Hava Durumu

Dündar'ın 'ustalık' hedefi, kentsel dönüşüm

Yazının Giriş Tarihi: 22.02.2019 08:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.02.2019 08:39

Deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Bursa'nın tartışılmaz gerçeği. Biz unutsak bile o kendini hatırlatmasını biliyor. Son bir ayda Bursa kent merkezinin de hissettiği 5 sarsıntı, adeta yaklaşmakta olan tehlikenin işaret fişekleri.
Peki, yapılan bilimsel araştırmalarla içinden diri fayların geçtiği artık şüphe götürmeyen Bursa depreme hazır mı?
Maalesef hayır...

Baia Hotel'de yapılan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 31 Mart'taki seçimleri kazanarak üçüncü kez görev yapmak istiyor. Bu dönemini de 'ustalık' olarak adlandırıyor.
Kentsel dönüşümle ilgili soruyu yönelttiğimizde aynı kaygıları taşıdığını o da dile getiriyor.
Dündar, Bursa'nın kentsel dönüşüme en çok ihtiyaç duyulan bölgesi olan Osmangazi'de birinci başkanlık döneminde master plan hazırlatmıştı. Tarihi doku, çarpık yapılaşma ve yeni gelişme bölgelerine sahip Osmangazi için hazırlanan planın uygulama aşamasına Dündar'ın ikinci döneminde Soğanlı bölgesinde başlandı. Geliştirilen modelde başarı da elde edildi.
Ardından Demirkapı ve Kükürtlü projeleri geliştirildi. Bunlarla ilgili düzenlemeler de büyükşehir meclisinden geçti.
Buraya bir parantez açmakta fayda var. Osmangazi'de çok büyük çaplı dönüşüm projeleri gerçekleşmese de Demirtaş ve Güneştepe mahallelerinde adeta iki yeni kent kuruldu. 2009 yılında 19 bin olan Demirtaş'ın nüfusu 85 bine yükselirken, Hamitler'de 140 bin kişinin oturduğu 37 bin yeni daireye oturma izni verildi.
Dündar'ın saptamasına göre, yeni gelişen bu iki bölgeye dışarıdan nüfus gelmedi. Osmangazi'nin kendi içindeki nüfus hareketi bu iki bölgede şehirleşmeyi geliştirdi.
Bu kayma yaşanırken, Osmangazi'nin kalbi ve Bursa'da apartman kültürünün geliştiği Çarşamba Suriyeli sığınmacılara kaldı.
Dündar'ın hedefi yeni döneminde, Kükürtlü, Demirkapı ve diğer bölgelerdeki kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmek. Hisar bölgesindeki düzenleme ve Kent Meydanı'nda istimlak sonrası uygulanacak projeyi de kentsel dönüşüm kapsamında değerlendiren Dündar, 50 metreye çıkarılan Çelebi Mehmet Bulvarı'nın da Osmangazi'nin yeni cazibe merkezi haline geleceğini söylüyor.

MURADİYE HASTANESİ VE TOPHANE LİSESİ TEKLİFİ

Dündar, her fırsatta Panorama 1326 Fetih Müzesi'nin önemini vurguluyor. Gerçekten de kurulduğu bölgenin önümüzdeki on yıllar boyunca kaderini değiştirecek bir eser. Üstelik UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren hanlar bölgesi ile Bursa'nın simgesi Yeşil Türbe'nin hemen ortasında. Yeni döneminde Dündar'ın turizmle ilgili hedeflerinden biri bu aksları birleştirmek ve buna Tophane ve Hisar'ı da eklemek. Dündar'ın bu hedefi, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın Hanlar bölgesinin önünü açma projesiyle de örtüşüyor.
Tam bu noktada, Dündar yeni bir öneri daha getiriyor. Muradiye Devlet Hastanesi Hisar'ın tam göbeğinde. Yoğun insan ve araç trafiği bölgeyi olumsuz yönde etkiliyor. Bir diğeri de 150 yaşındaki Tophane Teknik Lisesi. Bu iki yapının turizme kazandırılmasını Bursa'nın tartışmasını istiyor. Devlet Hastanesi için çözüm Acemler'de yapılan Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi'nin devreye girmesiyle gerçekleşebilir. Tophane Lisesi için de başka formüller bulunabilir.

OSMANGAZİ MEYDANI KENTİN İKİ YAKASINI BİRLEŞTİRECEK

Dündar'ın üçüncü dönemindeki en majör projesi ise Osmangazi adı verilen Santral Garaj'daki meydan projesi. Bu bölgede 2012 yılında başlayan kamulaştırma 145 milyon lira ödeme yapılarak tamamlandı. Şimdi iş proje aşamasında.
Dündar, meydan ile ilgili bir yandan kamulaştırmaları yapıp binaları yıkarken, diğer yandan hem vatandaşın hem de başta akademik odalar olmak üzere tüm kesimlerin görüşlerini aldı. Dündar'a göre, projeyle ilgili kolaycılığı da seçmek mümkün. Çünkü 40 dönümlük alanın 5 dönümünü bir firmayı verip, projenin tamamını gerçekleştirebilirsiniz.
Dündar'ın hedefi, kamu kaynakları kullanılarak yapılan kamulaştırmayı başkalarına rant aracı haline getirmemek. O yüzden önemli ve Panorama Fetih Müzesi'nden en az 5 kat daha etkili bir proje olacak meydanda öncelik kamusal kullanımda olacak. Tabii kamusal kullanımın içinde yeraltında bin 500 araçlık otopark öncelikler arasında. Üstü ise yaşam alanları olacak. Bir diğer özelliği de yolun kopardığı Osmangazi'nin tarihi bölgesiyle demiryolu altını yaya üst- geçitleriyle birbirine bağlayacak olması.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.