Hava Durumu

Erdoğan'ın seçim beyannamesinin şifreleri

Yazının Giriş Tarihi: 25.05.2018 07:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.05.2018 07:32

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, manifestosunu 6 Mayıs'ta İstanbul'da açıklamıştı.
Erdoğan, dün de Ankara Spor Salonu'nda AK Parti Seçim Beyannamesi'ni açıkladı ve milletvekilleri adaylarını tanıttı.
Ana konsept 'Vakit Türkiye Vakti' olan beyannamede 'Güçlü Meclis, Güçlü Hükümet, Güçlü Türkiye' vurgusu ön plana çıktı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 360 sayfalık beyannameyi bir buçuk saat süren konuşmasında özetledi ve 'Yaparsa yine AK Parti yapar' diyerek, millete sunduklarını söyledi. 24 Haziran'da Cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 50'nin çok üzerinde bir oy ile kazanmayı hedeflediklerinin altını çizen Erdoğan, milletin en az yarısının desteğini alarak TBMM'de de güçlü bir grup kurmaları gerektiğinin altını çizdi.
Bunun yolunun milletle olan gönül bağının güçlendirilmesinden geçtiğine dikkat çeken Erdoğan, beyannamenin başta milletvekili adayları olmak üzere tüm partililer tarafından özümsenerek, kampanya döneminde vatandaşlara aktarılmasını istedi.
Erdoğan'ın 'Güçlü meclis' başlığında, mevcut sistemde, meclisin kanun tasarılarını hazırlayan, hükümetin gölgesi altında kalmasına işaret etti.
Erdoğan, 'Yeni sistemde ise, cumhurbaşkanı bütçe dışında Meclis'e kanun teklif edemiyor. Böylece kanun yapma yetkisini tek başına ve sadece milletvekillerine vererek Meclis'i gerçek gücüne biz kavuşturduk' dedi.
Ayrıntılarını haber sayfalarımızda bulacağınız beyannamenin bugüne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarında yer almayan yeni başlıklarından biri cem-evlerine hukuki statü kazandırılması, diğeri ise polis, öğretmen, hemşire ve din görevlileri ek göstergelerinin 3600'e çıkarılması müjdesi oldu.
Gösterge rakamı belki teknik bir ayrıntı gibi gelebilir ama bu meslekleri yapanların emekli maaşları konusunda büyük önem taşıyor. Emekli olduklarında çalıştıkları dönemdeki maaş kadar emekli aylığı alabilecekler.
Erdoğan'ın 'Güçlü Demokrasi' başlığı altındaki 'Bizim bir laiklik tanımımız var. AK Parti, dini özgürlüklerin, farklı hayat tarzlarının teminat altına alınması, devletin bütün inanç gruplarına eşit mesafede durması olarak görüyor' cümlesi de önemliydi.

Ekonomiye ciddi önlemler seçim sonrası

Bugünlerde Türkiye'nin en çok tartıştığı konu dövizdeki hızlı tırmanış. Merkez Bankası'nın önceki gün yaptığı faiz müdahalesinin ardından ekonomi ile ilgili hükümetin alacağı kararlar beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim beyannamesinde bu konuyla ilgili de açıklama yaptı. Erdoğan, enflasyonla mücadele konusunda yeni ve çok ciddi önlemleri seçimden hemen sonra yürürlüğe koyacaklarını belirterek, 'Son dönemde bir parça yukarı hareketlenen enflasyon sorununu ülkemizin gündeminde çıkarmakta kararlıyız.
Cari açığı yapısal sorun olmaktan çıkarıp kalıcı şekilde düzelteceğiz. Böylece dış kaynak ihtiyacını azaltarak ekonomimizi daha dayanıklı hale getireceğiz'dedi.
Diğer bir konu ise dijital Türkiye vurgusu. CHP adayı Muharrem İnce, meydanlarda Endüstri 4.0, karanlık fabrika ve yeni ortaya çıkacak meslekleri anlatıyordu. Erdoğan da seçim beyannamesinde, dijitalleşmeye özel bir önem verdiklerini anlatarak, 'Dijital Türkiye'nin zamanının geldiğine inanıyoruz. 2023 vizyonumuzu ortaya koymuştuk, yeni yönetim sistemi ile bunu daha da güçlendirerek, küresel dünyada daha söz sahibi olduğumuz bir hale çevireceğiz' dedi.
Antarktika'da kuruluş hazırlıkları başlatılan Türk Bilim Üssü ve bu yıl kurulacak Türk Uzay Ajansı da önemli başlıklar arasındaydı.

Stadyum 'Millet Bahçesi' oluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programı için AK Parti Bursa teşkilatı da Ankara'ya dünden beri adeta çıkarma yaptı. Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı bile pazartesi gününe ertelendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, salonda İnegöllü genç milletvekili adayları Vildan Yılmaz Gürel, İsmail Özkan ve Burcu Yaran'ın yanına oturarak, çektiği fotoğrafı sosyal medyadan paylaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim beyannamesinde üç kez Bursa'yı andı. Birincisi hızlı tren, diğeri, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu ve Atatürk Stadyumu'nun Millet Bahçesi konularıydı.
Erdoğan'ın bu seçimlerin en önemli projesi olarak nitelendirdiği 'Millet Bahçeleri' konusunu bir gün önce tele-vizyon programında açıklamıştı. En büyüğü de Atatürk Havalimanı'nın taşınmasıyla İstanbul'da olacak. Bursa, Eskişehir, İzmir, Trabzon, Gaziantep, Adana, Mersin ve Malatya'daki eski statlar da millet bahçesine dönüşecek. Bursa Atatürk Stadyumu zaten mevcut yeri yeşil alan olarak korunarak, meydan olarak düzenlenmişti. Şimdi Millet Bahçesi haline gelecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.