültü ile turizm yapan yegâne ülke. Eskiden Küba'ya gidildiğinde 1960'lar yaşanır denirdi, global kapitalizmin hiç bir izi yok. Kuzey Kore'ye gitmek zaman makinesiyle 1970'e dönmek gibi bir şey'

'ORWELL'İN 1984 ROMANINI CANLI YAŞAMAK GİBİ'

Gezi boyunca 'su almak, bir tost yemek için dahi halkla temas kurulamadığını' anlatan Dr. İrgil, yemek ve alışverişin ise önceden belirlenmiş restoranlarda ve sadece bir AVM'de yapabildiklerini söyledi.
Bir soru üzerine; 'İnanılması zor ama internet yok. Cep telefonu kendilerine özgü ve kapalı sistem' yanıtını veren Dr. İrgil, birlikte gezi yaptığı psikolog hocanın 'Truman Şov gibi... George Orwell'ın 1984 romanını canlı yaşamak gibi 'yorum yaptığını aktardı.
Peki, insanlar mutlu mu?
Dr. İrgil, soruyu farkındalığa dikkat çekerek yanıtladı:
'Farkında değiller. Zira halk yabancılarla iletişim kurmuyor ve resmi rehbersiz serbestçe gezmek, halk ile sohbet etmek olanaklı değil. Mutluluk için farkındalık önemli, sanırım birçok konuda kapalı olduğu için farkındalık yok. Ancak özgürlüğün olmadığı yerde mutlu olmak bizlerin çok anlayacağı ve kabul edebileceği bir durum değil'

DARISI 'LALE'Lİ LOGONUN BAŞINA

Dün yazıyı tamamladığım saatlerde gelen 'Bursa Valiliği'nin yeni logosuna BUÜ eli değdi' başlıklı haberi görünce 'nihayet 'lale'li logodan kurtuluyoruz' diye sevindim.
Detayını okuyunca sevincim yarım kaldı. Size de aktarayım. Bursa Valiliği, logosunu yeniden tasarlamak amacıyla Bursa Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin kapısını çalmış. Grafik Tasarım Bölümü'nden Doç. Dr. Sezin Türk Kaya da çalışmayı tamamlamış.
Cumhurbaşkanlığı ve diğer bakanlıklarla bütünlük olması amacıyla tasarlanan yeni logoda, Cumhurbaşkanlığı forsunda olduğu gibi 16 yıldız, ortasında ise çınar yaprağı üzerinde ay ve yıldız yer alıyor.
Gerçekten güzel bir çalışma olmuş. Çınar yaprağı başlı başına zaten Bursa'yı en iyi ifade eden simgelerden biri.
Umarım önümüzdeki süreçte Bursa ile hiçbir şekilde özdeşleşmeyen kentin simgesi olarak kullanılan 'lale'li logo için de yeni çalışma başlatılır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.