Hava Durumu

Gastronomi kenti için ilk adım atıldı

Yazının Giriş Tarihi: 26.07.2018 07:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.07.2018 07:28

Turizmde artık deniz kıyısına gidip her şey dahil trendi neredeyse sona eriyor. Artık kültür turizmi revaçta.
Kültür denince işin içine sadece tarihi eserler de girmiyor. Bir ülkenin ya da bir kentin yaşam alanları, yeme içme alışkanlıkları, festivalleri daha çok ilgi çeker hale geldi.
Yeme içme yani gastoronomiye ayrı bir başlık açmakta fayda var. Yabancı turistler bir yana iç turizmde de yeni alışkanlıklar gelişiyor. Örneğin Van ve Diyarbakır'a kahvaltı, kebap ve tatlıları için Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay'a hafta sonları için turlar düzenleniyor.
Aslında hiç de yabana atılmaması gereken Bursa mutfağı, gastronomi turizmi ajandalarına bir türlü giremedi. Bursa kebabı ve kestane şekerinde sıkışıp kaldık.
Bursa'nın gastronomi turizminde de söz sahibi olması için sessiz sedasız ama önümüzdeki yıllara damgasını vuracak bir çalışma yürütülüyor. Projeyi yürüten Bursa Turizm Platformu. Koordinatörü ise Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Osman Güldemir, içinde Osmanlı dönemi yemeklerinin tariflerinin bulunduğu 'Bir Osmanlı Yemek Yazması- Kitabüt Tabbahin' isimli iki ciltten oluşan kitabın yazarı.
Bursa Turizm Platformu ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Komitesi Başkanı Hasan Eker, yürütülen çalışmanın 6'ncı toplantısını Bursa Aşçılar Derneği (BUASDER) yönetimiyle birlikte yaptı. Daha önceki toplantılarda yemek seçimleri yapılarak belirli bir aşamaya gelinmişti.
Toplantıda aralarında Osman Gazi, Orhan Gazi, Yıldırım Beyazıt gibi Bursa'da doğan ve burada padişahlık yapan Osmanlı sultanlarının adlarının verildiği 6 mönü belirlendi. Bayramdan sonra tüm taraflar yeniden bir araya gelerek, aşçılar mönülerde yer alan yemekleri hazırlayacaklar.
İlgili tarafların yanı sıra Bursa protokolünün de yer alacağı çalıştayda, mönülerde yer alan yemekler, kamuoyuna sunulacak.

Otel ve restoran mönülerinde yer alacak

Çalıştayda damak zevkine sunulacak mönüler, değerlendirmelerin ardından ekim ayında son şeklini alacak ve turizm fuar ve zirvesinde tanıtımı gerçekleştirilecek.
İşin en önemli yanı bu ortak çalışmada oteller ve büyük restoranların yanı sıra esnafın da desteği sağlanacak. Yani esnaf lokantalarında da belirlenen mönüdeki yemekler yer alacak.
Bursa turizmi için gerçekten önemli olan bu projenin hayata geçmesiyle sadece kentte yaşayanların bildiği ya da evlerde pişirilen 'damak çatlatan' türden lezzetler Türkiye hatta dünyaya tanıtılmış olacak. Bu sayede cantık ve süt helvası gibi lezzetler de tıpkı Bursa kebabı ve kestane şekeri gibi marka haline gelmesi için adımlar atılmış olacak.

Estetik çalışanlarına tek çatı

Gelirin yükselmesi ve sosyal çevredeki gelişmeler günümüz insanının güzellik, kişisel bakım ve estetiğe verdiği önemi artırıyor. Sadece Nilüfer bölgesinde bu tür hizmetleri veren işyeri sayısının 150'yi aştığı tahmin ediliyor. Dolayısıyla sektörde çalışanların sayıda da her geçen gün artıyor. En önemli sorun ise hizmetin eğitimsiz kişiler tarafından verilme kaygısı.
Sektörde hizmet verenler bu tür sorunların aşılması, kamuoyundaki bilincin artırılması amacıyla tek çatı altında örgütlendi. Bu amaçla Bursa Estetik Sektörü Çalışanları Derneği kuruldu.
16 kurucu üye tarafından dernek başkanlığına seçilen Gülin Çiftçi, sektörde güzellik merkezi işletmenin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı onaylı eğitim faaliyetlerini yürütüyor. Sönmez Medya'yı ziyaret ederek, yeni kurulan dernek hakkında bilgi veren Çiftçi, estetik ve kişisel bakım sektöründe çalışanları bir araya getirmek istediklerini söyledi. Bu tür hizmetlerin ehil olmayan eller tarafından gerçekleştirilmesi sonucu vahim sonuçlar doğurduğunun medya organlarında yer aldığına dikkat çeken Çiftçi, derneğin bunların önüne geçilmesi için çalışmalar yapacağını kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.