Hava Durumu

E-ticarette Bursa'dan bir başarı öyküsü

Yazının Giriş Tarihi: 22.05.2020 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.05.2020 07:59

Koronavirüs salgını başladığı günden beri sağlık başta olmak üzere ticaretten turizme kadar uzanan geniş bir yelpazede yarattığı olumsuzlukları konuşuyoruz.

Ancak bir sektör var ki koronavirüs yüzünden evlere kapanan insanlar sayesinde adeta patlama yaşadı. Dünyada Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, servetine servet katarken, Türkiye'de hatta Bursa'da e-ticarette inanılması ve tahmin edilebilmesi başarı öyküsü yaşandı.

60 günde kitap satışı yüzde 70 arttı, Bursa en çok kitap okuyan il haline geldi...

İnanması zor değil mi?

BKM Kitap'ı hepimiz biliriz. Uzun yıllar Heykel'de fuar alanı gibi olan yerindeki BKM'de binlerce çeşidin yanı sıra ucuz kitap imkanı vardı. Kutbettin Bingölbalı'nın kurucusu olduğu BKM Kitap daha sonra FSM ve Özlüce'de yeni yerler açtı. Özlüce'deki yer ise Türkiye'de benzeri olmayan büyüklük ve zenginliğe sahip bir yer olarak her kesimden övgüler aldı.

Bingölbalı, 2015 yılında e-ticaret konusunda da çalışmalar başlattı. Bkmkitap.com'a 500 binin üzerinde ürün konuldu. Hesaplamalarına göre, önümüzdeki yıllar içinde e -ticaretin gelişmesiyle bu türden alışverişin adresi olmaktı.

Ne olduysa 11 Mart'ta'da başlayan pandemi nedeniyle karantina günlerinde oldu. Bingölbalı'nın deyimiyle 5 yıllık hedef 60 günde gerçekleşti. Kitap satışları yüzde 70 arttı. BKM'den günde 60 bin paket kitap Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırılıyor. Yayınevleri İstanbul'da olmasına rağmen BKM, e- ticaretle kitap satışında Türkiye birincisi oldu.

Yemek siparişini bile internetten veren neslin e-ticarete olan ilgisi BKM'yi bu noktalara taşıdı. Şirket de hedef büyüttü. Mevcut mekanlara lojistik hizmetleri sığmayınca yeni yer arayışı başladı. Yalova yolundaki Real'in eski yeri kiralanarak küçük bir bölümü satış, 15 bin metrekarelik bölümü de depolama ve lojistik hizmetleri için kiralandı. 1 Ağustos'tan itibaren satış operasyonları buradan yönetilecek.

KARANTİNA GÜNLERİNDE OKUMA ORANLARI DA ARTTI

Uzun yıllardır ülkemizde kitap okuma alışkanlıklarının yetersizliğinden söz edilir. BKM Kitap, satışlarının artmasıyla ile ilgili yayınladığı istatistiklerde bu oranın da yüksekliği görülüyor.

60 günlük sürede gönderilen kitap sayısının bir önceki aynı döneme oranla yüzde 70 artış yaşandığına işaret edilen sonuçlardan bazı başlıkları vereyim:

-Kitap satın alanların yüzde 29'u 16-24, yüzde 35'i 25-34, yüzde 21'i 35-44, yüzde 5'i 55-64 ve yüzde2'si de 65 yaş üstü.

-Yüzde 60'ı kadın yüzde 40'ı ise erkek

-En çok kitap siparişi veren 10 il sırasıyla İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Kocaeli, Antalya, Mersin, Konya, Adana ve Kayseri

-Nüfusa oranla en çok okuyan 10 şehir ise Bursa, Bilecik, Ankara, Kocaeli, Eskişehir, Yalova, Karabük Denizli, Balıkesir, Erzincan

-Kategorilerin ilk sırasında edebiyat, çocuk, sınava hazırlık, eğitim, tarih kitapları yer alırken, en çok okunan kitap türü ise roman, en çok sipariş verilen gün pazartesi,

-En çok sipariş verilen yazarlar; Stefan Zweig, Sabahattin Ali, Varol Yaşaroğlu, Franz Kafka, Dostoveyski, George Orwell, Jose Mauro de Vasconcelos, Ahmet Ümit, Beyza Alkoç ve Zülfü Livaneli.

-Kitap dışında en çok alınan 5 ürün; kitap okuma gözlüğü, mandala, boya kalemi, oyun kartları, puzzle

KORONAVİRÜS GÜNLÜĞÜ

AÇILIŞA GÜN SAYAN PANORAMA'NIN KONUĞU OLDUK

Bursa'nın beylikten cihan devletine uzanan yolculuğunu anlatan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede normalleşme süreci kapsamında kapılarını yeniden açmaya hazırlanıyor.

Panorama Müzesi, kapalı olduğu süre boyunca da sosyal medyadan yapılan yayınlarla meraklılarıyla buluşmasını sürdürdü. Dün ben de İnstagram üzerinden Panorama Fetih Müzesi ve onu başarıyla yöneten Orhan Mollasalih'in konuğu oldum.

Panorama Müzesi'ni ilk fikrin ortaya çıktığı aşamadan itibaren izliyorum. Soğanlı'daki tesislerinde Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, projeyi anlattığında nasıl bir şeyle karşılaşacağımızı tahmin etmemiştik. Büyük tarihçimiz merhum Prof. Dr. Halil İnalcık'ın danışmanlığında yürütülen proje şekillenince yapılanın Bursa'nın vizyon bir proje kazandığını fark ettik.

Bitince de beklentilerimizin ötesinde bir eserle karşılaştık. Dünyanın en geniş açıklıktaki kubbesine sahip müzeye girdiğinizde sanki 700 yıl öncesi Bursa'ya ışınlanmış gibi oluyorsunuz.

Gerçeğini aratmayan mavi gökkubenin altında daha yeşil bir Bursa ve 1326'taki fetih gününün manzaraları, bir tarafta otağında oturan Orhan Gazi, diğer yanda kenti terk eden Bizanslılar öylesine güzel anlatılmış ki dönüp dönüp bir daha bakıyorsunuz.

Müzeyi açılışının yapıldığı 1 Kasım 2018'dan karantina günlerine kadar 109 ülkeden 800 bin kişi ziyaret etmiş.

Size önerim karantina bittikten sonra ilk işiniz panoramaya gitmek olsun... Dünyanın en büyük panoramik müzesinin bulunduğu kentte yaşayıp gitmemek büyük eksiklik.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.