Hava Durumu

Gemlik Körfezi'ne 'sıcak' tehdit

Yazının Giriş Tarihi: 22.12.2019 09:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.12.2019 09:20

Marmara Denizi, doğanın Türkiye'ye bir armağanı. Başka ülkelerin elinde olsa zenginlikleri korunarak, doğal bir akvaryuma dönüşürdü. Ancak, biz, çok uzun yıllar boyunca kirletip, doğal yapısını acımasızca kirlettik. Çevresini sanki başka yer yokmuş gibi sanayi tesisleri ve beton yığınlarıyla çevirdik.
Yıllar sonra yaptıklarımızın farkına vararak önlem almaya çalıştık ama geçen zaman içinde binlerce balık türü ve doğal yaşam artık yoktu. Son yıllarda hem yapılan arıtma tesisleri hem de önlemler sayesinde deniz tam kendine gelmişken yeni projeler körfezi yine tehdit etmeye başladı. Konu, Gemlik Belediye Meclisi'ne imar değişikliği projesiyle gelmeseydi belki kimse farkında dahi olmayacaktı.
ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programının konuğu olan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, yeni tehdidin boyutlarını anlattı.
Gemlik Körfezi kıyısındaki kimyasal üretim yapan bir işletme kapasitesini artırmak için çalışma başlattı. Firmanın projesinde deniz suyunun alınıp soğutmada kullandıktan sonra tekrar körfeze verilmesi de yer alıyor. ÇED raporu alınır, ardından o alanda yapılacak imalatlar için projenin imar planlarına işlenmesi kalır.

Bunun üzerine firma yetkilileri Gemlik Belediye Meclisi'ne gelerek projeyi anlatır. Firma saatte 5 bin 500 ton suyu alarak soğutma sisteminde kullandıktan sonra tekrar denize boşaltacak. Buraya bir parantez açmak lazım. Kullanılan su miktarı 390 bin konutun bir saatteki kullanımına eşit. Bu işlem sonrası kullanılan su 10 derece daha sıcak olarak bırakılacağı için körfezde deniz suyu sıcaklığı kışın 2, yazın bir derece artacak. Ayrıca sistemin organizmalardan etkilenmemesi için klor kullanılacak.
Konuyu görüşen Gemlik Belediye Meclisi'nde CHP, İYİ Parti ve MHP'li üyelerin ret, AK Parti'nin çekimser oyuyla proje uygun görülmez. Önümüzdeki günlerde proje Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülecek.
Projeye neden karşı çıktıklarını sorduğumuz Sertaslan, Türkiye ekonomisini güçlendirecek stratejik çalışmaları ve katma değerli üretimi desteklediklerinin altını çizerek, gerekçelerini şöyle sıraladı:
Körfezde suyun ısınması sonucu nasıl bir etki oluşacağını şimdiden kimse bilemez. Bu ancak yaşanarak gözlemlenir. Ancak, bu riski göze almak mümkün değil.
Hidrobiyologlarla konuşuldu. Deniz suyu sıcaklığının artması yaşayan mik- ro organizmalarda baskın bir karakter ortaya çıkarır. Bu geride kalan diğer türleri yok ettikten sonra kendisini de bitirir. Deniz tabanına çöker. Ayrıca Gemlik Körfezi yosunlanmaya çok müsait bu kirlilik yüzünden denizin rengi siyaha döner, ısı daha da artınca bir tane dahi balık kalmaz.
Ayrıca bu ısı değişikliğinin yaratacağı sonuçların dünyaca ünlü Gemlik zeytinini nasıl etkileyeceği ise bilinmiyor.
Sertaslan, konuyla ilgili bir önerisi bir de çağrısı var: konunun uzmanı bir üniversite inceleme yapıp rapor hazırlasın. Önümüzdeki hafta Büyükşehir meclisine gelecek konu için tüm Bursa duyarlı olsun.

BÜYÜKŞEHİR'LE SORUN VAR MI?

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Mudanya ve Nilüfer belediyeleriyle yaşanan sıkıntıları anlatırken, aynı partiden olan Gemlik Belediye Başkanı Sertaslan ile olan diyaloglarını örnek göstermişti.
Konuyu Sertaslan'a sorduk. Seçmenin Gemlik'te kendisine büyükşehirde ise Aktaş'a oy verdiğini hatırlatarak, siyasi parti ayrımı üzerinden vatandaşa ceza veya başkan bir vatandaşa mükafatın siyasetin özüne aykırı olduğuna dikkat çekti.
Belediye başkanlık makamlarının bir siyasi anlayışın ya da yaşam biçiminin diğerlerine dayatma yeri olmadığı vurgusunu da yapan Sertaslan, Aktaş'ın değerlendirmesinin de bu olduğuna inandığını söyledi ve ekledi:
'Biz onunla her şeyi bir siyasi parti ayrımı olmaksızın konuşuyoruz. Ve fakat şunu da büyükşehir belediye başkanımız da bilsin. Bizim onla yaptığımız görüşmeler sonrası aşağıda sonucu bağlanırken sıkıntılar yaşıyoruz.'
Bu güne kadar Aktaş'ın Gemlik'in yararına olan hiçbir konuda 'olmaz' demediğini de ifade eden Sertaslan, aynı yaklaşımın belediye bürokrasisine yansımadığından şikayet etti.

GEMLİK ŞEHİR İÇİ ULAŞIMDAKİ SORUN ÇÖZÜLÜYOR

Gemlik'teki en önemli sorunlardan biri şehir içi ulaşım. İlçede yeni adliye ve hastane binaları birbirlerinden uzak yerlere taşındı. Bu yüzden konut alanları ve çarşı bölgesinden yeni mekanlara ulaşım oldukça güç. Sertaslan, ulaşımın büyükşehir belediyesinin uhdesinde olduğunu hatırlatarak, ancak Gemlik'in başkanı olduğu için takip etmenin kendi sorumluluğunda bulunduğunu ifade etti. Sertaslan, 'Çok yakında Gemlik'te 20-22 kişilik kapasitede 28 tane yeni araç gelecek. Her araya her sokağa girecekler. Benim buradan araba geçmiyor durumu ortadan kalkacak' diyerek ulaşım müjdesi verdi. Sertaslan, ayrıca önümüzdeki günlerde Büyükşehir'den dereboyundan yeni devlet hastanesine kadar olan 2 bin 800 metrelik güzergaha raylı sistem kurulması teklifini de götürecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.