Hava Durumu

E- Temayül dijital demokrasinin ilk adımı

Yazının Giriş Tarihi: 19.11.2018 08:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.11.2018 08:30

Partiler iki farklı kelime ile adlandırsa da teşkilat veya örgütler, yönetime talip olan siyasi partilerin vatandaşlarla doğrudan bağlantının kurulduğu vazgeçilmez yapılardır. Seçmenlerin birinci basamak temsili siyasi partilerin mahalle, ilçe ve il örgütlerindeki bu yapılarda oluşur.
Yerel seçimlerle ilgili siyasi partilerde genel merkezler başta olmak üzere en alt birime kadar hummalı bir çalışma yürütülüyor. Tüm partiler seçmenin ilgi gösterip oy vereceği adayı bulmak için çeşitli yöntemler kullanıyor.
En iyi yöntem aslında hakim gözetiminde önseçim. CHP, bir önceki genel seçimde, 40'ya yakın ilde milletvekili adaylarını önseçimle belirledi. Yerel yönetim adayları için önseçimi telaffuz eden yok.
AK Parti ise uzun süredir, anketlerin yanı sıra teşkilatın nabzını tutabilmek amacıyla önseçime benzeyen temayül yoklamaları yapıyor. 31 Mart'taki yerel seçimler için başkan adaylarının cuma günü başvurularının tamamlanmasının ardından Türkiye genelinde, 145 bin AK Parti teşkilat mensubu dün 81 ilde oy kullanarak, tercihlerini yansıttı.
Temayül yoklamasındaki dijital oy Türkiye'de ilk kez kullanılmış oldu. Benzerini ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde gördüğümüz seçimlerde bilgisayar başında oy kullanma yöntemine gidiş için ilk adım atılmış oldu.
Temayül yoklamaları sonuçları açıklanmayacak. Geçmiş dönemlerde yapılanlar da açıklanmamıştı. Ancak, bu kez yöntem farklı olduğu için hiçbir şaibeye yer bırakılmayacak bir düzenlemeye gidildi. Çünkü oylama tamamen dijital ortamda gerçekleşti. Oy kullanacakların elektronik kimlik kartları önceden gönderildi. Kartını alan teşkilat mensubu, tercihini bilgisayar başında yaptı ve bu oylar online olarak AK Parti Genel Merkezi'ndeki bilgisayarlara ulaştı.
Temayül yoklamasında aday tercihlerinin yanı sıra mevcut belediye başkanlarıyla ilgili anket sorularını yanıtladılar. Bu sorular, teşkilatın mevcut başkanlara bakış açısını yansıtmış oldu. Genel merkez böylece hem belediye başkanlarının teşkilatlardaki karşılığının yanı sıra önerilen isimleri aynı anda görmüş olacak.
Bursa'daki temayül yoklaması Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya ve 3 milletvekilinin yer aldığı heyet nezaretinde gerçekleştirildi. Saat 10.00'da başlayan yoklamaya teşkilat üyeleri büyük ilgi gösterdi. Belediye başkanları da ayrı ayrı salona gelerek partililerle buluştular.

Aktaş: Kazanan Bursa olacak

AK Parti yerel seçimlerde mevcut başkanların adaylık başvurusunda bulunmamalarını istedi. Dolayısıyla bir yıldan beri Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da başvuru yapmadı. Dün açılış töreninden sonra Merinos'taki fuar alanına gelen Aktaş, partililer tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Partililerle fotoğraf çektiren Aktaş, gazetecilerin de sorularını yanıtladı.
AK Parti'nin aday belirleme için farklı yöntemler kullandığına dikkat çeken Aktaş, bu oylamayla teşkilatın görüşlerinin alınacağını söyledi.
Aktaş'a göre, oylamanın dijital ortamda gerçekleşmesi hem kağıt hem de zaman israfını önleyecek. Üstelik sonuçlar anında genel merkeze ulaştığı için öyle mi oldu böyle mi oldu şeklinde herhangi bir değerlendirme yapılmayacak.
Büyükşehir için müracaat eden 5 aday olduğunu ve medeni cesaret gösteren herkese teşekkür eden Aktaş, 'Sağ olsunlar 3 aday adayı benimle konuştu. Onlara aynen şunları söyledim: Eğer seçilirseniz ben Bursa'da yaşıyorum. Ailem de, işim de burada olacak. Dolayısıyla benim de belediye başkanım olacaksınız yürekten başarılar dilerim. Benlik bir şey olursa her zaman hazırım dedim. Ben de seçildiğimde aynı yakınlığı beklerim esprisini de yaptım. İnşallah hayırlı olur, kazanan Bursa olur' dedi.
Aktaş, 3 dönemle ilgili bir soru üzerine de, ' Parti ne derse başımın üstünde ama farklı bir yer olursa tekrar sıfırlanacağını sayın cumhurbaşkanımız ifade etti. Dolayısıyla benim için bu kuralın geçerli olmadığını çok net biçimde biliyorum' diye konuştu.

Sedat Yalçın, çam fidanı dağıttı

Büyükşehir Belediye başkan aday adayı olan Sedat Yalçın, talebini açıkladığı günden beri farklı bir kampanya yürütüyor. Yalçın, dün temayülün yapılacağı salon girişinde partililere üzerinde 'Bursamıza yeni bir başlangıç için bugün bir fidan dikelim' etiketi bulunan bin 500 çam fidanı dağıttı. Kağıt broşür dağıtma işinden rahatsız olduğu için bu yöntemi tercih ettiğini belirten Yalçın, 'Bugün yeni bir başlangıç. Şehirlerin yeşil oranının artırılmasına vesile olması için duyarlılık, farkındalık olsun diye yaptık. Yeşil Bursa için...' dedi.

Bursalı vekiller Anadolu'da

AK Parti temayül yoklaması için Genel Başkan Yardımcısı Kaya'nın yanı sıra 3 milletvekili Bursa'da görev yaptı. Bursalı vekiller de yurdun çeşitli illerinde AK Parti tarafından görevlendirildi.
Bursa milletvekillerinden Efkan Ala Malatya'da Osman Mesten Bilecik'te, Mustafa Esgin Trabzon'da, Hakan Çavuşoğlu Sakarya'da, Refik Özen Diyarbakır'da, Zafer Işık Ankara'da, Vildan Yılmaz Gürel Yalova'da, Emine Yavuz Gözgeç Eskişehir'de, Müfit Aydın Nevşehir'de, Ahmet Kılıç da Zonguldak'taki yoklamaya nezaret etti.
Temayül için Diyarbakır'a giden Refik Özen, kentin tarihi yerlerinden dört ayaklı minare önünde fotoğraf çektirirken, Amedspor-İnegölspor maçını da bir süre izleyerek, sosyal medya hesabından paylaştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.